用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

影得蒙得濟

我1986年 考會考BIO ,最後A 到,

全靠恐龍, 全套2本

1988年考完ALEVEL 我買返本 會考恐龍來留念, 今天KEEP到而家

我當時, 直產恐龍, 好痛苦

因為如果你想睇恐龍, 你要睇過度性的書

幫你有大概CONCEPT 才轉入恐龍

否則一般人睇睇下, 應該會放棄

moniquechoy 發表於 19-7-26 07:42
請問這本chem 書那裡還有得買,我找了好幾間也沒有

你8月頭, 再搵不到,我可以嘗試寄俾你

如果要, 寄去邊個地方,唔好煩我, 你自己想好去, 我寄出去

我得一本BOOK 2, 同埋 十年前的CE 版

BOOK 1 我可能有,要搵

BOOK 2 我無左ANS

要執屋搵返。 應該會搵到

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

小鹿揀學校 發表於 19-7-25 14:09
You mean K Y Leung instead of K H Leung ?

K Y LEUNG 啦,打錯字

https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_stat/2017/2017%20HKDSE%20&%20JUPAS%20Results%20(Updated%202017.8.24).pdf
好成績, 跟狀元學校風

選科

香港工種太少

最底個頁, 就係考得好的人入的科

拿拿聲,搵份工, 5天工作

六日 自由, 做自己喜歡的事

不用為多開支煩惱

香港生存要好有本事, 樣樣都係錢

做成父母緊張 仔女搵唔到威, 再狂PUSH 仔女

我自己傾向,狂泵子女SCIENCE, 但守住中英通識 入大學的分

英文守4分或以上

選唔到好科, 轉投理工大學, 或城大工程(咁你覺得三大工程讀得店, 可去馬)

但一定要狂泵數學 或/及 物理,唔係的話, 4分MATHS 大學工程根本生存唔到

moniquechoy 發表於 19-7-26 07:42
請問這本chem 書那裡還有得買,我找了好幾間也沒有

最近書局賣學校課本,好多參考書收起哂,大眾三聯都係咁

我在書展都看到呢本書

bforbtec 發表於 19-7-26 08:17
你8月頭, 再搵不到,我可以嘗試寄俾你

如果要, 寄去邊個地方,唔好煩我, 你自己想好去, 我寄出 ...

謝謝,我再搵下。如果無,我再問你。感謝!

fionsung 發表於 19-7-26 08:48
最近書局賣學校課本,好多參考書收起哂,大眾三聯都係咁

我在書展都看到呢本書

吓,我去左兩次都見唔到。邊個書店有售?

bforbtec 發表於 19-7-21 11:29
m1 , 易拿高分過m2 好多

皇仁上年得1個m2 拿5星星

朋友囝囝數學一般,現升中四,揀咗PHY( 話係全級頭20%內)同chem, 讀上去會唔會好難,會唔會自掘墳墓

moniquechoy 發表於 19-7-26 13:32
吓,我去左兩次都見唔到。邊個書店有售?

我打左去教圖問,佢話本書唔出了,所以坊間應該無了,要去舊書店搵下

回覆 M-1 的帖子

識諗自掘墳墓, 多數不會出大事
想想方法生存, 自然有生機

越上 中四五六,  野越難

越有無力感

你識都好,唔熟, 考試, 一樣低分

你選入左chem,phy 先天比文商科機會多好多

埋牙 中四, 唔好諗 死, 諗生

求生, 如何活下來 好過

通常 中四, 都係拿野多, 暑假用來`追中四野

中四測驗前, 請準備充足

頭1,2次測驗, 可以俾佢用自己的方式 讀下

一唔對路, 就轉plan ,加重參巧書角色比例

以前我ALEVEL 年代讀chem
cclee + cy tong 的書+練習

八十年代, ALEVEL 無人不識, CCLEE

今代 ,DSE 要考得好

我講幾套 書, 搵到K KWONG  CHEM NOTES,  就搵來

不少OUT C 野, 又難又深

我建議真係, 過度的書, 睇完, 最後才睇 佢NOTES

會睇得快

你一埋牙, 你可能唔想讀CHEM

睇恐龍, 回報率低
但你想要博超高分, 就可能真係局住睇

即花的時間極多, 出來的成績不成正比

但無計

我自己建議

CHEM,PHY,ECON, M1/2 , MATHS 處理好先

之後 ALL IN BIO

CHEM,PHY, MATHS 三科加埋的時間,  與BIO 睇恐龍的時間差不多

你訓晒身去讀恐龍,最後, 死其他科

父母最好是斬晒, 活動

騰出時間俾子女讀書

否則, 父母可能一世後悔

這是我對父母善意的警告
父母多數唔肯

因為佢地高估仔女能力

成績會俾 一個答案父母, 連埋一個警告

回覆 bforbtec 的帖子

你好! 十分感謝前輩你的無私分享。想請問1/. 中、英、通識你會怎樣去幫助你的子女?是否做練習 抑或出去 現X/遵X,補習?
2/. 如果由初中開始應該怎樣能夠打好基礎上高中,迎戰DSE? 謝謝。

