用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 香港培正小學幼稚園結果
樓主: Yipapa
go

香港培正小學幼稚園結果   [複製鏈接]

BBG1,多謝你的意見。
想問你可唔可以分享一下PC的家長會是怎麼樣的?我知很難具體一概而論,不過我真的很想從不用角度去了解學校。如果家長本身中文不太好(個人亦較西化),會否跟PC的文化有矛盾?老師是否都較嚴、古板一點?Thanks!

醒目開學勳章

bmuimami 發表於 12-2-6 12:08
呢個世界沒有絕對公平,好多因素會影響結果,我舉例(唔係特別指培正),如果孩子本身不特別差,去考學校, ...

呢D事情間間都會有, 我有個親戚(都幾親) 佢識得間呢幾年好受歡迎既幼稚園校長三十幾年, 佢個孫今年考K1去到間間面試都喊, 結果佢個孫都有AM offer! 佢都有問我會唔會考, 可以幫手, 可惜果間幼稚園唔係我杯茶...

回復 marcielucy 的帖子

我只可講出自己的觀感而是已,你可作參考。
1) PC家長好樸實,可能是龍校,所以小了惡性競爭的心態,大家也對學校很有歸屬感。
2) 我覺得中式、西式的教法也各有好處,最重要是相信、認同學校。
3) 各層面的老師也有呢(年輕和有經驗)!她們好有經驗和愛心,好了解小朋友,一點也不古板呢!(老師的經驗絕對不是負資產,無舊人又點會有新人呢!有經驗不等如古板)
希望幫到你,不過最重要係自己讀過先知呢!

今日已派信, 還未收呀! 心急死我啦~~~

可能提出來有點搞笑…不過我覺得唔係無可能
表現「唔好」的小朋友有OFFER的另一個可能原因是
IN成幾千個小朋友…忙中有錯…好難做到ZERO FAULT
可能係INTERVIEW時…MATCH錯了小朋友同小朋友INTERVIEW表現的RECORD

不喜勿插…當我無聊亂UP

NICOLE123  呢d就真係運
davywm  都有可能  發表於 12-2-6 15:16

以我所知今年有人無喊 有答問題 (小朋友自己講) 有姐/兄讀緊都係 reject.

pc 幼稚園老師真係好細心一d都唔古板
我仔果班有小朋友真係好百厭
2年以來2位班主任都好用心佢教導佢從來無想過叫走佢

davywm  阿仔o哥班d junior命中率非常高  發表於 12-2-6 17:12

my son (Nov08) got PM offer, struggling whether to repeat K1 or not as he is now studying K1 in another KG with NET and PTH everyday.

I think luck is the most important element in the interviews, leaving an impression (no matter good or bad) could make the difference.

我都係REJECTED.
我只係知道我地在香港土生土長的香港家長,一年比一年難揾幼稚園.
現在幼稚園學位競爭確實相當大,我個仔12/08上年IN左成10間,今年又再IN,
2年內只有一間肯收, 什麼大仔有著數完全係錯....只怪自己個仔無緣份.

我interview嘅時候見過有外籍小朋友(爸爸係鬼佬, 小朋友亦係金髮)in, 我相信外籍人都唔嫌pc英文差

上等人  外藉人先要讀中文學校呢.  發表於 12-2-7 17:50
xiazaimami  就是外籍人才不怕pc英文差吧,可以自己教自己講  發表於 12-2-7 11:31

Of course foreigners want to learn Chinese from a Chinese school and vice versa!

點解仲未收到信嫁?

回復 carcar318 的帖子

me too. 請問你住邊區?

我都仲未收到信, 不過阿囝都唔鍾意回答, 由其是中文, 真係無可能得. C6話等埋結果close file

同時弓喜朋友個"樹"囝連中2元, 中埋PC.

大仔, 無哥哥姐姐, 亦唔係舊生, 收左, 真係開心!

不過手上有幾間英文強的幼稚園offer, 要爭扎!

marcus_bb 發表於 12-2-6 20:14
回復 carcar318 的帖子

me too. 請問你住邊區?

我住觀塘區, 仲未收到啊!

回覆:karen0128 的帖子

我也住附近,唉!今日應該有掛

我的孩子都係waiting 呀, 不過唔緊要, 因為有崇真的英普班offer ,
一位培正家長告訴我的. 培正一個星期只得一個小時上英文, 實在太少, 而且幼稚園沒有普通話學, 但小學一年級開始已經用普通話教, 雖然一條龍直上, 但課程設計卻有其限制, 所以我都打算比孩子讀崇真,

麥兜MaMa 發表於 12-2-6 23:50
同時弓喜朋友個"樹"囝連中2元, 中埋PC.

麥兜 mama.... 聖誕樹 = "樹"囝? 又新 term 喎...
你地仲未收到信? 不過好似話八號都未收到可以打去學校 check....
聽日都係無既話打去 check 下啦... 話唔定可以做同學仔....

麥兜MaMa  我地都算住市區, 但次次都收唔到信, 真怪 ^,^!  發表於 12-2-7 22:05
麥兜MaMa  係呀, 係你呀. 中文打字差, 唔記得點打"聖誕樹"個"聖" ~ ^,^ ~  發表於 12-2-7 22:03

我打咗了, 學校職員就答啲信全部已寄出, 仲話8/2都收唔到, 至打去問!
心急咗幾日都無, 希望今日收到啦!!
‹ 上一主題|下一主題