用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-3-8 09:47
咁你知佢係咁,點解仲答佢既?俾我就唔答啦!咁乞人憎!

我叫我仔去問人的,佢哋自己小朋友有一套玩法!就係 ...
近两三年平日我同佢無交流,碰到祗會講聲早晨,上星期佢走過黎我已知佢目的,佢問我,我照答,不過佢原來一樣咁討厭。

little_yolky 發表於 18-3-8 09:44
其實只報一兩間, 除時1st in都無得俾人sort list出嚟in。

我想起升小面試時,小朋友12月時已收到DB offer, 但1月還去英華尾輪面試,為了只係見見林校長,佢咁樣咪對叫英華糊/ 或頭號心儀英華嘅家長咪仲傷?當然,佢地一定有權咁做,又正如考小學時,d叻仔/女成手offer,俾左留位費hold住先,唔俾大訂唔放,此舉行為比比皆是,唔介意得咁多(我當然唔會認同啦!我有幸成手offer都唔敢同人講,以免是非),所以樓主,呻完算,努力做好自己!

mcl203 發表於 18-3-8 09:49
咁例如喇叭,算係乜例子?都係果句,無必要神化3私一直,除非,你係清楚明白強校收生準則~~~
...
例如APS,DBS一直都給它约20个位,DGS10个左右。
SFA入SJC20个左近
KTS入喇沙都10个8个
算不算神化了?

醒目開學勳章

猴子爸 發表於 18-3-8 09:51
0甘样真是很老土!
通常有人来问分数,报什么学校等等,大家会怎样回应,但又不想太得失对方?
我会答:OK ...
成績我唔想講細節會說:O K選校如決定左,人地問,我唔識答呀

IloveJJ 發表於 18-3-8 09:47
咁你知佢係咁,點解仲答佢既?俾我就唔答啦!咁乞人憎!

我叫我仔去問人的,佢哋自己小朋友有一套玩法!就係 ...
又中小朋友之間溝通簡單好多!
邊個問人先,就要遇咗講先。答果個高分通常會還擊,低分睇心情

ar_mak 發表於 18-3-8 09:51
假設,又假設下啦。。。
如果神校同學,根本就冇被神校取錄,只係出口術去四圍同人講,考左神校。。。
目的是?迟早爆煲wo

ar_mak 發表於 18-3-8 09:40
你呢個可能係深入D既討論。
舉個例,我打算移民離開香港,預備去拎埋D強積金走人,咁就要去宣誓,表明係會 ...
當然未到最後人家都有選擇權利,我只係假設左佢一心讀註冊左的直資而不作他選咁討論。我又舉個例子,我公司每年農曆新年假有好多同事都好想放大假,每年都有成30人落標去抽10個位,大部分都有家室和孩子,有d的另一半只有這段時間放大假,最後其中抽到的同事係冇家室,佢抽到就話:其實我冇事做純粹是試下自己運氣,估吾到我都有luck! 抽吾到的聽完興過火屎!咁我都覺得個遊戲係咁玩,鬼叫其他人吾夠佢好運咩!

ar_mak 發表於 18-3-8 08:49
你字細粒就代表斯文,我字大隻就代表激動,無理,打橫黎講。。。呢D算數。
有D事係重要既,首先對家係咪 ...
啲个post, 都几好, 大家都可暢所肉言, 不个觀点大多, 再加上各自名幻想, 加上推測人地係咪自私, 再加上有制度有安排, 又加上權可用盡, 如神校生有權考晒佢能考再考慮致最后一刻, 正如香港精神,揾餞致上, 有錢權就有話事權, 其它窮人, 賣弄悲慘,可能有人會可憐你地,但唔可憐你地既人就自然會不齒呢種冇體育精神既行為, 因為這是制度上既安排. 你arm!

