用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: littlesecret123
go

DEL   [複製鏈接]

Mrschow_cat 發表於 17-11-29 10:55
我諫 Think 其中一個重要原因係近屋企,walking distance 15 mins, 阿女咁細要長途拔渉好似吾係咁好 ...

如果近到咁,真係揀think好喎,一來一往都慳番個半鐘

fattyfattyboy 發表於 17-11-29 16:31
如果近到咁,真係揀think好喎,一來一往都慳番個半鐘
Yes, 我諗已經決定到啦!

回覆樓主

請問有無十二月細B 收到offer 呀?

tcmp2002 發表於 17-11-29 17:00
請問有無十二月細B 收到offer 呀?
仲未收到

回覆 BBBDUCK 的帖子

MW n 係有普通話同日文 , 不過佔的時間唔多 , 因為校長覺得 N 班有好多小朋友講野都唔叻 , 所以 , 要照顧埋細B , 佢 N 班係用英粵 , 講好左廣東話先 , K1 就會轉英普 , 我記得佢有講過 , 小肌肉發展都要一步步黎 , 要先穿學拿筷子 , 先可以揸筆寫字 , 我鍾意佢d個賣點 , 樣樣野都要一步步黎...!!

同埋佢上午班6 班我都驚太多人...?! 因為佢開學頭一日可以係家長陪,因為下午班人數少d , 無記錯下午班只係 3班 , 加埋都係40人左右 , 陪堂當日我返而覺得靜英英喎~~(講緊 N  班係無課室 , 只係用櫃簡開)

師資比例如何? 我下午班 , 現時我果班13人 , 上午可能會多一倍

你仔仔返學都開心呢!?頭一個月唔開心呀 , 又病 , 不過 , 最好笑病完再返學 , 亞仔要個 NET 老師攪住上堂(個 NET 講野好溫柔) , 同埋老師會耐唔耐打電話黎了解小朋友日常的野或同家長傾下小朋友的情況 , 我覺得老師好有愛心

另外如果我想再考其他名幼K , 我係咪應該讀MW 好過SH ? 我只係見我17-18個 PN 谷 , 有d小朋友都有名幼 OFFER , LH可以入到 2nd IN , 我無記錯 , 最叻果個有崇幼同 ST CAT 兩間 OFFER , 不過 , 我估應該係大B , 我8月B , 高不成 , 低不就 , 所以 , 我諗我直升 K1 最實際...!!

回覆樓主

沒有信是否已經reject?

回覆樓主:

今日有冇人收到信?

回覆樓主

請問幾號交留位費?
未收到信,11月b

sarahzizi 發表於 17-11-29 22:08
請問幾號交留位費?
未收到信,11月b

2/12

sarahzizi 發表於 17-11-29 22:08
請問幾號交留位費?
未收到信,11月b

我也未收到

回覆 chriskaan 的帖子

我都聽其它家長講過D學生常常病....不過其實可能好多幼稚園都有哩個問題.......
我覺得你講得好合理同中肯, 明慧如果無學術 , 佢有咩賣點...?!
我都係Buy 佢有一NET , 一廣東話老師做班主任, 同埋有幼小銜接既安排(k2教小朋友點去interview)

回覆 mandychan62622 的帖子

有d 家長話迦南九龍塘轉左有學卷之後, d質素可能會差左,  不過環境確實係迦南好d, 又有室外玩樂設施, 康傑我就唔清楚.....

chriskaan 發表於 17-11-29 17:46

MW n 係有普通話同日文 , 不過佔的時間唔多 , 因為校長覺得 N 班有好多小朋友講野都 ...
我想請問一下日文佢係咩人會教?每日教唔多時間咁應該只會著重講呢方面吧!另外想問問如果n 班係英粵班咁上到k 先轉英普有否困難?你講得啱佢唔係top 既學校,但其實都唔算太差吧?始終有雙語主任,我其實想揀學術好語境好既學校,為再考k準備,但擔心佢一班太多人小朋友會被忽略

我想請問一下日文佢係咩人會教?
其實我都唔知係咩老師教 , 不過日文咪當俾小朋友接觸多樣語言先 , 暫時唔需要咁著重住...!!

另外想問問如果n 班係英粵班咁上到k 先轉英普有否困難?
我覺得普通話應該唔係太大問題 , 因為我個親戚個女 , 今年都讀緊 K1 全日班 , 我都耐唔耐會同佢傾下 K1 的課程同問佢話女的普通話有無進步 , 佢都話老師會打電話俾家長講進度 , 仲贊佢個女的普通話好左好多 , 我覺得學校都會一步步黎 , 始終小朋友仲細 , 要玩要食學語言唔難 , K1 起步 , 好過遲d先出去外補...!!

你講得啱佢唔係top 既學校,但其實都唔算太差吧?
無錯 , 論學術佢算唔差 , 分分鐘仲仲深過好幾間出名的名幼同龍校 , 不過缺點係校舍無戶外 , 升小無明細的數據 , 一線尾二線頭的幼稚園 , 不過 , 再諗深一層 , 比起一普幼稚園 , 佢算唔錯...!!

