用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

隨樂 發表於 21-10-28 23:17
回覆 gracelam 的帖子

我想知英文說話會取消吧?

唔會取消
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔明點解中文取消, 但英文說話點解唔取消呢.

隨樂 發表於 21-10-28 23:20

我認為中文係母語, 可以取消。 英文係second language, 考核oral係必需

p. s.其實我女都有咁講過

不過對於不擅言令, 怕醜嘅同學, 考oral係比較蝕底(我指我個仔 所以取消中文口試已經心足了)

我仔考2021DSE,都取消了中英文口試。

其實係因為之前疫情和社會運動影響上課的時數,
根本很多科目都唔夠時間教,所以借疫情的原因,而取消了中文部分內容和口試部份。

焯媽媽 發表於 21-10-29 00:18
我仔考2021DSE,都取消了中英文口試。

其實係因為之前疫情和社會運動影響上課的時數,

重點係中文口試永久取消, 而英文口試仲有

gracelam 發表於 21-10-29 06:30
如果你有見過學生練習口試的話,你就會認為永久取消中文科口試未必是壞事。

同學B:我好同意同學A的內容,我都有差不多的看法。

同學C:我同意同學AB的觀點,而我個人就有以下的意見。

同學D:我同意以上同學的想法,而我沒有補充。
不如直接送分!

焯媽媽 發表於 21-10-29 08:41
如果你有見過學生練習口試的話,你就會認為永久取消中文科口試未必是壞事。

同學B:我好同意同學A的內容, ...

我舉腳贊成取消, 不幸同組遇上豬隊友亂噏24, 搶答又唔比人講, 或超過半數人沉默不語, 結果一齊攬炒!

我唔讚成取消oral,語文考埋口試都正常,無論考中,英oral都有機會出現以上情况,考官亦都預咗要調整現場考核情形。

雖然我女都因為取消中文oral, 而好開心, 但佢都好奇, 點解只取消中文, 佢話係咪因為講中文, 會噴多啲口水花.....
不過我地唔贊成取消英文oral

gracelam 發表於 21-10-29 06:30

係囉!真係唔係好明點解英文就保留?!

焯媽媽 發表於 21-10-29 08:41

同學B:我好同意同學A的內容, ...

係我就只會直接送分給A同學,C同學都會有。

YmOra 發表於 21-10-30 18:16
係囉!真係唔係好明點解英文就保留?!

英文始終屬外語,真正語文能力係應該計算聽講讀寫,好似我仔考 Ielts 都係考呢幾方面嘅能力,所以保留考口試比較全面,亦算公平。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-30 18:23
英文始終屬外語,真正語文能力係應該計算聽講讀寫,好似我仔考 Ielts 都係考呢幾方面嘅能力,所以保留考口 ...

係呀!所以,我偏向兩科齊齊不取消,全面DD嘛!

gracelam 發表於 21-10-28 23:29

我認為中文係母語, 可以取消。 英文係second language,  ...

認同你所講,英語屬外語,考核理應包括聽說讀寫才算全面,所以我都唔讚成取消。

不過又咁講,有啲學生英文唔叻,考口試時真係會出現口窒窒 甚至 dead air  (我大仔考 DSE 時就親眼見過)。

我都唔贊成取消兩科嘅oral,英文係外話有齊聽說讀寫全面啲。中文雖然話係自己嘅語言,但包含咗語言組織力、理解力,呢啲對日後長遠人與人之間溝通都重要。

gigayan 發表於 21-10-31 13:25
我都唔贊成取消兩科嘅oral,英文係外話有齊聽說讀寫全面啲。中文雖然話係自己嘅語言,但包含咗語言組織力、 ...

當睇完啲中文口試題目,我唔覺得對日後的應對溝通有咩幫助。但英文口試就有需要。

小豬脾 發表於 21-10-31 21:48
當睇完啲中文口試題目,我唔覺得對日後的應對溝通有咩幫助。但英文口試就有需要。

...

