用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

mamaokasan 發表於 17-2-1 16:36
how about spc? also dss ?
朋友係SPC小學家長, 如果佢無點我, SPC中學部收生要求唔係高. 只要全科合格(60分或以上)加操行達標就可以直升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-3 14:22
朋友係SPC小學家長, 如果佢無點我, SPC中學部收生要求唔係高. 只要全科合格(60分或以上)加操行達標就可以直 ...

加2中2英book report 及interview

hkpapa852  小學部學生都要嗎? 唔係街外學生先要嗎?  發表於 17-2-3 14:59

回覆 happysin 的帖子

原校生都要.....P5學生已開始準備緊...

hkpapa852  ic  發表於 17-2-3 15:05

happysin 發表於 17-2-3 15:02

基本上,差不多收。

請問可否些牙要寫幾長的呢?面試考什麼呢?朋友說他們幼稚園㨂人上小學好似冇乜準則,叻的又不收,乖乖又不收,操行攞哂A又不要.好難明

小學唔夠位收曬幼稚園學生
好叻都未必入到

朋友P4升P5暑假已經開始始揾定書

3hearts 發表於 17-2-3 23:40
請問可否些牙要寫幾長的呢?面試考什麼呢?朋友說他們幼稚園㨂人上小學好似冇乜準則,叻的又不收,乖乖又不 ...

完全不難明。

我見唔收嘅叻女:品行/情緒/紀律有問題。

我見唔收嘅乖女:太被動/太安靜/學習慢。

仲有,St Paul幼稚園report冇操行呢個item, 所以唔會操行A。

引用:Quote:happysin+發表於+17-2-3+15:02+ 回覆

原帖由 siden 於 17-02-04 發表
朋友P4升P5暑假已經開始始揾定書
聽見都驚,但仲咁多用家堅稱輕鬆學習喎~~~

siden  乜人都有,總有人比較緊張有人冇咁緊張。但我識緊張嘅唔止一個。  發表於 17-2-4 16:19
Yanamami  其實唔洗禁緊張,阿女都喺5升6果個summer做。  發表於 17-2-4 14:25

siden 發表於 17-2-4 10:12
完全不難明。

我見唔收嘅叻女:品行/情緒/紀律有問題。

其實這兩類女女都冇乜大問題,點解要放棄佢地而唔係繼續教好佢地。
好多諾貝爾文學獎得主咪係第一種性格;
好多諾貝爾物理、化學和醫學獎得主咪係第二種性格。

bettyay  咪就收唔晒,所以要取捨  發表於 17-2-4 16:02

lawsonmoon 發表於 17-2-4 15:17
其實這兩類女女都冇乜大問題,點解要放棄佢地而唔係繼續教好佢地。
好多諾貝爾文學獎得主咪係第一種性格;
...

人地SPC小學位比幼稚園位少,佢小學已經冇公開招生,絶大部分位留給自己SPK SPN SPCN生,我覺得冇問題。

比起夠小學位都唔收哂自己幼稚園生,我覺得已經好好。
另外,SPC 小學42人一班,收個坐唔定品行紀律有問題的,上課老師邊顧得咁多?在人多位少的情況下,唔收呢類小朋友也是冇辦法。

siden 發表於 17-2-4 16:05
人地SPC小學位比幼稚園位少,佢小學已經冇公開招生,絶大部分位留給自己SPK SPN SPCN生,我覺得冇問題。

...
係,我都唔明唔夠位又攪咁多幼稚園做乜。唔收番哂自己幼園生又攪自己幼稚園做乜。
乜野 rationale?

troubledaisy  幼稚園收生人數視乎幼稚園學校能容納的學生人數。
唔係睇小學有幾多位。   發表於 17-2-4 19:05

lawsonmoon 發表於 17-2-4 16:19
係,我都唔明唔夠位又攪咁多幼稚園做乜。唔收番哂自己幼園生又攪自己幼稚園做乜。
乜野 rationale?
...

咁應該問埋民主幼稚園

回覆 siden 的帖子

借位一問,培正小是否最後一屆擔保收培幼七成學生?

b3410  之前係100%收,除非放棄。今年入學2017年如幼稚園的大概可以收8-9成  發表於 17-2-6 16:38

Lucifer3960 發表於 17-2-4 16:48
回覆 siden 的帖子

借位一問,培正小是否最後一屆擔保收培幼七成學生?

