用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-9-7 20:41
資助中學比你開咩?

其實呢到唔少人以為津校無資源開IB同GCE,GCE唔在講,根本唔使資源,即使IB,政府若批 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3689069

你看看這個先

Vanadium 發表於 18-9-7 20:39
滙基唔係直資中學咩?

將討論make it simple吧,你講好多"感性"內容,係應該關上門,父母同仔女講、老師同 ...
你咁樣講算唔算明知故問?
做網上判官乎?由你來判斷?

我講觀感,你話感性?我不知幾理性。扣帽子呢一套無咩用?

關上門係咩意思,有無版主解釋下咁講有無侵略性?

直資開A L, 官津都應該咁做係閣下講喎,你善忘?

你提出叫我要post 多啲,咁我又試下啫。你又唔記得?

睇我啲post 好唔舒服?咁休息下囉,講你啫,我對邊個都係講同一套。

poonseelai 發表於 18-9-7 20:50
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3689069

你看看這個先
我真係睇完都唔覺得有咩野值得放係呢個討論。

政府比資助官津可考其他試,同某啲學校有無條件考其他試,完全係兩件事黎。學校開到就開,開唔到就唔開,想開學校申辦時交到報告,合情合理咁開到就得。事實上,自從政府開放番比"中中"加番多啲英文教學,都唔係間間學校多番英文,唔少都仍全中文。學校自己會判斷吧,加強學校教育成果既透明度,學校自然會做聰明既事。

都係果句: 公平啲啦。搞個直資已比人鬧到飛起,依家仲搞搞下直資中學先有特權開IB同GCE,而果批學生又照樣無quota限制下申請本地資助大學。

不如你答下,點解同樣政府資助,直資就咁多特權? 點解只有直資先可開IB或GCE? 點解同樣係考試,係要比錢讀私校或直資先可以去考?

公平係一個核心又基本既問題,雖話呢個世界無可能絕對公平,但簡單得如排隊搭車都話唔得有公平,就唔合理吧。

Vanadium 發表於 18-9-7 21:21

政府比資助官津可考其他試,同某啲學校有無條件考其他試,完 ...

直資(半學卷)是香港難得的德政。直資咁順,津貼應該老早轉晒。政府無話唔轉得。

講公平?你係教育界,真傻定假痴?

直資係要面對市場,有學生但收支不平衡,便執粒。

官津?大鍋飯唔使講啦掛。

講公平?同是香港公民交足稅,入大有 quota 又那門子公平。

唔邏輯的人講理智,偏頗的人講公平。

呢個題目本來係"貧與富",但貧富本來就唔係敵對,而富比貧多,大家絕對共識,即使赤貧都唔會投訴,無新聞講過貧會投訴富可住私家醫院、可住大屋、可坐名車、可多個女人.....

係教育上,亦未聽過貧者投訴富人可請私人補習、可帶小朋友周遊列國增長知識、可提供物質支援、可去外國升學......

但點解今次jupas及non-jupas升學問題,會有貧富爭論? 個爭論點唔係貧同富,而係明明原貧者亦可做既野(即憑自己努力考好個試: GCE或IB),制度卻唔比你做,反只比富人去做,然後又容許大學特別為GCE及IB開路。

Vanadium 發表於 18-9-7 21:38
呢個題目本來係"貧與富",但貧富本來就唔係敵對,而富比貧多,大家絕對共識,即使赤貧都唔會投訴,無新聞講 ...

香港有人讀IB/AL/Aberta/AP/華德福/森林法/German Gynamsium,等等。  因為有人適合IB/AL/Aberta/AP/華德福/森林法/German Gynamsium。。。。

你都未答,如何令官津學生「公平」地競爭,公平地開呢D的學制?

官津開哂lB/AL,又有人跟 AP入醫,窮人無得楝AP,又是不公?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

政府比資助官津可考其他試,同某啲學校有無條件考其他試,完 ...

依你方法,到時出現有錢官津有得揀,無錢仍然無錢揀,又係另類不公平

duplicate

shadeslayer 發表於 18-9-7 21:51
香港有人讀IB/AL/Aberta/AP/華德福/森林法/German Gynamsium,等等。  因為有人適合IB/AL/Aberta/AP/華德 ...

明晒架啦......唔好搞咁多啦,將簡單事情無限放大複雜化,然後就話件事好複雜無可能。若然你咁講成立,咁現行實實在在既主流直資、私校、大學收生等全部係烏托幫啦,咁事實直資有無出現你果啲咩XYZ等等既課程呀? (可能遲啲發展到有一兩間有都唔奇!)

