用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

回覆 popcorncat 的帖子

有語境既半日私幼, 係每日個半鐘英文NET加個半鐘普通話. 你話日日外補都平過交私幼學費, 睇下你去咩CENTER, 而家去有質素既地方外補絶對唔平. 補足六日, 貴過你交私幼學費, 仲有出出入入既時間, 小朋友都攰啦.

guangdong 發表於 16-12-11 00:17
回覆 popcorncat 的帖子

有語境既半日私幼, 係每日個半鐘英文NET加個半鐘普通話. 你話日日外補都平過交私 ...

小朋友攰一件事啦,交咁多稅唔用盡福利咪好蝕,點對得住自己呀!要審慎理財做個精明消費者,咁樣用一半價錢咪返到全日班囉!

popcorncat 發表於 16-12-6 16:15
講真, 如果子彈有限, 更唔應該在幼稚園發, 最有效是在初中之後

0-6歲吸收最快,到初中就點補都無用

Chan343 發表於 16-12-11 01:32

非常同意。有冇學券幼稚園唔係最重要, 係家長對學習語言關鍵時機及環境關係的認知。0-6歲無痛語言學習時機錯過了就返唔到轉頭。究竟如不利用學校環境給予小朋友使用目標語言, 英語不好或沒有使用英語的家庭又在哪裏提供這個機會? 外補真的浸出ㄧ個說英語有自信及流利的小朋友嗎?作為ㄧ個英語老師, 我也很矛盾。

非常同意。有冇學券幼稚園唔係最重要, 係家長對學習語言關鍵時機及環境關係的認知。0-6歲無痛語言學習時機錯過了就返唔到轉頭。究竟如不利用學校環境給予小朋友使用目標語言, 英語不好或沒有使用英語的家庭又在哪裏提供這個機會? 外補真的浸出ㄧ個說英語有自信及流利的小朋友嗎?作為ㄧ個英語老師, 我也很矛盾。

pbhe 發表於 16-12-12 18:21
非常同意。有冇學券幼稚園唔係最重要, 係家長對學習語言關鍵時機及環境關係的認知。0-6歲無痛語言學習時機 ...

優質學習理念那talk都有講政府研究發現,對比12-18歲,0-6歲投放相同資源,得益高好多倍,所以才決定撥多些錢俾小朋友。

如果家長自己有足夠資源,又決定投放在小朋友上,建議放在0-6歲。當然不一定靠讀私校,你可以靠家教

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

沒錯,0-6是黄金學外語時機。 之前我曾經聽過梁朝偉講英文,我很驚訝,發現他說得很流暢,雖然他好像是中三畢業,但竟然說得一口流利英語,他受訪問時聲稱因他小時候家人安排他唸英文幼稚園,所以說英語就沒有困難。 當時個記者仲以為佢講笑,但事實如此。 Tony話初時入到那間幼稚園很痛苦,完全唔知老師和同學講什麼,但經過3年後,他已能自然地用英語和同學溝通,呢個係一個切切實實的見証,反影0-6歲的語言訓練影響一生。

Agree ~ 0-6歲係學語言黃金期~錯過左就差好遠!

pbhe 發表於 16-12-12 18:20
非常同意。有冇學券幼稚園唔係最重要, 係家長對學習語言關鍵時機及環境關係的認知。0-6歲無痛語言學習時機 ...

如果小朋友衹可以讀三年國際學校/私學, 你會比佢幼稚園時讀定教 lB/DSE前讀?  我會揀後者囉

Yeahly_ly 發表於 16-12-12 22:12
Agree ~ 0-6歲係學語言黃金期~錯過左就差好遠!

大把初中、高中甚至大學先去外國讀書, 一樣可以講到流利英文

幼稚園英文較好, 但之後中、小學不能維持語境, 一樣冇用

hilarybb  Exactly!  發表於 16-12-12 23:12

popcorncat 發表於 16-12-12 23:01

幼稚園英文較好, 但之後中、小學不能維持語 ...

