用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

Web-class 都係入唔到,係未今日報,報到幾時?會唔會先報先得呢?

原帖由 pigpigng 於 11-9-7 19:59 發表
Web-class 都係入唔到,係未今日報,報到幾時?會唔會先報先得呢?

我都試左嘞,eclass無問題,但入唔到web class !
你喺eclass check email會睇到現視有邊幾項可以報名,主要都係球類校隊要先報名去選拔,未正式報課外活動!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

係咪用eclass 既login 入唔到webclass架? 我女只得一個login name 咋, 入到elcass, 但用番呢個login 又入唔到webclass, 想請問school team 有咩項目, 有無badminton? 亞女想報.  另外你地有無人報呢個speech festival?

同埋有無人試過入library 個intranet?

原帖由 cameo 於 11-9-7 20:19 發表

我都試左嘞,eclass無問題,但入唔到web class !
你喺eclass check email會睇到現視有邊幾項可以報名,主要都係球類校隊要先報名去選拔,未正式報課外活動!

原帖由 heihei媽 於 11-9-7 23:05 發表
係咪用eclass 既login 入唔到webclass架? 我女只得一個login name 咋, 入到elcass, 但用番呢個login 又入唔到webclass, 想請問school team 有咩項目, 有無badminton? 亞女想報.  另外你地有無人報呢個speech festiva ...

你係e class 入面check到一個email係有關各校隊現正招收新隊員,但詳細佢係話要入web class報名,所以我都睇唔到!
你女女想打羽毛球嗎?我記得有興趣班及校隊2項o架!校隊應該要先選拔,而興趣班應該好似上次副校所講,到時視乎人數!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-9-8 11:32 發表

你係e class 入面check到一個email係有關各校隊現正招收新隊員,但詳細佢係話要入web class報名,所以我都睇唔到!
你女女想打羽毛球嗎?我記得有興趣班及校隊2項o架!校隊應該要先選拔,而興趣班應該好似上次副校所講,到 ...

終於比我係舊通告見到, 要去login eclass,然後右上角有個"學校連結", 你就見到web class,click入去再click enrol,咁你就見到校隊報名,興趣班可似未報得!

原帖由 pigpigng 於 11-9-8 12:45 發表

終於比我係舊通告見到, 要去login eclass,然後右上角有個"學校連結", 你就見到web class,click入去再click enrol,咁你就見到校隊報名,興趣班可似未報得! ...

thanks ^^
你女女有冇報呀?? 我女好多項都想玩呀,其一當然係有限2項,其二又撞時間,其三部份活動一星期練兩至三日(重要6:30pm先放學),真係好彩學校有限佢地參加,否則我女會玩到書都唔洗讀咯,,,hahahaha

CAMEO,

係呀, 呀女想參加BADMINTON, 不過而家好似只係得SCHOOL TEAM 咋, 係咪呀, 我驚睇錯呀.

我都係咁話!!! 我女仲想參加AIR cadaet (唔知係咪咁串), 不過好似未有通告話開始參加, 其實2樣入面係咪包括interest class/school team/service, 我睇完都唔明)

原帖由 cameo 於 11-9-8 13:39 發表

thanks ^^
你女女有冇報呀?? 我女好多項都想玩呀,其一當然係有限2項,其二又撞時間,其三部份活動一星期練兩至三日(重要6:30pm先放學),真係好彩學校有限佢地參加,否則我女會玩到書都唔洗讀咯,,,hahahaha ...

原帖由 heihei媽 於 11-9-8 17:35 發表
CAMEO,

係呀, 呀女想參加BADMINTON, 不過而家好似只係得SCHOOL TEAM 咋, 係咪呀, 我驚睇錯呀.

我有問過,一般興趣班未正式開始報名,羽毛球訓練班時間係wed 4:00-6:00pm
因為我女想打籃球,而學校無籃球訓練班,佢想入校隊就要先選拔,可以入左圍先決定參加與否!
我估因為但凡校隊需要選拔,兼每人參加項目有限,所以先選拔已定好資格,等各學生公平一齊去選課外活動囉,因為校隊唔係想入就入嘛!

