用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

mom1118,

How's the nanny bus today.  I did not see you when I got down to take taxi at 7:30am.  Guess it's getting better?

原帖由 mom1118 於 09-9-4 13:18 發表
Same feeling......cant do it within 90 mins, especially when my little princess is doing everything so 姿姿 "由由".  

原帖由 mermaidmom 於 09-9-4 13:23 發表
小熊媽咪,
細佬囝一定比d女仔圍到氹氹轉, 不亦樂乎!?
Charlotte係邊日學樂器? Helen係Thursday.下2個week仲係早放就真係煩, d時間吊吊fing, 又要搵外援.

...

他每日返學放學都好開心架......問他同邊個玩, 又話唔知人地叫mud名.  淨係最記得叫我執biscuit比他....丫, 仲有, 下星期帶黃色野....明明4 week plan係紅色...

星期一呀.....係wor...吊吊fing

helen有無講, 蓮姐安排她同charlotte一排甘坐school bus, charlotte窗口位, helen中間, 仲有個高大既小一係出面.

Helen話坐校車係自己揀位坐, 佢尋日同Charlotte同彤彤(之前識,宜家又同班)坐, 所以佢坐中間lor. 今日呢, Helen淨係同Charlotte坐2人位, 彤彤同另外2個大姐姐坐, 其中一個大姐姐d頭髮全部白色(我之前見過呢個學生, 應係缺黑色素果種病, 不過我唔知係同車, 如果唔係就早d同個囡解釋), 佢地2個妹妹仔居然話姐姐好核突, 真係尷尬c! 頭先係電話教咗個囡, 今晚要再講講, 你都同Charlotte傾吓啦!

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-4 14:57 發表

他每日返學放學都好開心架......問他同邊個玩, 又話唔知人地叫mud名.  淨係最記得叫我執biscuit比他....丫, 仲有, 下星期帶黃色野....明明4 week plan係紅色...

星期一呀.....係wor...吊吊fing

helen ...

原帖由 mermaidmom 於 09-9-4 18:30 發表
Helen話坐校車係自己揀位坐, 佢尋日同Charlotte同彤彤(之前識,宜家又同班)坐, 所以佢坐中間lor. 今日呢, Helen淨係同Charlotte坐2人位, 彤彤同另外2個大姐姐坐, 其中一個大姐姐d頭髮全部白色(我之前見過呢個學生, 應 ...

哎呀.....真係非常唔好意思呀!  今晚要話下個女先, 好在你話我知....唔該晒!

係呀,不過唔知會唔會係暫時性,同埋老師話千祈唔好話俾佢地知,以防佢地有依賴;仲有學校會有各科簡寫對照表俾我地家長睇,所以好清楚佢地寫嘜,唔使估估吓咁囉; Megan仲好叻囡,話隔離個同學睇唔清楚有兩個字寫法,佢仲幫人放大寫俾同學仔睇, 我聽到之後覺得好感動

原帖由 fyeung 於 09-9-3 22:33 發表
reb619,

學校可以上網睇番功課架,好好喎.我地就要家長互相支援.
今日蒑蒑寫左(noWB)又寫到一堆咁,我問佢,佢都識同我講返,好彩無發夢.

reb619,

蒑蒑都係咁講,佢後面個個睇唔到,佢比本手冊佢抄.
我感覺到佢好似大個左,會照顧其他人.

原帖由 reb619 於 09-9-5 18:02 發表
係呀,不過唔知會唔會係暫時性,同埋老師話千祈唔好話俾佢地知,以防佢地有依賴;仲有學校會有各科簡寫對照表俾我地家長睇,所以好清楚佢地寫嘜,唔使估估吓咁囉; Megan仲好叻囡,話隔離個同學睇唔清楚有兩個字寫法,佢仲幫 ...

咪係囉~所以有時真係唔使擔心咁多.

原帖由 fyeung 於 09-9-5 23:42 發表
reb619,

蒑蒑都係咁講,佢後面個個睇唔到,佢比本手冊佢抄.
我感覺到佢好似大個左,會照顧其他人.

原帖由 mom1118 於 09-9-2 13:40 發表
Hi mmak / fyeung,

Today, after many parent's complaints, the pick up time is OK at around 7:05am but the off time is at 12:10 pm ( which 30 mins late).  So far so good la.

This bad school bus arrang ...

