用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

MNIF 發表於 19-10-12 10:53
按照樓主所講,樓主都好明白問題所在,只不過是沒有找到應對方法。我覺你仔最大問題是不夠「定」。大家有 ...

講起來有點矛盾,阿仔表面行為其實算安靜內向,佢經常出席我的朋友圈活動,100%大人都話佢乖,不過佢好多小動作真係要家人同老師先會發現。佢思緒上係唔夠定,剛開始學圍棋希望有所幫助。也會嘗試閣下建議多誦讀經典。阿仔三四歲時可背頌6,7首唐詩,心經都識背(嫲嫲教佢,我開頭都唔知),不過細仔出世後,大家都忙住湊個細,荒廢了。

見到前輩們悉心栽培小朋友,小朋友都能文能武,樓主的小朋友其實天資聰穎,奧數攞獎證明佢思考邏輯能力好好,真係好羨慕,亦都自覺做得不夠多。幼稚園時都沒有逼迫佢地學嘢,或者特別訓練佢地閱讀寫作和其他學術技能,只係隨佢地喜歡在工餘時間陪伴。

不過大仔上到小二就發現個底打得唔夠好,即使不求名列前矛或者有特別專長,但如果一直落後,或者唔學懂自主學習,遲早都會有學業壓力,惟有落啲力惡補,加上細仔只是K1, 性格比哥哥反叛固執,希望再做好啲學習上的準備。

唔好意思,騎劫咗樓主個Post。

ToMing123 發表於 19-10-13 02:58
講起來有點矛盾,阿仔表面行為其實算安靜內向,佢經常出席我的朋友圈活動,100%大人都話佢乖,不過佢好多 ...

我都好開心可以開呢個post, 可以見到好多高人培養子女的方法。

要教出“聰明”的子女,我睇到係父母都要比好多心機落去,如時間,耐性,和方法,呢三樣野真係缺一不可。

你講到你大仔的問題,同我個仔其實好相似,成日唔記得d好簡單的字點!學校功課寫詞語“神奇” ,佢可以寫寫吓寫左"䄎"!睇故事書好鐘意跳黎睇,有時練琴時拉完一行佢又會重複拉番嗰行。

成日都諗究竟佢有咩學習問題。不過可能呢幾日唔駛同佢温默書,我開始可以靜下來反省自己。

琴日出外吃早餐,等野食時阿仔就攞紙筆出黎畫漫畫,其間問左我幾次d字點寫,我就開始憫,同佢講,好心我講完你用腦記住啦。跟住爸爸就出聲,話個仔算好好啦,起碼佢唔係拎住部機等野食吖。跟住我“叮”一聲,又係喎,於是就開始讚阿仔好叻,識寫好多字。佢就飄飄然笑,我心諗我係佢阿媽,佢叻唔叻係定左,我應該
要多些鼓勵佢。

不過正向教育對住小朋友都癲的時候好難執行。唔知道你大仔的合作程度,不過照咁睇,你個仔記性其實好好,老師都讚佢聰明(相反我仔小一的老師話阿仔儍吓儍吓tim),而家最主要問題係寫字方面? 你有冇揾中文科老師傾吓?

樓主個間學校十個九個係資優,仲要阿媽好識背後發功,人比人比死人,你覺得佢140IQ(我隨便估)點解都咁蠢,會不會因為身邊同學150或160IQ? 因為我真係識人k3計到小四數嘅人考到貴校,亦知道呢間總平均分差0.x是可以爭幾十名。
讀呢啲學校可能阿媽要調整心態

MNIF 發表於 19-10-13 17:02
回到默書問題,我哋看似簡單,其實對初小嘅小朋友係有難道。
我小兒學校,中,英默都好緊湊,一個學期中英 ...

謝分享

MNIF 發表於 19-10-13 18:52
在未找到其它方法之前,我建議妳認真去教小朋友去讀熟一本經典先啦,買本「道德經」,一字一句咁教佢朗讀, ...
謝謝建議

IloveJJ 發表於 19-10-13 14:02
你講嗰啲無特別既野(聰明學野快,無腰骨,挨來挨去,趴响枱,搞文具,漏筆畫,唔夠集中……),其實我仔 ...
謝謝分享,真係要多了解下先

sunnymama2 發表於 19-10-5 11:32
因為懷疑小朋友學障,所以揾專家睇吓有咩問題及需要咩治療,結果係學習能力冇問題,唔需要任何治療,反而要 ...