我淨係知之前一直100%,呢兩年幼稚園入學已經注明不是100%直上。

傳聞話85%,唔知幾真。

Lucifer3960  謝謝您們的資料  siden 及 b3410, 85% 放心曬,  發表於 17-2-7 14:04
b3410  今年開始幼稚園收多一班,而小學沒有加班,所以唔夠位。  發表於 17-2-6 16:36

回覆樓主:

在此想説説作為德小家長的想法,不喜勿插。

正如其他家長ㄧ樣,為兒女選小學時,小學有沒有中學back up,ㄧ定是重要的考慮因素,但這不是唯一的因素,最最重要的是選兒女合適的學校。在學校這些年來,我認為德望絶對是ㄧ所好學校。德小沒有精英班,學校注重全人發展,重視知識培育之餘,更重視德育和灌輸正確價值觀,這是德小家長所欣賞的。

作為家長,在入學前早明白到中學部收小學部學生的數目,每年未必相同。過往的比率只是參考。所以定必留心女兒的學習情況,時刻提醒女兒要努力向學。

相信除了註明ㄧ條龍的學校外,有直屬中學的津小,其實升中的安全線是大約6成(70%位作為大抽獎x85%給直屬小學=大約60%)。至於能否多收小學部的學生,則視乎中學部會否願意動用30%自行分配學額收直屬小學的學生。

有post估算去年德中收了七至八成小學部的學生,個人認為至少七成的估算是合理的。大家心目中德中去年收了106位德小學生,106這個數字,記憶中,是來自在德中考pre s1的名單,這批是有offer和接受了offer的德小學生。另外ㄧ批有offer但因其他原因,選擇註冊其他中學的德小學生數目,則無從得知。尚有ㄧ批是7月放榜後收的德小學生,但她們只能在其他中學考pre s1。粗略估算這兩批共有十至二十幾人。根據之前有家長提供去年p6總人數是190人,我們可以推算德中去年,應有七成offer給德小學生。

今年的第ㄧ輪收生結果已知,根據以往,德中會再收德小學生。希望等待中的同學繼續努力,不要放棄。

有post提過幼稚園要interview兩次,可能是想選精英 。個人不同意此觀點。德小的小ㄧ面試,相比其他學校,是比較輕鬆的,沒有太多學術問題,ㄧtake過。至於為何德幼反而有兩次面試,在我來看,是想選與學校理念相符的家庭,所以第二次面試有家長和小朋友參與,好讓學校能夠貫切十五年教育的理念。

siden  我上年打聽過,preS1後收番的德小生並不多。  發表於 17-2-6 16:52

05baby 發表於 17-2-6 16:10
在此想説説作為德小家長的想法,不喜勿插。

正如其他家長ㄧ樣,為兒女選小學時,小學有沒有中學back up, ...

多謝分享及分析。但個問題不在於最後收番幾多德小的學生,在於第一輪收番幾多德小學生。

個人想法,如德中在往後收到足夠合適的外學生,咁就冇位收番第一輪餘下的德小生。餘下的德小學生相當被動,要有人放棄或學校選唔到合適的外學生才有機會入讀德中....

失望在於以前第一輪收生冇5成咁低,係這兩年先係咁。對於現在入讀小一的家長、學生可預計,願者入讀。但前兩年入讀小一果D就未必有預算了....

如果咁“突然”改法,冇過渡期,第二時會唔會又再把第一輪收生率再降低D呢?作為家長,自然會失去信心...

siden    發表於 17-2-6 16:50

licpd 發表於 17-1-24 11:01
Why a selective school such as GH primary cant train up her own students after 6 years to fit for it ...

Agreed! 所以,我不熱衷考GHS
從不覺GHS 成續突出

德望中學收自己小學的學生是否都要面試? 還是只看成績?
會否有德小叻嘅學生唔揀自己原校?

judy 發表於 17-2-1 17:03
唔信!

德望位處偏僻地區,本身又唔係超班學校,招生不易。如小學學生咁勁,睇唔出咩理由咁絕情。

我小朋友讀培中,甘培正既教育理念真不錯…………
我仔4年前小六,有250人,培中有216個位,收培小約200人,其餘街外位!收番培小生多過85%!!

我只知培正的學生,对培正好有歸屬感……培正是我家,考得神校也不走!
好top前數名…………外闖非常理解,但仍有好多top的小六生留培中!打都吾走!!

我見dse已有2至3屆出狀元……記憶之中至小dse第一屆及上一屆也有!
‹ 上一主題|下一主題