原帖由 heihei媽 於 11-9-8 17:40 發表
我都係咁話!!! 我女仲想參加AIR cadaet (唔知係咪咁串), 不過好似未有通告話開始參加, 其實2樣入面係咪包括interest class/school team/service, 我睇完都唔明)

我知你講邊項呀,我同阿女都覺得好吸引呀,而且入面係有team主力好似OLR及TN學生,不過個時間撞正我女活動,我女即刻唔再諗咯~~~
堆活動入面,group D我地完全唔洗理啦,呢個好似係leader項,咁佢地S1唔會做leader啦!
group E係非校內定期活動,所以唔計入ECA 2項之中!
簡單D講,我地只係喺group ABC入面選2項就得嘞!

原帖由 cameo 於 11-9-8 13:39 發表

thanks ^^
你女女有冇報呀?? 我女好多項都想玩呀,其一當然係有限2項,其二又撞時間,其三部份活動一星期練兩至三日(重要6:30pm先放學),真係好彩學校有限佢地參加,否則我女會玩到書都唔洗讀咯,,,hahahaha ...

我女無乜興趣報校隊,好似要練習到6點喎仲要一星期練兩三日潻!
如果你地個女報校隊未只可報一個興趣班囉?

原帖由 heihei媽 於 11-9-8 17:40 發表

係乜班,無印象喎?

原帖由 pigpigng 於 11-9-8 21:35 發表

係乜班,無印象喎?

中文叫乜乜航空,,,我女見集會喺星期六,完全唔洗考慮咯

原帖由 pigpigng 於 11-9-8 21:32 發表

我女無乜興趣報校隊,好似要練習到6點喎仲要一星期練兩三日潻!
如果你地個女報校隊未只可報一個興趣班囉?

其實唔係計你一星期玩幾多日,係報名幾多項,所以可以好忙,亦可以好hea呀,,,
e.g中文學會呢類,只係不定期的集會,時間唔長,若係有興趣報,咁呢D唔阻時間囉~

e.g羽毛球若報校隊,一星期2天,4:00-6:00
    羽毛球若報訓練班,only wed 4:00-6:00
其實除左時間唔同之外,正常校隊要訓練預備出賽,學o既野應該同興趣班唔一樣o既^^

請問係邊睇到呀, 我見唔到有呢個既. 我地只係係上次個本書仔見到咋

原帖由 cameo 於 11-9-8 22:11 發表

中文叫乜乜航空,,,我女見集會喺星期六,完全唔洗考慮咯

原帖由 heihei媽 於 11-9-8 22:29 發表
請問係邊睇到呀, 我見唔到有呢個既. 我地只係係上次個本書仔見到咋

校網入面有ECA資料呀~

ECA 好似只係得SCHOOL TEAM 囉.....係咪都係WEBCLASS?  呀, 我女報左badminton school team 咁幾時做audition 係咪會另行通告架?

原帖由 cameo 於 11-9-8 22:32 發表

校網入面有ECA資料呀~

原帖由 heihei媽 於 11-9-9 09:51 發表
ECA 好似只係得SCHOOL TEAM 囉.....係咪都係WEBCLASS?  呀, 我女報左badminton school team 咁幾時做audition 係咪會另行通告架?

唔洗入去e class或web class.,就咁開學校個網入面有得睇學校有乜活動! 當然呢個未係最新,因我未見到新開的三個語言班啊!

原帖由 cameo 於 11-9-8 22:20 發表

其實唔係計你一星期玩幾多日,係報名幾多項,所以可以好忙,亦可以好hea呀,,,
e.g中文學會呢類,只係不定期的集會,時間唔長,若係有興趣報,咁呢D唔阻時間囉~

e.g羽毛球若報校隊,一星期2天,4:00-6:00
    羽毛球若報訓練 ...

although they are not the same time to attend, we only can select 2, right?

BTW, do you know which day is ECA day? Thursday?

原帖由 pigpigng 於 11-9-9 12:13 發表

although they are not the same time to attend, we only can select 2, right?

BTW, do you know which day is ECA day? Thursday?

我剛都入校網見到唔知邊項係逄ECA day集會,我都唔知佢講邊日???
我女較有興趣的都撞晒時間,而結他又需要自備,佢有興趣,撇開佢最終有幾大興趣,但我又唔知幾錢,買左先話唔鍾意,想俾人都唔知俾邊個啦=.=,但限額只有5名!
中文學會佢都like呀,但又撞,佢淨係話thu,但無時間,若lunch time就唔撞囉,不過佢無列確實幾點=.=

and提提大家,校網話S1喺星期一交費呀,記得增值八達通

and你地班的老師有要求訂報紙嗎??阿女班要訂呀,但可以同同學仔2人share訂一份!
‹ 上一主題|下一主題