所以之前說免費DSE, 或各省top n%盡佔HK大学学位, 其实係冇問題, 因為制度上的確有呢個安排. 就好似北京市学生面對北大清华学位同样給各省top n%盡佔一样, 边个叫HK或BJ市学生唔人勁, 如果硬係要加插煽情,賣弄悲慘,可能有人會可憐你地,但唔可憐你地既人就自然會不齒呢種冇體育精神既行為(讓賽是會令肉眼所不見既其他方造成不公平現象)

被免D水蛇春咁既偉論, 到此為止

CALVEN 發表於 18-3-8 09:56
成績我唔想講細節會說:O K選校如決定左,人地問,我唔識答呀
特别是那些熟熟地,讲得埋两句,又算不上死党,不肯定会不会爆响口那些

kkhon 發表於 18-3-8 09:59
當然未到最後人家都有選擇權利,我只係假設左佢一心讀註冊左的直資而不作他選咁討論。我又舉個例子,我公司 ...

没有事都可以放大假的啊,是不是我把假期让出来,你赔偿我?否则,你庆什么?
说到底,都是“人人为我”这个中心思想需要落实

kikicookie 發表於 18-3-7 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,to ...
唔明點解你覺得佢哋自私。首先,佢哋明知自己就算收左都唔讀,咁即係個位唔會派俾佢哋,下一個會補上。第二,佢哋唔知道學校有無收佢,因為註冊咗名校直資,個自行位根本唔會派俾佢。第三,成件事受影響既只係老師花多咗時間,個學生多咗經歷。

王家爸爸 發表於 18-3-8 10:06
唔明點解你覺得佢哋自私。首先,佢哋明知自己就算收左都唔讀,咁即係個位唔會派俾佢哋,下一個會補 ...
quota, quota, quota... 两个只能活一个。。。
人人为我。。。

猴子爸 發表於 18-3-8 09:54
例如APS,DBS一直都給它约20个位,DGS10个左右。
SFA入SJC20个左近
KTS入喇沙都10个8个

咁你清楚佢地收生準則係如何? 都係果句,無必要神化某些學校~~~

ar_mak 發表於 18-3-8 09:40
你呢個可能係深入D既討論。
舉個例,我打算移民離開香港,預備去拎埋D強積金走人,咁就要去宣誓,表明係會 ...
邊個知?有好多野都係又幻想出泥... 不過, 我都角得啲个幻想几合理, 而這个的碓有制度上安排, 而唔係D偷雞摸狗既幻想行為

mcl203 發表於 18-3-8 10:10
咁你清楚佢地收生準則係如何? 都係果句,無必要神化某些學校~~~
...

你意思神校的收生准则?都是那些啦,成绩排名,运动校队,音乐乐团,公开赛奖,校长推荐。
其他如校董介绍,教会推介那些,是另一个范畴。

我时常讲,如美国,每个层次都有所谓feeder school, 某些名校总会偏爱某一两间低年级学校,比较容易确保收生质量,课程都会比较衔接。

os_ecu 發表於 18-3-7 16:41

如果嗰間自行對每一間小學收生有 quota (好多都係一個起兩個 ...

自行點解有QUOTA?中國高考入大學就有QUOTA,因為國內係社會主義,需要程序上照顧弱勢社群。香港自行得30%位,每個位都係如珠如寶,學校點可能咁捉蟲有QUOTA?好似我小朋友以前間小學,每年入KC、SJC既人由1個到4~5個都有。入QC、港華既變化就更大,最多試過十幾個,最少試過小貓三兩隻。

猴子爸 發表於 18-3-8 10:05
没有事都可以放大假的啊,是不是我把假期让出来,你赔偿我?否则,你庆什么?
说到底,都是“人人为我”这 ...
我冇興,我個位係必放假。都係道徳上的觀點,我同你道不同,請不用跟我討論。

CALVEN 發表於 18-3-8 09:56

我小朋友當年讀直屬小學,都眼見試圖影響其他家長選某些直資,自己一個回馬搶選直升。另一直情出口要同學放棄直升,果位係我哋多年家長好友。升中安排,都係諗自己~~~
‹ 上一主題|下一主題