用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

回覆:karen55407 的帖子

唉.........
大班又點,小班又點。
有冇標準乜叫大班呢?乜叫小班呢?
咁準校、私校、直資有無分別和標準(大/小班)?

Anyway, 喇沙只是一間歷史比較耐的小學。論測考,大把學校比喇沙深。
論運動,大把學校運動比喇沙出色。
論音樂,大把學校音樂成績比喇沙出色。

祝願各家長為各子女找合適的小學

MrBeast  Ebd 標準   發表於 15-10-17 22:05

引用:以我所知早年是每年收插班生由小一32-33人

原帖由 karen55407 於 15-10-17 發表
以我所知早年是每年收插班生由小一32-33人至小六有38人一班,但依家嘅高小也是33人一班,應該係減少咗收咁 ...
我知有D津校都係近幾年轉較細班,未必関收少左插班生~~~

回覆 mcl203 的帖子

收少左插班生.

以我limited 理解,參加小班教學的是25人一班,不參加小班教學的是30人,edb 容許+10%作留班位,hence max 27 n 33 repectively.  之前的history 不清楚,但有理由相信是40人一班因一些C校就是這數目,另外都要班房面積容許才可。

引用:以我limited+理解,參加小班教學的是25人一

原帖由 MrBeast 於 15-10-17 發表
以我limited 理解,參加小班教學的是25人一班,不參加小班教學的是30人,edb 容許+10%作留班位,hence max  ...
我小朋友間津小,早幾年都係37-38人,近數年先減到去31-33人~~~

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-17+發表以

原帖由 mcl203 於 15-10-17 發表
我小朋友間津小,早幾年都係37-38人,近數年先減到去31-33人~~~
早幾年40人一班都有

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

其實比嚟冇用,一來入到先講,二來可以係神校生存到的一定讚,讀唔上多數彈!總之入到呢三間都冇得輸啦,阿仔係咪谷得先?重要自動波果隻屋企又有彈藥栽培,時晨未到,夢想下先

Thomas2013 發表於 15-10-17 14:11
告訴我
2014/15 P6  - 2006/07 P1 學生數量?和
2013/14 P6  - 2007/08 P1 學生數量?.....

跟據校刊網頁上所找出以下近幾年學生量的數據 (我親自過)
小班年代
2013/14 P6 210 boys ( average 35 boys per class ) vs
2008/2009 P1 180 boys (average 30.00 boys per class)

2006/07之前大班年代到近年
各屆畢業人數
2012/13 P6 212 boys ( average 35.33 boys per class ) vs
2007/08 P1 193 boys ( average 32.16 boys per class)

2011/12 P6 227 boys ( average 37.83 boys per class ) vs
2006/07 P1 230 boys ( average 38.33 boys per class)

2010/11 P6 222 boys ( average 37 boys per class) vs
2005/06 P1 223 boys ( average 37.16 boys per class)

2009/10 P6 227 boys(average 37.83 boys per class) vs
2004/05 P1 230 boys ( average 38.33 boys per class)

閣下又可以親自在網頁上數一次,睇唔出事但一組學生有插班生人数大约50〜 60人喎

何來去年或之前,30个学生x6 班P1 (共180人) ? 然後畢業時有大約230人呢(
average 38.33 boys per class)? 又或者有些学生离开,只有28-29学生x6 (即係大約全個一年級只有一百六十幾至一百七十幾人average 28.33 boys per class)? 睇落有好幾屆P1仲多人過佢地到畢業時個屆既人數。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

近年小班年代(還未有畢業人數)
2013/2014 P1 186 boys (average 31.00 boys per class)

2012/2013 P1 190 boys (average 31.66 boys per class)

2011/2012 P1 186 boys (average 31.00 boys per class)

2010/2011 P1 184 boys (average 30.60 boys per class)

2009/2010 P1 184 boys (average 30.60 boys per class)

BTW, 多謝提醒用十分有參考價值網頁作為佐證!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-10-17+發表係咪

原帖由 longlokma 於 15-10-17 發表
對!幾年前喇小每班真是有38-40人的,近年實行小班教學,所以缩减至约33人一班

...
唔知唔好吹啦   

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-17+發表

原帖由 bartsimpson0317 於 15-10-18 發表

你是指我?

Soundervolt 發表於 15-10-18 02:57
跟據校刊網頁上所找出以下近幾年學生數量的數據 (我親自數過)

小班年代
2013-2014年度畢業, 應是2008-2009年度小一喎? 你好似計錯喎

不過, 事實我都唔認為插班既人數比例會好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-18+02:57+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-18 發表
2013-2014年度畢業, 應是2008-2009年度小一喎? 你好似計錯喎

不過, 事實我都唔認為插班既人數比例會好多

哈哈哈!係喎!顧住答樓上話要睇2013/14 P6 - 2007/08 P1 學生數量而忽略咗真正應該係2008/09添,今次中伏俾人誤導咗添,所以真係要分清楚接收其他人嘅虚假信息!已經對之前回帖上嘅數據作出更改,不過對整體數字偏差唔大。睇嚟要做數據皇都唔係咁易。言歸正傳,如果同一級學生由小二插到畢業有50-60人,係需要大遷徙式嘅離校人數先至可以做到。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-10-18+15:3

原帖由 Soundervolt 於 15-10-18 發表
唔好嘥心机时间理d懶醒同乱嗡嘅人啦

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-18+發

原帖由 longlokma 於 15-10-18 發表
唔好嘥心机时间理d懶醒同乱嗡嘅人啦
星期日,阿仔又要溫書準備考試唔理我,得閒得滯

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-18+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-10-18 發表
星期日,阿仔又要溫書準備考試唔理我,得閒得滯
me too所以成日蒲ek

Soundervolt  共勉呀!  發表於 15-10-19 10:02

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-18+發

原帖由 longlokma 於 15-10-18 發表
me too所以成日蒲ek
點解你地d仔可以自由攪掂?我頭頂出緊煙。。

回覆:ffaye 的帖子

佢地d係高小,慢慢地要放手了

醒目開學勳章 貢獻勳章

好乖,自動自覺!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+glee621+於+15-10-16+發表有2

原帖由 ffaye 於 15-10-17 發表
25分講緊Ls,唔係必收。而ls25分已經唔多穩陣,近兩年都收唔曬
咁唔知dbspd有25分機會大唔大呢?

回覆 glee621 的帖子

DBSPD 有25分?

‹ 上一主題|下一主題