用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於收到York PN班回信
樓主: Vlone778
go

終於收到York PN班回信   [複製鏈接]

其實每日只返2個鐘, 我始終有保留,
排洗、茶點、室外/內遊戲, 加加埋埋都應該無咗40分鐘,
每日1小時20分鐘課堂時間真的夠嗎?
如果真係夠, 就唔會咁多家長選下午班(一向AM都係大家既首選)

校長係簡介會曾表示, 2小時課程係適合年紀細D或專注力唔夠既小朋友,
如果呢個理由係成立既, 點解唔直接分上午班收細仔, 下午班收大仔?
依家如果大仔或者吸收能力高既小朋友讀上午班, 咪即係錯配? 變相學少咗野?

yancandyan 發表於 12-12-12 23:04
i got am offer too
終於都可以放心,起碼有一間係頭4強之選
請問頭4強係指邊幾間?

引用:其實每日只返2個鐘,+我始終有保留,+排洗、

原帖由 volar 於 12-12-13 發表
其實每日只返2個鐘, 我始終有保留,
排洗、茶點、室外/內遊戲, 加加埋埋都應該無咗40分鐘,
每日1小時20分 ...
你所講嘅排洗,群體茶點,室內外活動,其實都係學習一部份,點解要咁著意每日上幾多時間英文堂,幾多時間普通話呢?

回覆:終於收到York PN班回信

PN班我覺得學習自理守規矩比學習什麼語言重要!!

回復 volar 的帖子

好似返Playgroup / 補習社咁趕, 所以放棄面試了!

Vlone778 發表於 12-12-13 08:34
PN班我覺得學習自理守規矩比學習什麼語言重要!!

其實兩者對我來講一樣重要
反而學術性的野其次
而且兩者其實無衝突,可以同時間學習
老實講,每個家長的priority都唔同,最重要知道自己要咩

Can anyone please add me to the FB group please? My email is [email protected]

LITTLEGIRLSNOW  我ADD唔到你..不如你ADD我啦...
[email protected]  發表於 12-12-13 10:40
LITTLEGIRLSNOW  我ADD你啦,之後我再將你加入個GROUP內  發表於 12-12-13 10:38

minirat 發表於 12-12-13 09:52
其實兩者對我來講一樣重要
反而學術性的野其次
而且兩者其實無衝突,可以同時間學習
Agree, 最緊要知道自己想要咩, 所以的確係冇衝突。

2個鐘小? 因為有3個鐘比較。  3個鐘都小? 因為有3個半鐘比較。

有些人喜歡2個鍾, 因為拍小朋友辛苦, 或只係想佢可以有些群體生活。
有些人選3個鐘, 因為校車, 接送等問題。

呢個平台都係分享。
其實我都係選3個鐘, 雖然未收倒信(23/11 in), 不過in完都唔打算讀York.

alex2305 發表於 12-12-13 10:47
Agree, 最緊要知道自己想要咩, 所以的確係冇衝突。

2個鐘小? 因為有3個鐘比較。  3個鐘都小? 因為有3個半 ...

咦,我同你一模一樣!
我又系選擇3個鐘,23/11面試的,未收信,也大機會不會讀。
老實講,去完面試對York印象好好。
不過昨天收到Anfield的offer,比較符合我地的要求,所以應該不會讀York了。
你點解唔讀?

minirat 發表於 12-12-13 10:52
咦,我同你一模一樣!
我又系選擇3個鐘,23/11面試的,未收信,也大機會不會讀。
老實講,去完面試對York ...

哈哈, 坦白講, York 我一點也不陌生, 因為我3個姪仔姪女都係讀佢, 一個已中學, 一個小學, 一個依家K1。睇見佢地一個個成長, 明白York 的強、弱。所以interview 都係爸爸帶佢去, 因為York 唔係我杯茶, 只係一個backup 。

其實我已有間留了留位費, 即使York 真係有offer, 都唔會讀, 至在參與。

我都有york offer 但決定放棄. GF和york掙扎一段時間最後選了GF, GF課程PN開始教phonics由pn教到k3, k1開始教普通話拼音.

回復 nakimama 的帖子

GF即係邊間?

minirat  Greenfield  發表於 12-12-13 12:43

回覆:alex2305 的帖子

回覆:LITTLEGIRLSNOW 的帖子

回復 stephanie.wu 的帖子

Halley 我add 咗妳嘞, 唔該哂!

今日終於收到信喇 學校竟然係收左佢讀2014 ge K1, 但PN就係頭10% ge waiting list, 21/12之前寫一張2013年11月ge書簿費期票就可以了 票可退
信亦寫明已收佢讀K1 ( unconditional offer ) 日後毋須再面試了

不過我覺得好奇怪... 點解會甘樣收生?

williamyu  Same, my daughter also got this offer!!  發表於 12-12-25 14:58
kwokbobo  你幾多號面試架??  發表於 12-12-14 13:05

回覆:終於收到York PN班回信

York收得嘅小朋友應該都有咁上下表現亦相信有潛質,因為會原校直升讀4年!

periwinkemama 發表於 12-12-13 16:06
今日終於收到信喇 學校竟然係收左佢讀2014 ge K1, 但PN就係頭10% ge waiting list, 21/12之前寫一張2013年1 ...

你系幾時面試的?

回復 minirat 的帖子

12 Nov inteview

minirat  我覺得頭10%waiting應該好大機會會收。  發表於 12-12-13 16:34

回覆:periwinkemama 的帖子

‹ 上一主題|下一主題