用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島14校網統一派位,大家中了那一間小學? ...
樓主: dreamdream081
go

港島14校網統一派位,大家中了那一間小學?   [複製鏈接]

回覆樓主:

swytca 發表於 20-6-10 18:14

去過滬江open day,決定唔報,家長仔女都在一起,整整講左3 ...

今年簡介會我都有去,真是攪得麻麻。學校沒能整合好資料,想講既太多,缺了重點,時間控制不當。比埋小朋友一齊聽就更失策。以往簡介會在平日,今年第一次週未舉辦,沒想周全。
但滬江老師和校長都十分關心家長和學生,停課教學亦處理得很好,網上教學仔細,zoom 教做功課。在校幾年,對老師,對校長,都有感動位。
學校宣傳做得不好,也不能抹煞老師長期的辛勞和付出。

swytca 發表於 20-6-10 18:34
華仁open day 都有話系家長講座,校長講學校歷史,講學校搬遷,學校選址建設,校友聚會,睇得出校友都好友 ...

那華仁是傳統名校,資源當然好,光是“百年歷史”已叫人聽出耳油。
滬江講到尾都只係地區學校,我不會作比較,也不叫人應該揀邊間。這是個人選擇。

hkpapa852 發表於 20-6-10 18:05
其實所有直屬/聯繫既概念,只適用係小學與官津中學達成既既升中安排。
VSA係私獨,佢點收生EDB係唔會理。
...

明白 類似救恩同滙基KE
每年收多少人有彈性

swytca 發表於 20-6-10 18:51

哦,這個啊!原來大家重點不同!我小朋友一向寫字唔好,冇唸過入名校,所以沒去過華仁。

swytca 發表於 20-6-10 19:18
我樓裡沒有說華仁名校呀,我從不看這些,滬江也很有歷史啦,周圍學校都有歷史呀,聽名字就好特別,是跟上 ...

滬江小學只有30年哦,應該是東區津校最年輕?
學校各有各定位,大家應該自己做matching. 能發揮自己小朋友的就是好學校

華仁如果跟唔上好大壓力會叫你退學,感覺上為谷而谷,老師已認定同學外補學曬d野先上堂,所以有點卻步,相反滬江感覺上上堂會谷得黎happy d

回覆樓主:

每間學校都有人讀得好開心,有人讀到嬲豬豬,我個人覺得選校關乎3點:
1,對自己既認知,究竟對子女成長想付出幾多,對子女既真實期望
2,對子女的認識,強弱優缺,需要點樣扶持
3,對學校既真實認知
能根據以上3點做matching,會對結果有較大滿意度。
依我所見,對第一第二點的認知最影響最終滿意度。
津校定位和方針好少變黎變去,成績也有跡可尋,除非人事大變動。令人失望既,往往係當初對眼前一切唔夠切實理解。

回覆 oebaba 的帖子

你聽誰說會逼差生退學?我仔讀著兩年都沒聽過!老師個個好有愛心!個個學到好開心!從來未見過谷我仔,屋企做功課都好少!班上成績差的都好有耐心教導!同家長配合!閱讀氣氛超好!

alankany 發表於 20-6-10 20:20

你聽誰說會逼差生退學?我仔讀著兩年都沒聽過!老師個個好有愛心!個個學到好開心!從 ...

佢可能聽左另一間男校。。。嗰邊係聽到有咁既事。

swytca 發表於 20-6-10 18:14

去過滬江open day,決定唔報,家長仔女都在一起,整整講左3 ...

滬江9月份有簡介會,但邊有3-4小時咁長?應該大約1-1個半小時,簡介會係介紹學校,教學內容等,讓家長清晰知道學校教學方向。
嘉年華就在1月份,但嘉年華入面有各項的學生表演,擺檔遊戲,亦試過有關於機械試範等。點會坐足咁耐呢?!奇怪!
其實每間學校都有不同之處,最緊要係選擇一所合適心水的學校給子女讀!

bobo101^*^ 發表於 20-6-10 20:42
滬江9月份有簡介會,但邊有3-4小時咁長?應該大約1-1個半小時,簡介會係介紹學校,教學內容等,讓家長清晰 ...

滬江嘉年華 年年人山人海
有攤位有表演 玩到散場 意猶未盡

swytca 發表於 20-6-10 18:34
華仁open day 都有話系家長講座,校長講學校歷史,講學校搬遷,學校選址建設,校友聚會,睇得出校友都好友 ...

舊年一開始聽個簡介會,校長就用成版ppt計哂幾多幾多錢投入校舍,投入每個學生,我個感覺反而麻麻地,教育是以錢衡量嗎?呢部份重要,但不是一開場就咁坦白,錢錢錢

最贊成210樓的jm

回覆 alankany 的帖子

唔係迫ge係勸退囉,咁都慘啦🙈

回覆樓主:

我想分享個真實故事,朋友入左間谷校(出名谷,但不是傳統名校),唸住對升中好d, 點知上左小學先發現小朋友唔鐘意讀書。但阿媽無怪個細路,因為阿媽到埋身先發覺自己好憎讀書。再者,先發現2公婆都覺得呢個世代讀書冇咩用。。。就咁,每日繼續痛苦掙札。
選校,真係要唸清楚自己係咩意向。。。
學校谷,冇問題,happy 亦係一種選擇,勸喻離場因發覺大家不能合作下去,不要拖累彼此,對相方都好

alankany 發表於 20-6-10 20:20

你聽誰說會逼差生退學?我仔讀著兩年都沒聽過!老師個個好有愛心!個個學到好開心!從 ...

Hello, 我聽另一位華仁家長同你睇法一樣,我想知如果頭兩年不谷,會否P3突然深了很多?多人出去補習嗎?我是在職媽媽,如果回家8點,小朋友8:30睡才可夠精神7:30上課,那真的很難親身幫他溫習。據你觀察,在職媽媽多還是 full time mom 多?請問你怎樣幫兒子學習?謝謝你。
‹ 上一主題|下一主題