用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

原帖由 mmak 於 09-6-24 13:50 發表
朋友幫我訂,
就係買咗無用過,
唔係好大盒, 都有排用架..
唔想浪費, 所以送俾人, 你試咗先, 好用先再買....

咁就唔好晒la, hehe...
多謝你先, 不如8月家長會時比我呀(如果有), 用呢d真係衛生好多, 點解你唔用嘅?

原帖由 Felicia726 於 09-6-24 15:32 發表
Hi NatalieMaMa,
I would like to know if you like living in net41? I am still struggling if I should move to net 41. The transport is not really that convenient there, along Boundary Street and LaSalle ...

我好鍾意我而家住嗰度, 都好方便:
1. 有shuttle bus (free)去樂富, 係大旅遊巴, 班次固定, 5mins 車程, 嗰度有街市, 有jusco
2. 有小巴去九龍塘MTR, 7,8分鐘車程, 班次好密
3. 有小巴去黃埔花園, 中途經九龍城, 不過班次疏d, 10-15mins
4. 有巴士(單層)去尖沙咀
我屋企周圍環境都算靜, 自成一角, 不過樓齡舊d, 但實用率相對高d, 地方好見駛
記得5年前睇樓都睇咗好耐, 因為我唔想馬路邊, 又唔想太舊, 又要交通方便, 又負擔唔起太貴嘅樓, 又唔想樓望樓, 同我一齊睇樓個朋友都差d頂我唔順, haha...
偶然見到呢個單位好鐘意, 又唔貴, 就買咗住到而家...

簡單D講, 麻煩咗D, 又論盡咗D...

因為D紙簿, 中間個圓位要撕開, 我差不多次次都撕爛... 變成舗一堆爛紙在廁板上 , 與舗廁紙無咩分別, 而且小朋友唔夠高, 坐咗上去時D 紙會走位... 仲衰 , 我又經常都係個囡話好急好急先衝去廁所, 急成咁仲邊記得帶入去, 而且都好費時, 要快手D清潔咗俾個囡如廁嘛... 否則好大"劑"...
最終我買咗塊摺得嘅私家廁板仔, 真係又方便, 又衛生...
但阿囡依家大個咗, 塊板都唔夠力用唔到 lu....

btw, 我pm咗電話給你, pls check !

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-24 18:40 發表

咁就唔好晒la, hehe...
多謝你先, 不如8月家長會時比我呀(如果有), 用呢d真係衛生好多, 點解你唔用嘅?

Hi, 大家好,

一直以來, 有得睇, 無得寫, 因為BK的註冊登錄等等問題攪來攪去都攪唔掂, 攪足幾個禮拜, 現在終於可以和各位打個招呼了.

小女僅得15分, 抽到入mcs, 感謝神!!!
佢之前都係讀st. cat

Chenez, 你係唔係第2輪入到呀? 第2輪唔計分, 只有地址分及運氣分,  你話得15分入到, 會有好多20分入唔到的家長唔開心同有不必要幻想.

NatalieMaMa, 我想我應該同你係街坊...到時問功課都方便d

原帖由 momochiu 於 09-6-25 09:15 發表
Chenez, 你係唔係第2輪入到呀? 第2輪唔計分, 只有地址分及運氣分,  你話得15分入到, 會有好多20分入唔到的家長唔開心同有不必要幻想.

NatalieMaMa, 我想我應該同你係街坊...到時問功課都方便d
:jo ...

Hi, momochiu,

打聲招呼先, 你會唔會坐校巴呀?

原帖由 mmak 於 09-6-24 21:48 發表
簡單D講, 麻煩咗D, 又論盡咗D...

因為D紙簿, 中間個圓位要撕開, 我差不多次次都撕爛... 變成舗一堆爛紙在廁板上 , 與舗廁紙無咩分別, 而且小朋友唔夠高, 坐咗上去時D 紙會走位... 仲衰 , 我又經常都係個囡話好 ...

收到la, thanks!!!
我遲d聯絡你呀...

原帖由 momochiu 於 09-6-25 09:15 發表

我都係住net41,
在第二輪純靠運氣,
現在一則以喜, 一則以憂, 都唔知佢讀唔讀得上!!!

唔好意思, 太興奮了, 借個地方講2句....

all SC parents,

Please check the school website for announcements.

Hi All

I also didn't show up because I experienced registration problems.

Happy to talk to you all as my daughter has just been admitted to MCS; from 2nd round purely by luck - it has not wasted our effort in moving to net 41.

My daughter is also from St Cat.  I really find the school very good and caring.  It has just announced that the graduation ceremony will continue and no charge for July School Bus.  It reinforce my wish to get my little son to study in St Cat next year (hope he will be admitted).

原帖由 chanez 於 09-6-25 12:19 發表

我都係住net41,
在第二輪純靠運氣,
現在一則以喜, 一則以憂, 都唔知佢讀唔讀得上!!!

Hi, nice to meet u...
你女女會唔會坐校車?

NatalieMa,

pls check pm

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-25 10:40 發表

Hi, momochiu,

打聲招呼先, 你會唔會坐校巴呀?

自己送, 有無機會見?

原帖由 mmak 於 09-6-25 23:15 發表
NatalieMa,

pls check pm

收到la, thanks!!!

SC !

原帖由 Yiu-Hang 於 09-6-25 22:14 發表
Hi All

I also didn't show up because I experienced registration problems.

Happy to talk to you all as my daughter has just been admitted to MCS; from 2nd round purely by luck - it has not wasted our ...

原帖由 momochiu 於 09-6-25 23:29 發表

自己送, 有無機會見?

me too, 7:30出門口, 但聽說門口好擠擁, 好多車塞住, 可能要早d出門口, 可能我地有機會見到wor, 不過放學要坐校車, 因為我未放工...你放學都係自己接?

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-25 23:43 發表

me too, 7:30出門口, 但聽說門口好擠擁, 好多車塞住, 可能要早d出門口, 可能我地有機會見到wor, 不過放學要坐校車, 因為我未放工...你放學都係自己接?

是的, 我個女是Claudia Leung, 希望有機會一班, 可以互相照應!
妳住邊條街? B, M, 定 F字頭街?  我住MARCONI.(又名屎尿街) 真係好臭!!!好危險!!!

Hello SC parents, when will your school farewell ceremony be held? I would like KV do the same too....

原帖由 mmak 於 09-6-25 20:59 發表
唔好意思, 太興奮了, 借個地方講2句....

all SC parents,

Please check the school website for announcements.

Felicia,

SC 畢業禮 5-6 July.

KV 好似有家長發起搞旅行, 過百人的... 好似係6月尾...??
你有無參加??

原帖由 Felicia726 於 09-6-26 11:07 發表
Hello SC parents, when will your school farewell ceremony be held? I would like KV do the same too....

原帖由 momochiu 於 09-6-26 10:35 發表

是的, 我個女是Claudia Leung, 希望有機會一班, 可以互相照應!
妳住邊條街? B, M, 定 F字頭街?  我住MARCONI.(又名屎尿街) 真係好臭!!!好危險!!!

mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" /> ...

me too, 都係M, 係3M, 咁arm嘅, 咁我地要互相照應la, hehe...
吓!!!條街叫xx街!? 不過又真係幾臭wor, d賓賓比d狗隨地xx, 又唔清理現場lor...

係呢, Claudia 讀邊間kinder? 唔知係咪同學呢?

‹ 上一主題|下一主題