用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢   [複製鏈接]

pharaoh 發表於 20-5-16 00:08

KTS 由小四開始唔講得少,要有心理準備頂得順先好。到呈分 ...

我有朋友讀到小四頂唔順轉校了,開始谷得好緊要,小一小二還是honey moon

gigayan 發表於 20-7-26 22:38
有冇例子呀?我嘅經驗感覺學校好接受家長意見,唔係一言堂⋯⋯只要為學生好,佢地好肯改變
...

之前不能即時回覆,有點忙,見諒。就老師沒有愛心既問題,我可以舉兩個親身經歷嘅事例,佢哋午飯時間通常老師和同學係一齊食飯嘅,而我自己係預備飯盒俾仔仔,有一次,可能我個飯盒關得太緊,仔開唔到,班主任同佢坐埋一枱,佢就有禮貌地請老師幫忙開飯盒,老師回覆:你開唔到,就拎去校務處啦!試問這只是舉手之勞,任何一個大人在場也會幫忙的,對嗎?這是其中一宗小二的經驗。另外,比較大件事的,是發生在小一,我仔在當年因放假去滑雪,斷了左腳,要坐兩個月輪椅上學,就仔要去洗手間嘅事宜,希望老師可以安排人手,在午飯後推他去一次廁所,但那位我完全不認識嘅陳主任在電話回答說,我哋啲校工唔係愛黎咁用,你仔要去廁所,你就安排一個工人姐姐或家人Stand by響學校,其實仔意外之後,我哋已經沒有搭校車,每一日都是父親親自架車送他上學,返學之前會同佢去一次廁所,放學因為學校好近我哋屋企,所以唔需要,全日只是午飯後需要找人幫忙一次而已,因班主任不能提供協助,我便真誠地寫了一封信給校長,佢當然冇親自答覆,永遠高高在上,就搵左以上個老師在電話答覆我,答案是:我哋一視同仁,佢話之前有個小四嘅學生斷咗腳,佢爺爺一把年紀,也是每日在學校Standby長時間照顧佢上廁所。記得那時候是冬天12月至1月嘅時間,我在沒有選擇既情況下,我工人姐姐每天要返K T S 8:00 standby直至lunch時間,並且指定坐一張吃西北風嘅bench,不能出去學校任何地方避寒,並且每天要求我工人姐姐要sign in attendance,不能離開,試問她不是K T S嘅員工,為何要規定她這樣做呢?再者,這是人道嘅處理方法嗎?就這樣,我們捱了兩個月,決定讀埋呢一年,我哋就會轉校了。當然轉校嘅時候,新學校要求K T S寫student reference letter,校方回答說:我哋從來冇做開呢樣嘢,只能給他在學證明。一間有80年歷史嘅學校,竟然連一個咁普通要求都做唔到,真的徹底失望。
所以我在此衷心希望每一位家長能為子女找到一間合適嘅學校,不想再有其他家長或子女受苦了,這是我的真實分享,比較長氣了,謝謝大家。

我之前發表的意見是以我兩位小朋友皆在此兩校讀書,亦會讓他們繼續讀下去,並無抬高一間,眨低一間之義。

1. 我始終覺得實時授課比powerpoint教學更䀡身,如果只看powerpoint便可,那麼以後小朋友在家看PowerPoint 學習便可?

2. 除了實時上課,SPB老師每天也收功課,每星期更有功課回饋,有問題更可實時授課問,想私下問也可下課留下再問

3. 在SPB只要入選合唱團、集誦、英詩朗誦便會代表學校收賽;而KTS在賽前再甄選才可出賽。每間學校制度不同,沒有怪學校不好,我只是道出在SPB機會會比較多,比賽輸贏不重要,小朋友在過程中吸收的經驗、一起奮鬥過經歷是十分難得

4. 在復課後,我也同搭校車家長傾談,高小家長都覺得阿女學校比較hea。當然,我也有同事學校更hea

只想給予中肯意見,畢竟每個家長也想選對小學給小朋友
阿豬媽

lilycngai 發表於 20-7-27 23:26
我之前發表的意見是以我兩位小朋友皆在此兩校讀書,亦會讓他們繼續讀下去,並無抬高一間,眨低一間之義。

...