樓主唔好意思,只睇你的文字,已感受到你的焦急,不難想像一起生活會令人很大壓力。因為我身邊亦有這類性格人士。每當這位家人叫我做乜做乜時,我就求其應下佢,因為費時嘈及煩,但又唔會做足,一嚟唔認同佢做法,二嚟廢事佢得寸進尺。佢都覺得我蠢,我又何嘗唔係覺得佢蠢。你個仔唔爆你,真係好孝順。請原諒我這般坦白。

MNIF 發表於 19-10-5 14:35
家庭教育要能成功,有些手段就成了必要之惡,要怎樣回應孩子,媽媽們自己要慢慢學習,如果唔掂就搵爸爸出面 ...

爸爸「死角」指什麼?

Charlie妹 發表於 19-10-14 23:37
樓主唔好意思,只睇你的文字,已感受到你的焦急,不難想像一起生活會令人很大壓力。因為我身邊亦有這類性 ...

似乎有D 借題發揮

Charlie妹 發表於 19-10-14 23:37
樓主唔好意思,只睇你的文字,已感受到你的焦急,不難想像一起生活會令人很大壓力。因為我身邊亦有這類性 ...

唔緊要,多謝你坦白

我確實係好多不足之處,尤其在教養方面更是。

其實有諗過,是否父母兒時讀書順利,反而對孩子發展唔好? 我細個時讀書非常順利,一睇就明,睇幾次就記得,學野亦好快,到現在自己孩子和以前自己比,成日諗“點解咁簡單都唔識",實在差太遠了,所以懷疑佢學障。其實,阿仔除左學習方面,其他好多野比我叻。

不過你講得啱,阿仔其實真係好錫我,我都感謝ek呢度咁多位家長,包括你地比咁多意見我,或善意批判我,令我一邊向大家學習,一邊反省自己。

sunnymama2 發表於 19-10-13 07:12
我都好開心可以開呢個post, 可以見到好多高人培養子女的方法。

要教出“聰明”的子女,我睇到係父母都要 ...

"三樣野真係缺一不可"

呢句好熟喎...

你話你仔成日唔記得, 喂! 仔係咁架啦, 照計你仔讀果間, 係教你地"教仔大不同" 喎.

關於你講既默書和生字, 其實係咪可以俾返個波佢, 譬如, 叫佢建議方法, 再用結果去証明及要求佢要改進方法, 而唔係一開始跟你果套?

生字方面, 我不嬲係叫細路自己查字典, 呢個係最好既, 一來要佢主動解決問題, 二來中文係筆劃字, 查得多易D 記得字既各部份拼合, 可以認識相關既詞語!

retriever 發表於 19-10-15 08:48
似乎有D 借題發揮

其實起標題時,諗左一陣,有諗過起“家有蠢鈍的資優兒,父母應如何教育”,亦有諗過“父母求學時期太順利,是否不利孩子發展”等等

不過內容都係一樣,就係我唔識教仔。。。

retriever 發表於 19-10-15 08:57
"三樣野真係缺一不可"

即係唔會直接同佢講個字點解?

sunnymama2 發表於 19-10-15 08:58

其實起標題時,諗左一陣,有諗過起“家有蠢鈍的資優兒 ...

我話有D 借題發揮, 係指Charlie妹既回覆, 佢講緊身邊既人.

Elenalan 發表於 19-10-5 17:56
鬧係冇用,鬧完鬥氣完最後又係俾佢成功激嬲父母仲要父母收拾殘局,佢唔會覺得有咩問題,因為唔使承擔後果 ...

無論方法點, 我覺得"嚴格執行" 最重要!

retriever 發表於 19-10-15 08:57
"三樣野真係缺一不可"

都係吧,我冇女兒,唔知男仔和女仔學習是否唔同,可以比較就係和我細個比,我細個絕對唔聰明,不過求學一帆風順,直至出黎揾第一份理想工作都好順利。睇番阿仔同我差別太大。。。

我老公好唔同,自小唔叫讀書叻 入band 5 中學,出黎做野初時一般,但。。。佢的事业發展好過我好多。所以佢對阿仔學业冇乜所謂,當然會用心教,但態度好過我好多,亦對仔好少發脾氣。

不過因為老公對阿仔“無所求”,我睇唔過眼才唔俾佢教。但我都好感恩,老公和我係兩種唔同教養style,令阿仔有“抖氣”空間,但亦因為大家管教方式唔同,所以亦會鬧得不快,我在教養小孩冇soulmate, 所以唯有在ek 尋求幫助。
‹ 上一主題|下一主題