當俾咗一個你唔熟悉,或者你唔認同嘅題目,如何吹水吹到考試完畢都係一種技巧,職場、社會、生活當中大把呢種情況發生,最簡單升中面試時,其實有啲小朋友都會遇到過,學校問佢一題唔熟嘅問題,家長大部分都會教小朋友盡量發揮,唔會一句我唔知道就完結吧……

不過當然以取分為本,取消考試對大部分學生都會有得益。

gigayan 發表於 21-10-31 22:10
當俾咗一個你唔熟悉,或者你唔認同嘅題目,如何吹水吹到考試完畢都係一種技巧,職場、社會、生活當中大把 ...
唔係唔熟悉去吹噤簡單,冇噤上下文學修養係答都答唔上咀,尤其係主修理科啲細路。

小豬脾 發表於 21-10-31 22:50
唔係唔熟悉去吹噤簡單,冇噤上下文學修養係答都答唔上咀,尤其係主修理科啲細路。 ...

暫時睇某啲2019年嘅題目,都應該唔太需要好多文學知識嘅,反而怕考生當場短路、考生廣東話表現無咁好或遇著豬隊友多啲啲……

如果為著大部分考生取分掌握得好啲,我會贊成取消考試,但如果因為話呢個考試無用取消,我就不表認同。

(持續更新) 2019年中文口試題目
讚好專頁可緊貼第一手DSE資訊

感謝學生提供各天的題目

3月12日
(1)
近日青年捐血人數持續下降,如何鼓勵青年踴躍捐血?試談談你的看法。

(2)
培育孩子,有人認為多欣賞肯定更重要,也有人認為批評指正更為重要。試談談你的看法。

3月13日
(1)
以下哪一項對青少年的人際關係影響最大?試談談你的看法。
外貌  
性格  
才能

(2)
社會的政治領袖提升民望,下列何者能有最大成效?試就下列選項排列優次
廣納民意
與民同樂
探貧民苦

3月14日
(1)
在現今社會,有人認為搶佔先機是成功的關鍵。試評論這種看法。

(2)
為培養中學生對國家的感情,以下哪一項最有效?試談談你的看法。
踏足祖國河山
研習中國歷史
了解國家成就

3月15日
(1)
你認為以下哪一句名言對現今年輕人最具啟發性? 試談談你的看法。
君子病無能焉,不病人之不己知也。
苟全性命於亂世,不求聞達於諸侯。
先天下之憂而憂,後天下之樂而樂。

(2)
取名字時,你認為以下哪一項是首要的條件?
追求獨特
寄託期望
動聽易寫

3月18日
(1)
以下哪一個字,最能代表高中三年的校園生活?試談談你的看法。

(2)
以下哪種行為修養最有助香港社會愈趨和諧?試談談你的看法。
樂善好施
包容體諒
律己自重

3月19日
(1)
當遇上挫折時。你會最希望師長對你說那句話?
我明白你的心情
你已經做得很好
有需要時可以找我

(2)
試評論以下家寶使用社交網站的心態。
修端:我昨晚在社交網站發布了幾張照片。
家寶:你的照片沒有人讚好,沒意思。我昨日發布了我和小貓的合照,很快就有200人讚好,真滿足。

3月20日
(1)
有調查顯示,時下大部分年輕人的夢想是置業或旅遊。試評論這個現象。

(2)
以下哪一幅圖更能夠反映高中時期同學之間的關係?試談談你的看法。
*** 圖片題 *** 同學互相團結合作
*** 圖片題 *** 同學互相競爭比併

3月21日
(1)
假如學校容許高中生有以下自主權,你認為哪一項最受學生歡迎,試討論並達成共識。
彈性上課時間
髮飾儀容自主
選擇授課教師

(2)
如果可以邀請一位古人作為畢業典禮的主禮嘉賓,你會選擇哪一位?
孟子
廉頗
諸葛亮

回覆 gigayan 的帖子

如果中文口試噤有用,教育局就唔會係2024嗰屆開始取消。之前兩年因疫情停考,更加冇理由要2023年嗰屆復考。升高中課程已非常趕急,呢兩年成日online或得半日課,學校仲要安排時間操中文口試,簡直攪唔掂。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