用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放位區
樓主: ef_01y
go

放位區 [複製鏈接]

小弟沒有參與大抽獎,所以對填表策略恐不甚了了,恕難提供協助,希望其他家長可以幫到你。

另外,建議你另開主題討論填表策略,因為這是放位區,如果文章內容集中一點,會令其他家長更易找資料。
原帖由 nataliepsc 於 10-12-11 02:11 發表
希望好快我地都會同樣好彩啦! 另外thomasha兄和其他parents, 想指教下, 我地好希望大女能讀marymount, 無直資或私小offer, 住九龍塘, 有d人叫我地round 2 報保險d, 可能甲一照填marymount, 甲二同乙一都報聖家(今年1 ...

回復 200# nataliepsc 的帖子

UNCLEDOS 遲 D 有個 TALK 講吓其策略,比幾十蚊就可出席,可以即場問佢比D意見。

回復 3# nataliepsc 的帖子

NATALIE,

只想明白你為甚麼住九龍塘, 卻想唸MARYMOUNT. 你有沒有想過其實路途非常遠... 即使住在銅鑼灣也覺山頂很遠, 何況是九龍.

不過, 如果你真想唸MARYMOUNT的話, 你的策略OK. 可以的話, 不如趕快搬家到NET12. 這樣, 你有多一個機會而且更大的機會選MARYMOUNT. 二來, NET12 另外兩所名女校如有幸都可以以第二志願中. 三來, 你若中了MARYMOUNT, 你就知道住NET12真的比九龍塘好.

Nicolemommy, good question, 因為小女性格唔可以讀d太嚴既學校, marymount有好多親朋讀過 - 應該啱佢, 至於住方面, 我地真係唔介意搬, 不過而家返工返學都o係九龍, 如果收, 就會同升k1既細女一起升讀香港區幼稚園...
會另開topic, 費事阻住放位區了

DBS放榜了,已經有新一輪的放位潮:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2261949&extra=page%3D1

回復 1# thomasha 的帖子

Hi thomasha,

聽到DBSPD已放榜,我建議開一個新post,
呼籲吓!已有DBSPD offer的家長,請他們盡快放位啦!因為放位都要寫信比學校,通知取消該學位也需要些時間。
我知道有些waiting緊嘅家長實在很焦慮和担心由其是有些waiting list是有期限的。
希望大家幫手呼籲吓,唔知你同唔同意呢?
謝謝你...

超贊成  !!

原帖由 Annngan 於 10-12-13 11:48 發表

呼籲吓!已有DBSPD offer的家長,請他們盡快放位啦!因為放位都要寫信比學校,通知取消該學位也需要些時間。
我知道有些waiting緊嘅家長實在很焦慮和担心由其是有些waiting ...

回復 1# yypapa 的帖子

Hi yypapa,

Thank you for your fully support !

原帖由 Annngan 於 10-12-13 11:48 發表

我知道有些waiting緊嘅家長實在很焦慮和担心由其是有些waiting ...

Hi Annngan..... Very good idea and fully support

By the way, I have sent you a PM about Net 41 last week, you haven't read yet ..... go have a look and I hope the info helps....thanks

原帖由 nataliepsc 於 10-12-11 02:11 發表
希望好快我地都會同樣好彩啦! 另外thomasha兄和其他parents, 想指教下, 我地好希望大女能讀marymount, 無直資或私小offer, 住九龍塘, 有d人叫我地round 2 報保險d, 可能甲一照填marymount, 甲二同乙一都報聖家(今年1 ...

Hi Nataliepsc

其實玩統一派位階段入名女校的策略只有運氣

如果你識人在教育局入面做, 知道每間女校過往幾年的 "填報 vs 實收 " 百份比往績, 呢個資料才極有用, 可以掌握甲/乙兩邊的排位選校策略.

但一般都沒有辦法接觸到以上的資料, 唯有選擇主攻 "總學位" 比較多一點的名校, 因有時多一個位就是多一個位, all you need is 1 seat, 一切都是運氣

下面的資料可以作為參考, 統一派位階段甲/乙學位 + 叩門學位的總數如下 (: 假設一班30 人作為基準)

(1) Maryknoll: 5 classes (5 x 30 x 0.5) = 75 seats or less
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=401&viewpart=5

(2) Marymount: 4 classes (4 x 30 x 0.5) = 60 seats or less
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=32&viewpart=5

(3) Holy Family Kowloon Tong: 4 classes (4 x 30 x 0.5) = 60 seats or less
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=518&viewpart=5

(4) Holy Family Kowloon City: 3 classes (3 x 30 x 0.5) = 45 seats or less
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=397&viewpart=5

其他九龍區名女校的資料

(5) St. Mary’s: 4 classes (4 x 30 x 0.5) = 60 seats or less http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=164&viewpart=5

(6) Heep Yunn: 3 classes (3 x 30 x 0.5) = 45 seats or less
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=514&viewpart=5

回復 2# lugano 的帖子

Dear lugano,

很開心你對我這個新建議(新放位區)的支持,
另外你說巳在上星期PM了41校網的資料給我,真是感謝你的心意但請原諒我的無知因為我不知道在那裏可以check到PM呢?

新手媽咪敬上.....

原帖由 Annngan 於 10-12-13 18:39 發表
Dear lugano,

很開心你對我這個新建議(新放位區)的支持,
另外你說巳在上星期PM了41校網的資料給我,真是感謝你的心意但請原諒我的無知因為我不知道在那裏可以check到PM呢?

新手媽咪敬上..... ...

在 website 右上角, 看不看到 "私人訊息" icon ?? Double-click 入去就見到 (就在 "登出"  icon 的旁邊).....

No problem....thanks

我o係其中一篇DBSPD放榜o既文章已經呼籲過,當然非常歡迎,不過我諗o係同一個主題講放位會比較集中,容易搵一d,o個d等緊位o既家長唔會太介意人地因為邊間取錄而放o既位,只要係有位放就得喇。

Gave up GT & SFA already.  Good luck to those who are on the waiting list of these 2 schools.

回復 3# lugano 的帖子

Hi lugano,

我巳找到了,同時亦看到了你sent的資料非常詳細,照你所分析是否都有D chance呢?不過真係唔識得點填甲二、三和乙二、三先啱而且對同區別的津、官校一D概念都冇,到時除了甲一及乙一之外其它都可能唔識填。
唔好意思可能煩到你,無論如何也很感謝你的幫忙,真是無言感激!

回復 6# lugano 的帖子

Dear Lugano,

好多謝您極詳情既資料&分析, 無論如何, 我地會繼續嘗試, 再睇下同區報咩, (maryknoll竟然仲多位過聖家..不過我估會多d人報), 無論如何, 會盡所有努力, 及繼續祈禱...天父自有安排

再一次謝謝!

醒目開學勳章

Gave up KTS.  加油各位!

明白waiting 嗰種痛苦
小兒已放位如下:

1) 優才
2) KTS
3) St. Joe (觀塘)
4) WKF
祝各位都好運!

早前以為放棄華仁要書面通知,但一直沒有寫信。前幾天學校致電給我核對身份,今早我致電學校,已確認放位已生效。

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 10-12-16 00:33 發表
早前以為放棄華仁要書面通知,但一直沒有寫信。前幾天學校致電給我核對身份,今早我致電學校,已確認放位已生效。

Thomasha
咁你呢个case,  release咗果个位會放番去大抽獎果道, 抑話call後備? 另外你介唔介意pm我你抽 A or B?
‹ 上一主題|下一主題