用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
樓主: DD仔
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

回覆:仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。

miffy 發表於 13-6-16 12:19
我仔由小一第二個學期開始,我冇再理過佢功課、默書,考試出埋街玩

我仔就係在初小幾年學識咗自己做好哂功 ...
同意!
覺得小學階段最適合訓練孩子獨立學習,所以一直沒有考慮用補習老師。

引用:Quote:miffy+發表於+13-6-16+12:19+我仔由

miffy 發表於 13-6-16 14:47
我仔呈分試,我番工,叫C6同仔温書,C6訓晏覺大半日,阿仔自己做補充,做到我放工,做咗成本,我番黎C6仲扯 ...
讚!
自小學會學習的孩子最有前途!

回復 長生不老 的帖子

Can't agree with you more!

長生不老 發表於 13-6-16 13:55
非常認同你嘅分析,我係校長都唔會收只在呈分試才谷成績的學生,最好就三四年班慨成績表都睇埋,長期保持前 ...

唔多同意,身邊都見唔少小學名列前芧的人(唔差的小學),大個都係入唔到大學,小時了了,都有些奇怪

長生不老 發表於 13-6-16 18:08
睇返考咗咁多次試,全級前十名來來去去都係個班人,想揾個生面口都難。

人地超晒班, 唔係平常人谷一下就可被超前.

回復 長生不老 的帖子

True.  These students build up a very good foudation already.  Frankly, I could not see a lot of cases that students could suddenly have a 'great leap forward'.  

個人感覺咋

其實平均分, 差1分, 可能全級名次已差20名;
有好多小朋友其實係識, 但以前唔太專心做卷.

只要留神D, 做數啱多番三, 四條, 串字少抄錯左, 全班名次進30-40名也不難, 可能總平均分都係進左3-4分咋.  

黃巴士  AGREED!!  發表於 13-6-17 11:09

引用:Quote:長生不老+發表於+13-6-16+13:55+非常

原帖由 ernestchow 於 13-06-16 發表
唔多同意,身邊都見唔少小學名列前芧的人(唔差的小學),大個都係入唔到大學,小時了了,都有些奇怪 ...
有可能原因是Band 1學生有33%,資助學位只有18%,數字上冇可能個個入到本地大學。

而且現在Band 1,不等同以前,成績差異好大,真是強中自有强中手,未必是少時了了。以前是20%,相對入大學比率較接近。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其实,小学全级考前十名,就是“小时了了”?在小学时,要有好成绩,“乖”和“听话”的占比是最高,肯用功,照吩咐去读去操练,成绩不会太差,或是可以说会很好。可是,不代表这些学生的资质和思维训练一定是适合日后大学/研究院/职场的需要。(当然,本身醒目精灵的应该为数不少)
为何我一直提到“潜能”的问题,是因为很多时候,小孩子在小的时候爱玩爱幻想,爱阅读爱发问,但不太在意成绩,考试总是在中游位置,但同时间,不知不觉却造就了一些特质,是那些只懂“循规蹈矩”的孩子所缺乏的,如天马行空的想象,大胆的创造性,挑战旧规矩框架的勇气,表现自我的能力等等。
只是,在升中的制度下,无可否认,学校成绩大于一切,若要这些有潜能的孩子可以在理想的中学继续学业,也就唯有帮助他们尽早开窍成熟,拿到出众的成绩来比拼。

黃巴士  AGREED X100  發表於 13-6-17 11:10

回復 長生不老 的帖子

完全同意, 其實由P.4開始, 頭10名嘅小朋友來來往往都係個班人, 視乎佢地當時測驗/考試嘅臨塲表現在名次上有所整, 你話有無D突然係5年班一路追上來嘅人呢?我唔敢話無, 就肯定話係異數, 呀囝間學生就未發現過, 你話有小朋友係某次測驗/考試某科有突出成績, 咁就經常發生, 但往往都係曇花一現, 未能持續. 作為名校, 當然喜歡揀個D能直保持水準的學生, 學習就如跑馬拉松, 跑到中段D跑手就會分成幾節, 吧頭個批都大概係個班人, 跑後面的要趕上來非有驚人的爆發力和堅持, 才可超前對手.  所以某些中學自行時會要求呈交P.4成績. 咁對於一D小朋友交唔出一張好睇嘅P.4成績表是否公平? 你揀人, 人揀你, 每間學校都有自己的收生準則, 呢D準則只會適合一部人, 不乎合準則或者不同意的人當然覺得唔公平, 但店舖太小,容不下太多人, 請移玉步光顧隔離個間吧!

ANChan59  Agree  發表於 13-6-17 16:49
黃巴士  AGREED!  發表於 13-6-17 12:30

回復 pchui2046 的帖子

讲得真好,不同意,请过主,学校就是要这些人,不达标,无谓多多事实,讲多无谓,干净利落。

这个世界就是胜在有不同的人,拥有不同层次的脑袋,思想不同层面的事实,人的成就才会有分别,世界才会变得更多姿多采,更好玩。

猴子爸講嘅有道理,男仔甚至要到中四先開竅,最慘香港嘅教育制度,只會拔苗助長。

其實ohnono和猴子爸講的說話也各有道理,大家只不過當中有小小分忻,觀點和角度不一,但是你們的意見正好用在我們的小孩身上,因有部份正正是天資聰敏,亦有後天努力。個個人生出都不一樣,又何需比較呢!本人則相信每個小朋友將來的成就,是跟着他們自己的命運而行,他們的人生又怎會只在小、中、大學而改變呢!往後在社會工作才是重點!

猴子爸  观点角度不一样,礼貌态度要相同。  發表於 13-6-17 14:40
黃巴士  AGREED!!  發表於 13-6-17 12:28

回復 猴子爸 的帖子

猴子爸請勿動氣, 人家有人家的選擇, 我們也有我們的選擇, 而且選擇也很多呢! 我也不是非要入去不可, 他不揀我,肯定是他的損失, 所謂條條大路通羅馬, 如何為小朋友選擇一間合適的中學才是最重要.

猴子爸  欣赏你!  發表於 13-6-17 14:38

王國會長

引用:時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到

原帖由 DD仔 於 13-05-08 發表
時常聽到有例子,小五之前都是平平無奇,但到了第一次呈分試的時候,忽然發力進到高位,把本來在前面的同學都拉 ...
其實每級都有如此情況,二年班考三甲,到三年班跌出十大大有人在,只是到五年級呈分試較多人談論咪好似較多這情況。

‹ 上一主題|下一主題