我小朋友已經KTS畢業,升中了,停課期間學校都係無乜online class,只有少數科目會一星期一、兩次online class,功課可能網上做好,老師只派網上答案,答案仲有有時係錯嘅...... 學期尾都有反映俾學校聽,學校回應呢次停課太突然,的確有些老師沒有好嘅準備,甚至屋企都沒有足夠配備上實時課,我地宜家間中學都幾窮。我覺得既然你有哥哥學校嘅指標,試下同KTS老師傾下,我都用DGS個指標同學校老師傾,咁佢地都話估計9月都未能正常開學,所以會用呢個幾月時間做好online class 準備,按時間表上課,因為呢半年大家有晒經驗,應該會準備好的。試下和KTS表達下,我熟識嘅KTS都係為學生著想,只要為學生好,佢地願意行多一步嘅。

至於出賽經驗,我小朋友體藝係無一樣可以嘅,對比KTS嘅同學仔,所以佢本身都以為自己無乜體育天份,點知上到中學,佢又走咗去跑學界越野跑,佢有一日同我講:原來跑5km都唔係咁難呀......  仲有嘅就係,雖然佢體藝無樣得,但KTS沒有放棄佢,去到5-6年級俾佢發揮佢嘅口才,小一新生家長會佢去做MC、辯論比賽...... 講漏咗,佢除咗體藝唔得,仲有成績都係中間游游下,科科緊緊A個批學生嚟,完全唔起眼嘅學生,有時仲會俾老師投訴佢成日撩同學傾計......所以KTS真係會按學生才能俾機會的,小五前我都唔信......

講咗咁多,我只係想鼓勵下師妹,可能呢刻辛苦練完但老師唔揀,真係會好唔開心,呢種感受我地都試過,每日放學放6pm練辯論,最後無得出賽......但只要繼續努力裝備自己,老師會睇到嘅,機會係留俾有準備嘅人,唔好俾少打擊,放棄自己嘅理想,加油呀

Onon3 發表於 20-7-20 18:17
我就一定選SPB,SPB 是很多家長夢未以求的男校,唔駛煩中學,小朋友可以更多方面發展,不是只顧學業。SPC 男 ...

利申大仔在 SPC 就讀, 氣質就真係講唔上。他不是從 SPB 直升上中學的, 不過實在感謝學校給機會仔仔作多方面嘗試, 仔仔從中鍛練自律, EQ 同 AQ, 學識處理壓力, 現在的仔仔自信又開心。校內很多叻仔, 來自直小及五湖四海, 大家有很強 brotherhood。雖然仔仔成績一般, 但我們十分感恩他入到一間很優秀的男校, 在成績以外, 得著很多。

lilycngai 發表於 20-7-27 23:26

...

謝謝分享!畢竟好難得真係有家長有子女在兩間學校在讀,意見中肯

明白女兒投放了練習時間,終於不獲甄選出賽的失落,我大女當年都係咁,但機會留給有準備的人,努力老師一定會睇到的

lilycngai 發表於 20-7-23 12:58
十分認同, 原來唔係剩你我咁諗
我天天WFH, 看著阿仔天天ONLINE TEACHING, 看影片做埋功課忙成5-6 ...

唔同年級功課量會有分別吧

hippoo 發表於 20-8-6 15:05
唔同年級功課量會有分別吧
我有2個朋友分別在SPB 1和2年級, 功課量跟阿仔差不多, 初小家長會仲忙, 因為他們要幫手每天DOWNLOAD, 小朋友做完幫手SCAN同每天UPLOAD交功課, 而我叫阿仔自己一條龍攪掂晒
九小在復課後同搭校車幾位高小家長傾過, 他們都說很多時間閒著, 我當初以為阿女少係因為初小, 四五年級都是跟我差不多

我想分別在一間每天都會有中英,MATHS,常識功課
VS 另一間一星期只有一次中,一次英,一次MATHS,一次常識功課

老實說全部小朋友在一間讀係唔覺, 二個在不同學校分別真係好覺! 我和C6天天在家睇住佢地做, 聽住他們上堂, 睇ONLINE TUTORIAL ............... 分別好大, 老師質素, 教學內容, 唔再作詳細分析, 以免其他家長不高興

阿豬媽
‹ 上一主題|下一主題