交20萬稅又2千萬樓都不能維持語境 ?

popcorncat 發表於 16-12-12 23:01

幼稚園英文較好, 但之後中、小學不能維持語 ...

我細個英文底唔好,中一有好努力追,之後追到中五勉強合格,中七繼續追好辛苦才AL 合格,我老師俾小一練習我學grammer, 我死塞入腦,畢業後都未搞清a an the .... 之後又花大量金錢時間報English town, 再嘗試浸些語境(同鬼佬talk) , 好無信心,oral 紅燈.... 到出黎做野,睇多了英文email, 才發覺只要習慣了,a an the 這些自自然然不用記可識用

同班同學家庭環境好,細細個已有適當語境,講英文easy job. 我女現在2歲幾英文好過我老公,同姐姐溝通到

我唔知你個咩理論,中五谷2年英文talk 得聽得寫得睇得
如果是真,唔洗咁多人英文唔合格,叫苦連天

你無經歷過,唔緊要,贊成讓你小朋友試下,佢有天資或者中五那畢錢都慳返。good luck to you

uncle13 發表於 16-12-12 19:59
沒錯,0-6是黄金學外語時機。 之前我曾經聽過梁朝偉講英文,我很驚訝,發現他說得很流暢,雖然他好像是中三 ...

絕對相信 Tony 係因為幼稚園個3年而令佢終身可以用 流利英文同人溝通!

以我自己為例,我媽是印尼華僑,在我3至5歲期間帶過我及大我六歲的家姐到印尼探親,前後去了3次,每次約3至4星期,當地的親戚們所有都以印尼話對話,包括我的表兄弟姊妹 …  當時我在與他們遊戲之中,原來已不知不覺學懂了印尼話,連我媽都覺得好奇妙, 而我家姐就完全聽唔明 ……

到現在相隔三十多年,沒有再去過印尼的情況之下,我仍然能用印尼話同姐姐溝通 !
事實証明,6歲前學語言真係易如反掌!

所以現在我為我女兒報讀的幼稚園,必定以語景行先 !  學術遲 d 先谷無問題!

語言嘅嘢因人而異,不能一概而論。細個讀津小英文好淺。三年級轉咗去間私小,英文深好多。一開始好唔慣,英文堂聽唔明,但兩個月后適應哂。到大個學日文,有啲同學學咗幾年都唔乜講到,但有d人就好快上手,真係因人而異1

Chan343 發表於 16-12-12 23:30
我細個英文底唔好,中一有好努力追,之後追到中五勉強合格,中七繼續追好辛苦才AL 合格,我老師俾小一練習 ...

有無睇上一期親子王趙 sir 個專欄? 佢教過一個中一外校生, 初時完全聽唔明老師講既英文, 但三個月後已經有改善, 後來做咗9優狀元!

Chan343 發表於 16-12-12 18:30
優質學習理念那talk都有講政府研究發現,對比12-18歲,0-6歲投放相同資源,得益高好多倍,所以才決定撥多 ...

我從來無否定0-6歲學語言的重要性, 所以我亦給小朋友上很多英文班

但絕對不同意6歲前學得較好, 就等於把問題解決咗

hilarybb 發表於 16-12-13 00:03
語言嘅嘢因人而異,不能一概而論。細個讀津小英文好淺。三年級轉咗去間私小,英文深好多。一開始好唔慣,英 ...

我識大把細個英文唔叻, 但中學去英國留學數年, 英文已經十分流利

如果一開始上私幼, 但之後上津小英文淺返, 一樣冇用

hppa  last sentence not really  發表於 16-12-13 12:21

popcorncat 發表於 16-12-13 00:19
我從來無否定0-6歲學語言的重要性, 所以我亦給小朋友上很多英文班

但絕對不同意6歲前學得較好, 就等於把 ...

都可以,父母不斷日講夜講都可以,唔一定要外補,自己教仲好

你有無邊間心水卷幼推介
‹ 上一主題|下一主題