用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 2nd 後感想。。。。
樓主: peko5
go

St Cat 2nd 後感想。。。。   [複製鏈接]

回覆:webpaupau 的帖子

仲有,k1龍校都係母語 in

我自己都識得有朋友佢地仔女都讀過THINK PN, 佢地都有讚無彈, 不過佢地三個都同樣地讀完PN 就K1轉走左 ..... ... 兩個轉去龍校, 一個轉去SC.

俾我感覺似係入THINK PN ... 點都K1 要再戰 .... 但如果YORK, 好似K1 轉唔到再去, 都問題唔大.

THINK 係有英文老師一直存在, 小朋友會識得對住呢個人就講英文, 對住香港人老師講廣東話

我都無報到KM ... 老公都有問點解我地無IN ....

引用:我自己都識得有朋友佢地仔女都讀過THINK+PN

原帖由 VeryB 於 13-03-26 發表
我自己都識得有朋友佢地仔女都讀過THINK PN, 佢地都有讚無彈, 不過佢地三個都同樣地讀完PN 就K1轉走左 .... ...
Totally agree with u. I got friends just like your friends.

VeryB  人人都轉走左, 唔知K1-K3 係點樣.  發表於 13-3-26 16:28

WEBPAUPAU - 你THINK 係AM/PM ? 我係PM ... 所以又令我猶豫 .... YORK 我係AM 9點

引用:THINK+係有英文老師一直存在,+小朋友會識得

THINK 係有英文老師一直存在, 小朋友會識得對住呢個人就講英文, 對住香港人老師講廣東話 ...
其實明天考唔到龍校或名糼,BB會留係think.有直升有back up. 校長仲話可轉上午返國際班,下午再上中文班。當全日班咁返。因我是全英対BB,母語対BB肯重要。

引用:Quote:原帖由+VeryB+於+13-03-26+發表THINK

原帖由 webpaupau 於 13-03-26 發表
其實明天考唔到龍校或名糼,BB會留係think.有直升有back up. 校長仲話可轉上午返國際班,下午再上中文班。 ...
應是明"年"考K1

PEKO5 - 係啦, 我朋友就係咁樣諗.  但我又覺得如果因為馨唔馨香去決定個小朋友讀唔讀間學校, 好似有少少唔理智.  

不過, 社會風氣人言可畏, 多人講你差, 你就係差, 小學INTERVIEW 又覺得係差, 明明唔係咁但都唱到咁 ..... 真係諗爆頭.

引用:THINK+係有英文老師一直存在,+小朋友會識得

THINK 係有英文老師一直存在, 小朋友會識得對住呢個人就講英文, 對住香港人老師講廣東話 ...
BB有AM think.。有更好的幼稚園收下午都實讀,因BB是11年大B,上、下午対他影響不大, 因正式上學時都2歲半,時間易調。

WEBPAUPAU - 我都係用英文同小朋友講野, 佢英文既反應暫時都唔錯, 所以我都唔太擔心THINK 以廣東話為主, 反而佢可以幫我補不足.  只係對於升小一有D猶豫.  K1 INTERVIEW 難度會高D, 萬一全軍覆沒就要留晌THINK .... .... 呢點我還是有少少猶豫.  

THINK 現有家長好少晌呢度發言, 真係好多野都唔知. 反而YORK 既家長多好多, 佢既教學, 上課情況都可以知多少少, 呢方面唔會好"迷", 但明聲呢樣野就令我又多野諗左.

引用:WEBPAUPAU+-+我都係用英文同小朋友講野,+佢

WEBPAUPAU - 我都係用英文同小朋友講野, 佢英文既反應暫時都唔錯, 所以我都唔太擔心THINK 以廣東話為主, 反 ...
York 我d朋友仔女讀。學術好。...... 但.......York 的用家聽了就算,不喜勿插。數名小孩都比較港童。我雖重學術,但一定是德育行先。......真的不同意不要插......純是朋友說的,他們K2都𨍭校了。

其實THINK 果日校長講THINK既小朋友會識禮貌, 識關心人, 從人地果方面諗, 呢段話都令我幾深刻. 我都係德育行先, 我唔排除YORK 都會教, 但依家THINK 校長有講到出口, 而YORK 校長既SPEECH係著重識咩野學咩野, 我又有D猶豫.

WEBPAUPAU 你有AM OFFER真係好. 我女係PM, 不過都係大B, 如果讀PM 都應該可以調既.
‹ 上一主題|下一主題