始終有雙語主任,我其實想揀學術好語境好既學校,為再考k準備,但擔心佢一班太多人小朋友會被忽略
其實 , 好多幼稚園的每班人數 , 都係差唔多 , d 樣野你要自己比較一下...!!

chriskaan 發表於 17-11-30 09:30

我想請問一下日文佢係咩人會教?
多謝你咁詳細解答我地媽媽既憂慮!真心多謝你!日文其實我唔太緊張,當佢係活動咁玩就算!

咁你親戚個女佢返得開心嗎?雖然我承認我唔想佢太happy 銜接唔到之後既k , 但我都想佢鐘意返學唔會喊哂口唔返,學你話,小朋友仲細,都要一步一步黎

對於佢無明細既數據我都有啲存疑,如果係好好既點會唔公開?但如果佢唔好又點會吸引到咁多家長讀呢!

佢學術深,但佢英文教得深嗎?有幾多位net?

另外我想問下你小朋友既老師有轉過嗎?我都怕學校成日轉老師對小朋友唔好

咁你親戚個女佢返得開心嗎?
初時唔開心呀 , 因為要返全日 , 係係學校訓晏覺同食飯 , 習慣左就 OK 啦...!! 日日上校車都主動講 BY E BYE...!!

雖然我承認我唔想佢太happy 銜接唔到之後既k , 但我都想佢鐘意返學唔會喊哂口唔返,學你話,小朋友仲細,都要一步一步黎
其實 , 我又唔擔心銜接唔到喎~~

佢學術深,但佢英文教得深嗎?有幾多位net?
我覺得 , 比起學劵幼稚園深 , 老師 , 應該有一半係 NET...!!

另外我想問下你小朋友既老師有轉過嗎?我都怕學校成日轉老師對小朋友唔好
暫時讀左3個月 , 我覺得d老師都幾有經驗 , 好早之前有個媽媽話佢小朋友 , 遲左2個星期左右 , 就發現個小朋友跟唔上進度 , 個媽媽都話自己個小朋友可能有學習遲緩 , 我地都覺得 , 開左學2個星期就睇得出 , 我地都覺得個老師係有關注到每個小朋友的~~
而其他班我又聽唔到話成日換老師喎...!! 因為每星期手冊有老師名蓋章的...!!

chriskaan 發表於 17-11-30 12:28

咁你親戚個女佢返得開心嗎?
我擔心小朋友唔鐘意返學,如果佢唔鐘意即使返名校我都無哂辦法,所以都想佢能夠開心咁學習,如果MW可以提供一個愉快既學習環境當然最好不過啦!
學術方面,比起學劵既深,如果一步一步黎,係咪都跟得上?

聽你咁講老師應該都幾好!
總括黎講你覺得滿意嗎?會再考其他K 嗎?

其實 , 你可能擔心得太多了 , 我8月B , 到現在講野都唔係太叻 , 我都無擔心過...我覺得小朋友真係好肉海綿咁...吸收左好多知識  , 不過 , 係現時為止佢未識運用返出黎 , 到佢有一日表達再好d時候 , 原來佢3個月前學過的野 , 3個月後先會表現返出黎..!!

總括黎講你覺得滿意嗎?
我覺得唔好比較太多 , 搵間合適的學校俾小朋友就已經好滿意

會再考其他K 嗎?
我有再考其他名幼 K , 不過 , 暫時只收2間 WAITING , 但係報之前要考慮清楚小朋友的小學目標 , 我再同亞仔考 K1 無太大壓力, 因為唔收最多咪原校直升..!!

1. ST CAT << WAITING , 但聽其他谷的媽媽講 , 中,  英 , 數 都要外補
2. KV << 未有消息 , 英文要外補
3. LH << 有報 , 但無考 , 課程比較全面 , 但明知有班 N 班係底會升 K1 , 所以K1太多人爭
4. 宣幼 << 龍校 , 有報 , 但無考 , 幼稚園課程比明慧淺 , 幼稚園 HAPPY , 小學勁谷 , 不論上唔上到佢小學都好頭痕..!!
5. MS << 英普龍校 , 有報 , 但無考 ,  K1 課程勁深 , 而試K 前要識晒 A-Z , 顏色等等
6. 崇真(國際部) << 英普龍校 , WAITING , 我鍾意佢的國際部課程 , 不過 , 有d家長覺得校舍舊
7. 培正 << 龍校 , 未有結果 , 英文要外補

chriskaan 發表於 17-11-30 16:51

請問MS 即是民生嗎?

chriskaan    發表於 17-12-1 11:00

回覆樓主:

有無細b收到明慧信,我仲未收到

chriskaan    發表於 17-12-1 11:00
chriskaan    發表於 17-12-1 10:59
‹ 上一主題|下一主題