用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道收生消息
樓主: benwong_hm
go

播道收生消息   [複製鏈接]

waiting  also........... , i also write a letter to principle after the second round call~

waiting都好呀,吾知道播道會出几多個waiting?

bobochow  我都想知   發表於 13-11-20 10:12

回覆:bobochow 的帖子

Reject

回覆:播道收生消息

我地都未收到信,同真道一樣乜消息都無

唔係收哂生咩??
點解又會收信.......我都係WAITING?????

回覆 拾仔 的帖子

應該係"播道"的正取生已經收晒, 其他表現良好的已經補左位了正式取錄了(已經取錄了第二批生).  現在收到WAITING應該是要等到明年6月再定 (但知道這一批WAITING人數很多).

因為其他的學校做法都是如此, 我的小朋友同時是"優才"第二侯補生, 第一侯補已經CALL了2ND INTERVIEW同有OFFER了.  理論上也是要等明年6月先可以等到CALL 2ND WAITING的.  但今年考生眾多未知CALL 第二批WAITING考生的機會有幾多???.......... 同樣的我相信"優才" CALL 2ND WAITING的人數少之又少, 未必輪到我的小朋友.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

我都覺得waiting 仲多過Rejected ,我都諗住佢Rejected, 但又係waiting wo, 咁學校都唔知幾時再call waiting , 所以有心叩的家長真係要準備喇!我估佢條list 都好長,分分鐘有2nd in 都唔出奇(純粹個人推測)

我都覺得waiting 仲多過Rejected ,我都諗住佢Rejected, 但又係waiting wo, :;pppp:咁學校都唔知幾時再call waiting , 所以有心叩的家長真係要準備喇!我估佢條list 都好長,分分鐘有2nd in 都唔出奇(純粹個人推測)

回覆 Manwah 的帖子

下~咁咪得個等字.......

其實佢都收哂人,要得有人唔讀先同call我地呢d waiting......
咁多人又call得邊個wow

拾仔 發表於 13-11-20 12:21

下~咁咪得個等字.......

係呀, 但正面D諗仲可以叩"播道"門, 因為是WAITING LIST的考生.

如果積極點, 可以寫多幾封信以表誠意, 好似話有些人會咁做, 以表誠意.

真的需要撰寫多幾封信嗎?我的囝囝已收到信,都是後備取錄生即waiting,在還未收到信之前我已寫了兩張信紙的信給校長,已豁然表白一切,若然再寫真的不知怎樣寫,亦會否太膩?我不是漁翁撒網式申請面試,我是非主流家長,只想囝囝入讀一所功課少而能啟發思維亦感受尊重和愛的學校,一心一意就是播道。但似乎不少小朋友皆列入後備取錄生,我相信囝囝都是渺茫的了!但感恩仍收到為waiting。

愜意貓 發表於 13-11-20 16:51

真的需要撰寫多幾封信嗎?我的囝囝已收到信,都是後備取錄生即waiting,在還未收到信 ...

只是見到另一個討論區的家長提及有人持續寫信到第二年的6月, 最後打動了學校收了那位小朋友. 但方法是否能適用於"播道"真的不知.

但WAITING總比REJECT好, 總算叫做可以再叩一叩門吧.

回覆:愜意貓 的帖子

我係EK都見到不少家長手持不只一個offer, 而且仲係到1516唔知揀邊間好,有d可能等緊其他一線學校的result(dbs, dgs, ying wah……等),有d可能唔到最後一刻都唔放位,依家可以做的真係只能夠默默等待

個waiting list 分分鐘有過百人,可以仲會有更多BO!唉~~點算好呢

回覆:Manwah 的帖子

可否透露邊間?

Waiting list

過百人有waiting 還好,如果係數幾百人,就等到頸都長,真係希望有神蹟發生.....

唔知近期播道有無call waiting呢?

回覆:gudbb 的帖子

刚刚打電話問咗,近期唔会再Call人,若有人放棄學位,佢哋会集合埋D學位,一次過在明年五,六月再call人注册!大家有心人,要再等等等!

回覆 e1104a 的帖子

請問有沒有家長今天開始接到播道電給你們小孩是waiting list的電話?急需知道!拜託!
‹ 上一主題|下一主題