用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-22 22:17
就係好多學生一樣睇法,夠分就選醫,宜家反為越來越明顯係咁。IB嘅追捧,咪就係對佢哋走呢條路更有保障。 ...
夠分既細路選醫,可能係呢600個阿媽幾年來既洗腦既成就。

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:04
夠分既細路選醫,可能係呢600個阿媽幾年來既洗腦既成就。

部分啦,都有非常大部份會自己選擇,一係可以讀醫,係成績身份嘅確認,二係香港仲有乜行業,可以穩定得嚟,畢業就有可觀收入。著住件白袍,呀媽又可以FB/IG去展示吓,收吓啲好叻呀嘅留言都寧舍開心~~~

mcl203 發表於 21-10-23 11:09
部分啦,都有非常大部份會自己選擇,一係可以讀醫,係成績身份嘅確認,二係香港仲有乜行業,可以穩定得嚟 ...
醫生好揾係基於一個假設,就係香港維持醫生供不應求。不過免試引入海外醫生之後,情況有無變就難講。到時可能會同律師一樣,兩極化,有啲揾好多,有啲未必。點都好,阿仔阿女讀醫,阿媽點都可以曬幾年。

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:18
醫生好揾係基於一個假設,就係香港維持醫生供不應求。不過免試引入海外醫生之後,情況有無變就難講。到時可 ...

昨天先至有認為,新政策吸引力不大,咁又為乜阻住回流醫生呢,前面後矛盾,呢啲論點都係睇吓之後發展如何。醫生將來前途點都好,點都唔會去返2舊水包埋藥嘅將來嘅~~~

mcl203 發表於 21-10-23 11:25
昨天先至有認為,新政策吸引力不大,咁又為乜阻住回流醫生呢,前面後矛盾,呢啲論點都係睇吓之後發展如何 ...
好似台灣咁,醫生護士夠多,醫療費用幾乎係政府全包。

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:32

我囡佢哋試過校隊去台灣比賽,出咗事,大部分人要睇過醫生,發覺佢哋好掠水~~~

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:00
考得最高分嗰600人,有幾多個係唔聽媽媽話既?媽媽既抱負係阿仔阿女揾到錢,理想係揾盡可能多既錢,所以喺 ...
係呀,咁如果而家既父母仲係只咁諗,就真係完全冇進化過,用進步形容都唔啱

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:18
醫生好揾係基於一個假設,就係香港維持醫生供不應求。不過免試引入海外醫生之後,情況有無變就難講。到時可 ...

相信新政策下,會多marginal成绩學生往海外讀醫,但學成是否會回流?到時已習慣海外生活模式多年,人亦成長不少,會否聽父母話回港亦是未知之數?
身邊很多親朋戚友,子女放洋畢業後在外找到工作,留下長居,結婚生仔的大有人在。香港生活忙碌,居住環境狹窄,並非一般久居歐美的人可接受。
看看新例下會有多少醫生回港就醫?
可能到時流出的比流入的還多呢?

mcl203 發表於 21-10-23 11:38
我囡佢哋試過校隊去台灣比賽,出咗事,大部分人要睇過醫生,發覺佢哋好掠水~~~
...
因為你唔係國民

王家爸爸 發表於 21-10-23 12:54
因為你唔係國民

去海外一定買定保險 特別美國 少少嘢收你幾萬已算執到便宜

王家爸爸    發表於 21-10-24 11:22

王家爸爸 發表於 21-10-23 12:54
因為你唔係國民

錢係其次,係覺得佢哋流流地,搵食格~~~

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:32
有啲好奇台灣醫生搵幾多,政府又要包晒醫療費?
原來hk同uk 初級醫生爭咁遠。。。

本港公院初級醫生薪酬高英國兩至三倍
[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]他在英國工作的月薪約為20,000至30,000港元,而本港駐院醫生的薪酬則為70,000至90,000港元,差別高達兩至三倍。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/671324/%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%86%AB%E7%94%9F-%E8%8B%B1%E5%9B%9E%E6%B5%81%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%96%99%E9%AB%98%E8%96%AA%E5%90%B8%E5%B9%B4%E8%BC%95%E4%BA%BA-%E6%86%82%E5%85%AC%E9%99%A2%E5%9F%B9%E8%A8%93%E7%AB%B6%E7%88%AD%E6%BF%80%E7%83%88%E5%89%8A%E6%A9%9F%E6%9C%83

fatman69 發表於 21-10-23 12:42
相信新政策下,會多marginal成绩學生往海外讀醫,但學成是否會回流?到時已習慣海外生活模式多年,人亦成 ...

早排好似01咪出咗條訪問,一位英國回流年青醫生講,係英國畢業少少經驗2-3皮,係香港畢業6-7皮,不過,佢話免試質素無保證,因為佢係考返嚟,但佢又話佢有朋友未考到,咁,即係佢朋友質素差過佢?又不過,佢唔係有須要都唔會回流云云~~~

bobbob 發表於 21-10-23 14:03

就係呢條報道,我都記錯佢講香港醫生同資歷人工添~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-23 14:00
錢係其次,係覺得佢哋流流地,搵食格~~~
結果收你幾多?日本反而比想象中平

bobbob 發表於 21-10-23 14:16
結果收你幾多?日本反而比想象中平

唔記得了,結果係由學校claim旅保,雖然自己都有買。年輕人話係唔係都要照一野,好明顯係~~~

mcl203 發表於 21-10-23 14:36
唔記得了,結果係由學校claim旅保,雖然自己都有買。年輕人話係唔係都要照一野,好明顯係~~~
咦⋯⋯呢個格局咁似XX

bobbob 發表於 21-10-23 14:03

但香港樓價亦是UK三四倍,果度食果度使冇問題嘅!
反而香港教師就真係人工高啦!

mcl203 發表於 21-10-23 14:06
早排好似01咪出咗條訪問,一位英國回流年青醫生講,係英國畢業少少經驗2-3皮,係香港畢業6-7皮,不過,佢 ...

二三萬冇乜所謂,樓價亦平番,20多萬鎊就買到間3房半獨立屋,平揾平使!
當然做開嘅,除非香港屋企有特別事,否則都不會輕易回來!

fatman69 發表於 21-10-23 15:47
但香港樓價亦是UK三四倍,果度食果度使冇問題嘅!
反而香港教師就真係人工高啦!
...

UK樓價,老師買嘅會貴啲?~~~

‹ 上一主題|下一主題