用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wynnwynn
go

Deleted   [複製鏈接]

今天到家長會簽到時見到小朋友名字旁有詮明是"正"或"備"的。而且有很多都是正取生。

Shacky 發表於 14-11-22 01:34
$500是上16堂導向班的行政費,不是註冊費。
正取除交$500導向費,仲要交多$500註冊費

Shacky 發表於 14-11-22 01:45
到現在為止,我只見過2類信,
1。備取生,等電話去註冊
2。備取生,在觀察名單中,即需上導向班觀察是否能 ...
根據今日校長導向班說明會。備取生要導向班表現優良,先有機會再見家長,再先有機會被取錄。唔認為備取直接會有一天變正取。

wishwong 發表於 14-11-22 14:41
根據今日校長導向班說明會。備取生要導向班表現優良,先有機會再見家長,再先有機會被取錄。唔認為備取直接 ...
今日已致電St Louis 咨詢,得知(1)備取生而無須上導向班的入學機會是的確比要上導向班的備取生為高。
而可不可以補上成為正取生就要等到五月尾才知!

引用:Quote:wishwong+發表於+14-11-22+14:41+根

原帖由 Shacky 於 14-11-27 發表
今日已致電St Louis 咨詢,得知(1)備取生而無須上導向班的入學機會是的確比要上導向班的備取生為高。
而可 ...
仲係無信既即係點呢

回覆:Shacky 的帖子

呢個最奇怪。正取要上。備取竟然不用上。邏輯上有點怪。講座上校長好長只劃分了四類。

回覆:Mylhtide 的帖子

如果學校打算等自行後先才出信俾未收信的考生,我覺得最快下星期先出, 因為尋日和今日先自行註冊,家長多數自行註冊完成後才放位,學校收資料後才出信。所以應該冇咁快收到信。

回覆 twllc 的帖子

希望仲有機會啦!

回覆:聖類斯已經出了offer letter

咁即係,上堂的小朋友都係得好小機會收到 offer....咁樂觀地睇,我地係俾 500 上 16 堂初小堂囉,都好有愛呀

crm1chm 發表於 14-11-27 16:51
咁即係,上堂的小朋友都係得好小機會收到 offer....咁樂觀地睇,我地係俾 500 上 16 堂初小堂囉,都好有愛 ...
唔知大家有沒有留意,校長於導向班開學日話佢地同其他學校不同,不會有開放日,只是對在座最有機會入聖類斯(即正取及備取而可上導向班)做學校簡介。所以,我認為有得上導向班是高一線。我比較相信自己親身聽校長演繹的版本。

回覆 crm1chm 的帖子

根據以上所聞, 導向班是5月23日結業禮. 而無上堂的備取生是5月尾才會通知有無offer. 所以,會否有上唒堂的備取生優先呢? Anyway, 我自己聽簡介會上校長的口吻, 家長的誠意好重要. 所以, 有導向班的要珍惜機會, 一定要讀完, 反正對囝囝有益.

回覆:wishwong 的帖子

我也同意,上導向班是觀察小朋友表現,ok的會被錄取,咁有機會上的不是有較高機會嗎?無理由會先係無上課的度揀!根據數字,正取有5x人,位得60個,課程有成120人,即使減去正取的都仲有70~80人去爭剩餘的10個位,備取有堂上的機會都唔高!

hopeful123 發表於 14-11-27 18:41
我也同意,上導向班是觀察小朋友表現,ok的會被錄取,咁有機會上的不是有較高機會嗎?無理由會先係無上課的 ...
靜心等待,睇吓遲啲會唔會再有備取收電話可上導向班便清楚。如果有,即是冇得上堂不是高一線。因為否則,人家說的高一線變成有得上堂的低一線了。
以往當有得上導向班的學生放棄時,之前冇得上的就變有得上。

真係 hard sell

回覆:fujitasze 的帖子

兩年後的今天,出生率更高,更加不是你選學校。可以選的話,誰不想選又近又適合而學費又相宜的。但不是每人都有好運氣!你所說的不無道理!聖類斯的中學DSE暫時真的麻麻,但學校都很努力改變情況。但小學升中派位還可以的。上課時間真的很早!

回覆:wishwong 的帖子

請問上年家長,最後上了導向班的備取生,多入變為正取嗎?

回覆:聖類斯已經出了offer letter

各位如果想入st Louis whatsapp group please PM your name and phone no to me, thanks

‹ 上一主題|下一主題