回覆 c1234 的帖子

DSE個試, 中文,英文, 通識根本好難考
這是DSE的本質

所以大學提出方案

就是, 計最好6科, 唔再用4C+2X, 

再加重M1/2 的比例

令科目有8科, 死中文, 通識, 仍可以有標青成績有好科

無解,中文, 拿到4分, 英文4分, 通識4分,  平均三科加埋12科 其實已算不錯

是好多人在死在中英通識

死英文較少, 因為入到大學個批,父母多數摧谷英文 ,由小到大

中產父母幫子女守住4分或以上非難

中文,就真係麻煩,難

每個老師都有強項, 如YY LAM比較強的地方,是中文讀本

其他幾份卷,就。。。

蕭源可以補救其他幾份卷

PATRICK CHAN 強生字

joseph li 強 作文

KEITH LEUNG 強中文通識整理資料, 大量事例

你咁KEITH LEUNG 無, 就局住香SIR 

先問同學借NOTES 看看

針對式, 有同學, 有YY LAM NOTES讀本, 問佢借來幫幫手

你有時借下野俾同學, 同學自然肯借下野俾返你

香港讀大學好抵玩(唉! 入到先得)
外國多野雞, 有呼吸聲就收,2,3線大學

皇仁仔, 考20-25分, 去到英國大學展

即 出OFFER, 咁易俾你讀到, 唔好啦
有不少是英國所謂的名校

我叫皇仁仔, 留港, 讀城大, 理大, 都好過

你仔女入到去英國

讀完3年, 返香港搵工

是有一定的難度

有個會計師樓朋友, 同我講, 佢公司請文職, OA 咁

仲出8-9K, 起薪一低,無得玩, 

點解可以咁低薪? ,因為返9點, 放530, 五天工作

文職工, 好的文職工, 是非常難爭

容易一生在低端人口徘徊, 要父母接濟到最後一刻 

幫幫手,拜拜託,父母幫幫手谷仔女

但父母沉迷排名

英國排名, 幾多幾多

老板識你老鼠, 排名

你無一技之長, 大件事

所以拜拜託, 去外國讀大學是最後手段

除非你仔女標青得好緊要, 唔係一般人

去外國可能更好

否則, 渣個錢袋穩

以前會考, 07後的中文

是用1-5星分計的

2分叫合格, 大概有75%左右合格率

以前無怨氣, 因為正常拿2分, 合格分容易

之後去ALEVEL 9成合格率, 中文

而家怨氣大

要拿DSE 中文3分, 5成幾,

再加埋科通識, 殺死人, 通識合格易, 拿多少少4分, 已經難

所以DSE 玩法, 我相信,你點谷中文

校內老師, 多數俾低分你仔女

守4分算.... 人生有交代

中文守4分, 也非易事

出盡力3X+M1/2 如果有M1/2

出盡力, ALL IN

希望守住 中英通識OK 分數

MATHS, 及X 科, 挑戰 極限., 之後睇送食飯

看看有什麼科可以選

所以而家名校玩DSE 方法

就是無人駕駛

即係, 老師書會照教, 但 會盡快在中五升中六暑假前, 完成 CORE

及一部份ELECTIVE, 10月教晒書

11,12,,1,2月 , 狂操卷

不少中學, 中五尾, 已教晒MATHS  CORE, 或餘下1,2課

之後學校狂操卷

學校,有些, 也狂請假

皇仁, 有天,  我見過, 一班, 一半人無返 學

留家讀書, 教晒書

星期一, 三, 五, 二, 四咁請假
兩天請假要醫生紙

早一點讀書, 就不會咁

bforbtec 發表於 19-7-19 09:00
建立一個書庫

書庫, 是你仔女做mock, 做測驗
學校用呢本 Aristo chem書,請問評價如何?駛唔駛早啲睇定其他參考書/revision guide?

‹ 上一主題|下一主題