用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區   [複製鏈接]

回覆樓主:

… 叻 !!
Lilypie Baby Ticker

我女學校又係用”今日常識”呢本書, 例如小六第一課嘅課本總結如下. 純個人意見(不喜勿插), 課本總結唔係真係太多. 因為如果對比及適應下年升中一要記/背中文或中史等科目仲多野記/背. 我依家係咁鼓勵阿女小六唔係記/背好多咋!

欣媽媽 發表於 16-9-19 17:51
書本總結水蛇春甘長, 無可能背到 …… 而佢地要求長答,當中當然要答中key words 才取得高分 。我女試過係 ...
升中的中西史背嘅量比小學常識多好多倍,
而家真係要開始做下筆記

書本總結水蛇春甘長, 無可能背到 …… 而佢地要求長答,當中當然要答中key words 才取得高分 。我女試過係識答, 不過例如有兩點事項,佢只列出一點, 咪得一半分囉 ~呢度扣4分, 那度扣 2分 ……… 明明份卷好似唔係好多紅字 , 都好易得 7,80分 。
我最理想要85以上 , 呢個要求唔算高啫😢

85分要求唔多。

我地啲常識比較簡單,用自己文字,答對就有分。

時間寶貴,我的小朋友從不背常識。

judy 發表於 16-9-20 12:19
85分要求唔多。

我地啲常識比較簡單,用自己文字,答對就有分。

你小孩學校真好, 常識唔考時事題, 又可以用自己文字,答對就有分, 考得都算輕鬆

因為我女小五小六常識課文多考中國歷史及香港特區資料, 呢啲資料係要正確答案才會有分. 例如可能問鴉片戰爭那年發生? 一國兩制, 一國是什麼? 兩制是什麼? 基本法那年頒布等諸如似類資料問題, 無得用自己文字, 要考得好常識科小朋友一定要記及熟呢啲資料 (課文如果全啱都係得80分 B grade)

另外, 時事題及基本法題 (20分), 要啱埋呢部分才有A grade

你小孩學校真好, 常識唔考時事題, 又可以用自己文字,答對就有分, 考得都算輕鬆

我反而覺得識得用自已文字寫出應高分啲。

初中中史我自已都有讀過,咪記住幾個重要年期和重要事件,然後自己車掂佢。

事實上,考時事已好無謂、考那些刁鑽啲更是不知所謂。

judy 發表於 16-9-20 12:50

初中中史我自已都有讀過,咪記住幾個重要年期和重要事件,然後 ...
事實上,考時事已好無謂、考那些刁鑽啲更是不知所謂 <==== 咪係囉。

judy 發表於 16-9-20 12:50
初中中史我自已都有讀過,咪記住幾個重要年期和重要事件,然後自己車掂佢。
事實上,考時事已好無謂、考那些刁鑽啲更是不知所謂

小朋友如果能用自己文字寫當然 very good, 證明佢有高階思考能夠融會貫通, 非常好.

仍然果句, 資料及史實無得用自己文字寫的啊! 如:中華人民共和國, 1840年鴉片戰爭, 社會主義制度, 資本主義制度, 根據“基本法”, 中央人民政府 (同中華人民共和國唔同架) 授權香港特別行政區處理大小事務, 包括制定政策, 立法, 執法 ..... 咪就係記住呢啲重要年期, 重要事件, 重要名稱. 所以, 我女常識都係要背及記的, 因為常識就係考呢啲資料及史實, 無得作

TwinWong  中學歷史真係要考埋你嘅睇法  發表於 16-9-27 11:14

小時了了 發表於 16-9-20 13:06
小朋友如果能用自己文字寫當然 very good, 證明佢有高階思考能夠融會貫通, 非常好.

我記得上年問點樣用噴壺做出 spectrum 效果,我仔解釋了陽光的折射,但答漏“向天空”(噴水)三個字都扣分。所以標準答案同背默冇分別。其他學校係唔係一樣?

小時了了 發表於 16-9-20 13:06
係唔係一般香港高小常識課程內容都係一樣架? 我好期待 我阿女有得背就得了。

小時了了  妳女學校用咩野常識書呀?  發表於 16-9-20 14:50

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-9-20+13:19+編

原帖由 小時了了 於 16-09-20 發表
同意,歷史/主義/制度呢啲一定要背,小學唔同中學,單憑記少少就想自己作考試通常唔work,當然亦唔驶背晒成課書咁誇,但 main point 字句一定要熟悉。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-9-20+12:38+編

原帖由 小時了了 於 16-09-20 發表
我仔都係記重點加1/2题時事已可以9x分

我記得上年問點樣用噴壺做出 spectrum 效果,我仔解釋了陽光的折射,但答漏“向天空”(噴水)三個字都扣分。所以標準答案同背默冇分別。其他學校係唔係一樣?

吓!?

準備呈分試第一步 ------- 沒收手機.

阿女呢幾日俾我收起手機, 無得失控睇 whatsapp, 無得失控打手機遊戲, 無得失控聽歌..... 無呢啲做取而代之係咩野呢? 就係成個人好平靜好安靜咁睇狂睇金庸嘅"倚天" 喇!

阿女無手機嘅日子, 整個家庭和諧好多, 阿女成個人都無咁燥動不安, 分心分神, 反而係安定好多. 於我而言, 手機真係壞處多過好處

TwinWong    發表於 16-9-27 11:08

IloveJJ 發表於 16-9-27 11:12
咁你當初又點解俾呢?驚唔驚阿女反叛呀?
其實呢, 智能電話係我嘅, 佢部手機只有按制架咋(佢用來自行搭車放學同爺爺溝通之用)

佢成日攞我電話玩手機, 成日同我爭用, 呢幾日開始我係佢面前唔再掂部電話及收埋唔俾佢搵到. 如我要睇及覆 whatsapp 就經電腦 whatsapp 覆.

收電話反叛? 咁暫時無, 希望亦唔會有啦!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-9-27+10:40+編

原帖由 小時了了 於 16-09-27 發表

準備呈分試第一步 ------- 沒收手機.
小心呀,小說也會上引,尤其追開金庸,小女是其中一個給我警告。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-9-27+16:09+ 小心呀

原帖由 IloveJJ 於 16-09-27 發表
你女怎樣?
我女最後一個畢業試,掛住睇神鵰,警告無效,此住自己第三次呈分翻新,爸爸將佢两套書放上書櫃頂,之後佢唔敢睇,因為爸會把書掉左D書。

‹ 上一主題|下一主題