回埋你講之前個post咩直資問題,官津轉唔轉直資係呢個討論係離題,講下你下面呢句:

「講公平?同是香港公民交足稅,入大有 quota 又那門子公平。

唔邏輯的人講理智,偏頗的人講公平。」

先多謝你支持先,你好少認同我講既野喎,點解今次咁順攤? 我早早講唔應該為大學設立non-jupas quota(可查看我早前留言),你講得啱呀,若話設quota先公平,就係"唔邏輯的人講理智,偏頗的人講公平"。

根本大學擇優而錄,就唔應該為non-jupas設quota,亦根本唔應該理個學生係考DSE定GCE定IB定你講果啲XYZ課程,總之啱既就收。正正如此,我地亦唔應該限制中學生考咩試,考DSE又得,考其他試又得,甚至唔考都得,大學肯收就得,呢個就係你講既大學收生自主。

歡迎你加入支持官津校如私校直資咁開放課程選擇比香港學生!

Vanadium 發表於 18-9-7 20:41
資助中學比你開咩?

其實呢到唔少人以為津校無資源開IB同GCE,GCE唔在講,根本唔使資源,即使IB,政府若批 ...
第一:政治不正確,第二:冇臉,第三:唔講啦,一嘢嘣哂好多人。

akys 發表於 18-9-7 22:19
第一:政治不正確,第二:冇臉,第三:唔講啦,一嘢嘣哂好多人。
講到最根源深處,但全中。

香港可悲。

Vanadium 發表於 18-9-7 22:21
講到最根源深處,但全中。

香港可悲。

都幾佩服你,講公平從來都是窮人,弱勢社群和大愛者,當然還有議員/政冶家。我是小人,冇能力改變制度,只會盤算這個遊戲規則,如何去玩對自己最有利。

【明報文章】香港的獅子山下精神,強調成功需苦幹,總有出頭天。但這種精神已被網上排山倒海的負能量所掩蓋,在Google搜尋欄鍵入「窮人」,即出現「窮人唔好生仔」的搜尋建議。《明報》本周二的頭版報道,再引證了這種思想。

再睇下標題個問號[?]

網上舖天蓋地嘅負能量,係哩度有得見,你讀直資,同用non Jupas伸請入大學,就有人硬要標籤你係富,硬要話窮人唔好去高攀係唔使理由。真係貧富問題咩?

文章係抱質疑嘅角度,讀者可以謓思明辨。

一早睇穿有人係政治問題行頭啦?
基層讀直資DSE同IB 一樣有補助,連咁都攪唔清楚,出嚟話幫人爭取公平,真係唔清唔楚就企隱道德高地?
面子?又笑左。

此時無聲勝有聲。

我關門講完,又出嚟講過。

我係主觀陳述自己觀感,不過我接受別人可以有唔同意見。

Vanadium 發表於 18-9-7 22:10
明晒架啦......唔好搞咁多啦,將簡單事情無限放大複雜化,然後就話件事好複雜無可能。若然你咁講成立,咁 ...

你的說話的中心思想,是一些人選一些官立或津貼學校沒有的學制,便是不公平,便是阻礙窮人上流。

這個問題是沒有止境的,當官立和津貼學校全部能開辦IB,便會有學生考A-Level入香港的大學。當官立和津貼學校全部能開辦IB及a-Level,便沒有人轉讀 Alberta/AP.  當所有官立和津貼學校全部能開辦 IB/Alberta/AP,到時 IB 又會少人讀,來個 homeschooling 我睇你官立和津貼如何開辦? 根本性的問題,是一個地區,大眾的教育,政府的政策,不應該被少數的人的選擇,不斷牽着鼻子走,沒有整體的,全盤的,社會上需要的考慮,只看有什麼少數的人有一些看似着數的地方。

Xxxx

其餘的,無聊到我真係懶得回。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-9-8 09:44
你的說話的中心思想,是一些人選一些官立或津貼學校沒有的學制,便是不公平,便是阻礙窮人上流。

這個問 ...

重有一樣。

另直資離題的問題,我是批評你有關直資的說法。你的原來有關直資的言論,是離題,我的批評便離題。你的原來有關直資的言論,不離題,我的批評便不離題。

akys 發表於 18-9-7 22:19

香港好在不是你兩位做教育,或任何範疇的官員。

星西部 發表於 18-9-6 14:59
呵呵,咁你算係有D幽默感。
關於幽默感
相聲

回覆樓主:

其實各位有冇諗過
大學收生分jupas同non-jupas
其實係保護緊d s e學生
如果好似英國咁一個ucas搞掂
D S E生可能死得快D
‹ 上一主題|下一主題