其實坐保母車禍真係無安全感

原帖由 CCW 於 09-9-2 19:46 發表
就一個星期一次中一次英dictation,
可能仲會有d unseen 掛???另外一個月有3-5次assessments 不等, 考試就3次, assessments 同dictation 分唔計 ...

嘩~~都好誇喎...
e 家小朋友真係辛苦...間間小學都係---谷

It's not all, I heard GH primary is not, but I will find out soon.

原帖由 haomama 於 09-9-7 00:48 發表

嘩~~都好誇喎...
e 家小朋友真係辛苦...間間小學都係---谷

reb619,

回想N班個時,蒑蒑個班房係地牢,3歲人仔,日日走上走落.我地個個家長鬼咁擔心.小朋友又好易適應完全無問題.
而家要背住個重書包上樓梯,我都好似你咁講~唔使擔心咁多囉,佢地自自然然又會搞掂.

原帖由 reb619 於 09-9-6 10:46 發表
咪係囉~所以有時真係唔使擔心咁多.

Yeah

你地開始有功課未?

原帖由 fyeung 於 09-9-7 13:34 發表
reb619,

回想N班個時,蒑蒑個班房係地牢,3歲人仔,日日走上走落.我地個個家長鬼咁擔心.小朋友又好易適應完全無問題.
而家要背住個重書包上樓梯,我都好似你咁講~唔使擔心咁多囉,佢地自自然然又會搞掂.

...

reb619,

有功課啦,上星期只有一日有一樣.今日有中,英,數.不過要寫架唔多.Megan呢??
今年學校有無課外活動比佢??

原帖由 reb619 於 09-9-7 21:51 發表
Yeah

你地開始有功課未?

今日蒑蒑學校d小朋友要帶口罩返學,中學部有姐姐感染流感,大家小心小心!!

birdbird,

Grant學校復課未呀??

The school bus company has changed the nanny and changed the driver and re-did the routing again. So we are almost the last station to get on the bus at 7:15 am.  So it seems everything is OK la.

原帖由 mermaidmom 於 09-9-4 13:25 發表
mom1118,

How's the nanny bus today.  I did not see you when I got down to take taxi at 7:30am.  Guess it's getting better?

fyeung,
可以話有,又可以話無, 因為都係做返暑假要我地自習果啲, 如果暑假已做,咁咪唔使做囉,其實我都唔明, 可能有啲小朋友無做掛.
課外活動, 學校俾很多選擇比我地, 不過我都係揀啲大路野,無重點出擊, 我想megan學果啲,佢又唔想, 所以咪順佢意思囉.
咁蒑蒑呢, 一定有揀游泳啦, 係咪?

mom1118,
終於都安樂晒

原帖由 fyeung 於 09-9-7 22:02 發表
reb619,

有功課啦,上星期只有一日有一樣.今日有中,英,數.不過要寫架唔多.Megan呢??
今年學校有無課外活動比佢??

Megan 是否學學林數(Tuesday)和Superkids(Thursday)???
我個囡今日同我講呢兩度都有見到Megan喎!

No la, 不是我家Megan.

原帖由 mariobie 於 09-9-8 23:00 發表
Megan 是否學學林數(Tuesday)和Superkids(Thursday)???
我個囡今日同我講呢兩度都有見到Megan喎!

hi reb619,

係呀 傳統都係女少男多㗎 大約三份一
兮 我家小姐都全步倒退
連Test Book 同Workbook 都十下十下咁亂點
都唔知要幾耐先似個小一生
校車你等所有活動定晒先confim 要唔要
因為校車差不多日日都要走兩轉
放學會快過返學
我去學校接放學 見3.00都未上晒校車
所以有啲遲真係會
三個week到就定啲
我仔嗰時都係 放學準時好多
原帖由 reb619 於 09-9-3 18:31 發表
fyeung & all,

呢兩日放學都係比預期遲15-20min., 我計過如果自己坐車都係約30min.啫,點解坐校車要成50min.; 仲有原來返學和放學係唔同校車,返學架車有seat belt,阿囡話放學架車無喎,好驚啫~~~~,佢地仲細,又未識到 ...

fyeung

嗰日終於撞到你
how's 蒑蒑 有無講學校生活呀~
原帖由 fyeung 於 09-9-8 13:04 發表
今日蒑蒑學校d小朋友要帶口罩返學,中學部有姐姐感染流感,大家小心小心!!

birdbird,

Grant學校復課未呀??
‹ 上一主題|下一主題