用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

回覆:我想唔做野,全家取綜援,好嗎?

我上述所講嘅不是我作的,是那位校監親述這個case.

簽名被屏蔽

引用:我上述所講嘅不是我作的,是那位校監親述這

原帖由 pooh仔 於 13-12-23 發表
我上述所講嘅不是我作的,是那位校監親述這個case.
直資學校如果辦得不好,沒有學生願意付錢讀,那是不是要向綜援學生招手才可得到資助?如果那些學生的成績不達標,教署不批也正常。如果教署真的拒絕綜援學生讀直資,那應該不會只有這一單個案了。

樓主奇實唔洗甘眼淺,綜援讀直資祗是政府的支援階梯,讓他們向上流。
而你的做法,明顯向下流。
如果你對向下流樂在其中的,建議你待孩子滿16歲時,即時到大陸農村,找個有幾名孩子的失婚婦結婚。即時申請他們到港。一旦他們全部到港,你就盡享綜援優勢啦!

好。

引用:Quote:Turtle_MRSHO+發表於+13-12-18+08:56

原帖由 samhongkong 於 13-12-18 發表
香港人就係這樣儍,不合心意就只會閙,鬧我又如何,你吹咩!
你們不是鬧祖國的同胞是蝗蟲嗎,你們現在不單 ...
樓主我真係覺得你好有遠見。我同你環境差唔多,老公月入七皮,兩名小朋友讀私幼,又請工人,又要供樓,間唔中又去吓旅行,食吓自助餐,養埋架車,年尾仲要交税,個個月清袋咁滯。老公份工壓力又大,晚晚冇十點都唔放工,見小朋友時間少到佢地就嚟唔認得daddy。我有個朋友老公做裝修,老婆特登唔返工,個仔讀幼私,做靚份糧單排隊上公屋,關愛基金間唔中又科水,日日大魚大肉都不知幾爽,而家仲等緊啟德公屋上樓。佢交租就交$2000, 我買佢隔離供樓就供$20000, 分分樓間屋仲唔夠佢大,呢個世界自力更生真係公平!我都同老公研究,不如賣左層樓cash擺床下底,一家四口申請綜援,租水電煤學費書薄乜都出政府數,呢d先係上上之計。樓主,搵到條好路點申請記住通知聲,我同老公即刻action!

簽名被屏蔽

回覆:vivicui 的帖子

一家四口拿綜緩,萬多元一月!老公靜靜工作,8000不成問題!十三個糧,不用交租,不用請工人!一個月有2萬多淨收入,中產水評!

引用:一家四口拿綜緩,萬多元一月!老公靜靜工作

原帖由 skkeung 於 13-12-27 發表
一家四口拿綜緩,萬多元一月!老公靜靜工作,8000不成問題!十三個糧,不用交租,不用請工人!一個月有2萬 ...
請留意淨收入!點解我咁清楚?因身邊幾個朋友都咁做!還有錢去北海道!全部都是土生土長的香港人呢!

取综援的確有機會去北海道。但有D野真係幾難做到,例如請工人,擁有汽車代步。遑論建立身教,向下一代証明向上流必須靠努力。
我雖然說不上中產,但你要我一家四口收二萬多,我會選擇做多份工都不拿綜援囉!

skkeung 發表於 13-12-27 08:08
請留意淨收入!點解我咁清楚?因身邊幾個朋友都咁做!還有錢去北海道!全部都是土生土長的香港人呢!

...
車,做違法野,邊個唔識。同打刧唔比人捉到向乜分別?不同之處你唔使揸刀去搶,呃就可以槍立稅人的錢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回歸不過十六年,我們香港人竟然折墮到眼紅那一萬幾千綜援金!

我覺得現時D人壓力大,幻想下不工作取綜援姐,我完全不認同一個有工作能力的人。在工作上承受的壓力會比取綜援多。
要放下自尊,你估甘易咩!你做得到咪做囉!殺人放火都甘多人做,你點管得到人呀!何況取綜援是合法的。

簽名被屏蔽

引用:我是認真的,只是唔知實行上會遇到甚麼困難

原帖由 samhongkong 於 13-12-17 發表
我是認真的,只是唔知實行上會遇到甚麼困難,請問有綜援戶能在此分享經驗嗎?謝謝賜教 ...
我用緊個鐘點係!
當我知道佢一家享受的welfare, 我突然明白點解咁多人寧願拎綜援吾做野。其實,如果父母各搵2萬下的,拎綜援的生活素質確實比打工高。

吾講其他野,配眼鏡政府比,連去海洋公園尼類都平到你吾信!
另外,社工會教嗦子女上曬中一而須工作若干時數家長只做"剛好"的時數!亦會勸喻加游說佢地用政府錢買對好和貴的健康鞋,因為佢地工作辛苦!!
我果個講,社工同講左幾個月,佢最終買左$600幾定$800幾的健康鞋(實數我吾記得了)!!
拎綜援鐘點通常吾受得氣的,好揀工!
天呀!這是甚麼世界!!!
難怪咁多人寧拎綜援不打工!香港政府養左好多大懶蛇!d社工是超變態的!

BTW, 我冇興趣拎綜援。我係"施比受更有福"的支持者。

簽名被屏蔽

回覆:samhongkong 的帖子

‹ 上一主題|下一主題