用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

bearbear2003 發表於 19-4-15 19:41
仲有好多,我識的好多舊制,仲係小三到小六

我識一大堆,最細BB都有,咁佢地第時入小學都係有資助。至於GH 係咪重有咁多政府工父母,就唔知啦

Yanamami 發表於 19-4-15 19:40
我觉得鄧顯同曾記都好学店下㗎……

曾記有親戚讀緊中一,comment係老師勁hea, non stop默測考,不停迫你讀,讀到人都顛

Yanamami    發表於 19-4-15 20:25

Yanamami 發表於 19-4-15 19:40
我觉得鄧顯同曾記都好学店下㗎……

咩為之學店呢?曾同鄧,不像直資般收學費收學生賣知識噃

CPEbear 發表於 19-4-15 19:52
我識一大堆,最細BB都有,咁佢地第時入小學都係有資助。至於GH 係咪重有咁多政府工父母,就唔知啦
...

一向以來這些私校,直資,公務員佔比例都多,因為佢地有政府資助,

sissysze 發表於 19-4-15 20:11
曾記有親戚讀緊中一,comment係老師勁hea, non stop默測考,不停迫你讀,讀到人都顛
...

間間都有hea教老師,曾記係測考多就真的,佢成绩上monitor close,從pre S1,到每次考試,都同你自己比較昇降,一目了然,不錯。

王家爸爸 發表於 19-4-15 19:02
人數唔多。

不多嗎?我身邊有好多。

王家爸爸 發表於 19-4-15 19:02
不過如果你理性啲睇,GH應該收晒B1同大部分B2,升唔返既好可能係B3或者係某啲原因學校唔想收返既B2。如果你 ...
同情班主任?有冇搞錯?
完全不同意,這自私藉口。忘記自己職責。
因為膽怯,就可逃避職責?

demo9112002 發表於 19-4-14 13:30
板主,應該改主題為  德望小學令人失望。
德望德望變成失望失望
失望,失去德望。

學校支援->家長無理取鬧->同情校方

害怕家長無理取鬧->校方因此無支援->同情校方

這是神邏輯和理由

回覆樓主:

學校吾需要提議選校,只需要如實告訴家長學生 banding.
提議佢揀咩 band 的學校做頭三位。
拍下膊頭,講聲加油。
家長都感激萬分啦!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

王家爸爸 發表於 19-4-15 18:48
行緊舊制既,有幾多個小朋友仲係讀緊小六?

我識舊制 EO 個女仲係小五

回覆樓主:

GH絕對喺一間學店,甚麼一天Good Hoper一世Good Hoper,當年諗出呢些slogan的學校持份者,你地會唔會覺得羞恥,我女兒當年喺幼稚園部讀嘅時候,我覺得那些GH高層的修女和幼園校長其實好假,只係想省靚業績遷就小學,一認為幼童未達要求就當棄嬰,龍門任佢搬,一年後講嘅嘢同一年前可以唔同晒,不守承諾,講真,一個五六歲小朋友階段你可睇到啲咩,啲小朋友讀緊嘅家長又個個擦晒鞋咁,個個都對修女奉承有嘉,話什麼Sister Pauline 睇完啲Baby Kingdom 的post好不開心,啲家長就走去搭膊頭掃佢背脊叫佢唔好睇啦,我見到呢啲場面真係想作嘔,又唔諗BK網上的人寫既野究竟係咪真,如果係真你係咪應該好好檢討,你們是應該作育英才,唔係揀蟀去省自己招牌。

回覆樓主:

看了這個帖幾天, 原本不想回覆, 怕被標籤為鐵粉。但看着越來越多的負評, 忍不住出來説兩句, 希望網民明白, 德望是ㄧ所好的學校, 至少我們用家是這樣想。這回覆, 中看就看, 反正只會留這一次, 不會再回應。

以樓主女兒的成績, 大家都明白她應該不是band 1, 就算在津貼直屬小學, 亦未必能升回直屬中學。或者, 如果在津貼直屬小學就讀, 制度上可能令家長較易接受結果, 始終是教育署機器運算出來的, 最終非band 1生能否升上直屬中學, 都是運氣使然。

樓主女兒的路是比其他同學艱難。樓主女兒其他方面, 例如操行, 大家無從得知。但只要不放棄, 好好改善裝備自己, ㄧ定可以找到出路。

六年級的班主任都是有心的老師, 雖然呈三後沒有家長會, 但家長可嘗試找老師傾談, 問問意見。又或者以往的班主任及老師, 看看她們有什麼意見。

bearbear2003 發表於 19-4-15 20:41
間間都有hea教老師,曾記係測考多就真的,佢成绩上monitor close,從pre S1,到每次考試,都同你自己比較昇 ...

其實我一D都唔覺有hea 老師喎。不過,我的老師都退休了。

每個星期有quiz, 間間學校都係咁架啦..我孩子們的小學已經係每星期中英默數quiz...

其實,依家想返,都係美好回憶。

nicolemummy 發表於 19-4-16 00:04
其實我一D都唔覺有hea 老師喎。不過,我的老師都退休了。

每個星期有quiz, 間間學校都係咁架啦..我孩子們 ...

quiz都要出卷都要改,每星期咁做,無可能hea.

sam9035 發表於 19-4-15 22:45
GH絕對喺一間學店,甚麼一天Good Hoper一世Good Hoper,當年諗出呢些slogan的學校持份者,你地會唔會覺得羞 ...

也跟此人交過手,感覺相同。

05baby 發表於 19-4-15 23:55
看了這個帖幾天, 原本不想回覆, 怕被標籤為鐵粉。但看着越來越多的負評, 忍不住出來説兩句, 希望網民明白,  ...

校內成績根本不能反映學生係邊個派位組別。

只要校內名次配對前人Pre-S1成績仲係屬於B1,就係B1。

所為mean score,即係中位數成績吧!如果below mean一定係非B1,咁起碼GH小學部有40%學生係非B1。

莫非呢點就係GH家長所認為既事實?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-16 06:54

只要校內名次配對前人Pre-S1成績仲係屬於B1,就係B1。

mean同median不同,當然人數多也可以假設分數是normally distributed, 但卷的深淺確實有影響。有人說收七成人與四科有三科過mean不符合,我也在思考中。

不過我自己也覺得不要太高估band 1比率,其實benchmark 三私一直,大概也只介乎七至八成,所以沒有offer的,不是band 1的可能性較大。

hkpapa852 發表於 19-4-16 06:54

Mean係平均數,median至係中位數。

Ryan_baba 發表於 19-4-16 07:41
Mean係平均數,median至係中位數。
對,應該叫平均分才對。
除非出現兩極化既成績分佈,否則大部份時間,平均分係將學生分咗兩個接近既比例,即above mean 同 below mean 應各自大約50%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題