用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-3-11 22:32
希望知錯能改,做正確的事。
忽然奇想,君不見musea 人生人海,正苦不如打疫苗送消費卷,重賞之下 必有勇夫

gigayan 發表於 21-3-12 09:53
小朋友剛升中,可能做卷時無小學咁肯定自己啱,所以成日錯覺自己會炒!我個位上年都係咁,返嚟講講吓仲眼 ...
我問佢當見到有題6分唔識做時有冇驚,佢話已經冇感覺,之後都要諗下點培養佢think clearly under stressful situation

MrBeast 發表於 21-3-12 10:02
我問佢當見到有題6分唔識做時有冇驚,佢話已經冇感覺,之後都要諗下點培養佢think clearly under stressful ...
心態好,唔使搞到佢驚喎!

Jane1983 發表於 21-3-12 09:38
回覆 b3410 的帖子

英基教職員全線接受檢測,讓學生全面復課。睇校長講到:It’s the right to do. 多少有 ...
我都見到仔學校好努力想俾同學返學,每一次都反應快速而且處處為學生考慮,睇得出係有心做教育

Jane1983    發表於 21-3-12 12:43

b3410 發表於 21-3-11 21:29
剛剛講打針,就又爆新一波疫情,唉,復課更加遙遠了!
跳舞,健身。。。。。。
幾間國際學校,我估正在準備 ...

恆常檢測有作用 有羅氏老師初確

【新冠肺炎】保良局羅氏基金中學一名老師初步確診 明日起暫停面授課堂2天
https://topick.hket.com/article/2898550

MrBeast 發表於 21-3-12 09:54
忽然奇想,君不見musea 人生人海,正苦不如打疫苗送消費卷,重賞之下 必有勇夫  ...
咁又唔係咁好, 消費還消費, 身體還身體, 唔可以咁樣嘅......

Poyau 發表於 21-3-12 11:39
恆常檢測有作用 有羅氏老師初確

【新冠肺炎】保良局羅氏基金中學一名老師初步確診 明日起暫停面授課堂2 ...

高危組群的確要時check, 不過,留口水的方法好睇個人配合,可否政府安排定時去學校取樣本?

jli008 發表於 21-3-12 09:26
我當然都知,任何女性都容易有,但正正因為香港人太亂用自由嘛,唔通毛小姐會好明示叫年輕人唔好在未成年前做 ...
就算成年後只得單一性伴侶, 都要確保性伴侶同自己一樣都係得"單一", 而且由出世到最後都係..... 否則, 一係大家都無諗過傳宗接代, 柏拉圖式戀愛........Or 每一次做足安全措施!
好似講到好白咁, 希望你會明白。

簽名被屏蔽

b3410 發表於 21-3-12 11:43
高危組群的確要時check, 不過,留口水的方法好睇個人配合,可否政府安排定時去學校取樣本? ...

有學校揾私家定期到校檢測
以確保做齊及同一時間知結果

簽名被屏蔽

gigayan 發表於 21-3-12 11:39
咁又唔係咁好, 消費還消費, 身體還身體, 唔可以咁樣嘅......
need to look at the big picture. 夠人數先可斷傳播鏈,唔係越來越多公司執粒

b3410 發表於 21-3-12 11:33
心態好,唔使搞到佢驚喎!
就是心態唔好,不過呢d係天生,但是可以改的 (只能盡力)

jli008 發表於 21-3-12 09:26
我當然都知,任何女性都容易有,但正正因為香港人太亂用自由嘛,唔通毛小姐會好明示叫年輕人唔好在未成年前做 ...

咁要小心了,廣告中毛小姐話老公原初恋情人都有机会患上……唔一定定乱籠既人先有。你好鍾意先入為主,香港教育一定為逼迫到学生要自殺、香港父母一定係个个拔苗助長、自由社会既人一定乱咁黎……

回覆 MrBeast 的帖子

幫佢培養番,小朋友的可塑性好強。

jli008 發表於 21-3-12 12:00
自由世界很難,成年後人自己想點冇辦法,自己做既事肯定要負責. 我所指用意係未成年既孩子.唔係成年後既人.就 ...

未成年打針唔代表未成年就要進行性行為的,亦都唔關自唔自由事,如果自己三觀不正,就算困住佢都係會有問題嘅~

Yanamami 發表於 21-3-12 12:41
咁要小心了,廣告中毛小姐話老公原初恋情人都有机会患上……唔一定定乱籠既人先有。你好鍾意先入為主,香 ...

所以同佢真係好難溝通.....
好似眾人皆醉佢獨醒咁

Yanamami    發表於 21-3-12 19:16

gigayan 發表於 21-3-12 11:39
又或者fully vaccinated 先可以用正苦康體設施

MrBeast 發表於 21-3-12 14:21
又或者fully vaccinated 先可以用正苦康體設施
如果打過針先可以旅行,自由行動,可能又會被人話歧視打唔到針的人。

MrBeast 發表於 21-3-12 12:20
就是心態唔好,不過呢d係天生,但是可以改的 (只能盡力)
你咁識教,一定搵到方法
‹ 上一主題|下一主題