用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

Dear all,

問過教過書的姑仔, 她說這些數學iq題其實是依家的TSA試題, 她說其實好多學校都唔想出呢類試題考學生, 但依家的教育制度(佢嘆氣)......通識教育ma
我聽完後, 覺得這一代的學生好可憐囉

原帖由 karen_karen 於 09-1-5 09:01 發表
普通爸爸,
我認為呢條應出係常識科合適d! 我好好奇其他幾條係點? 今個christmas 我去買了一些數學iq題的書比阿囡惡補下, 唔係下次考試點算?

Rabbitlolo , karen,
你有冇買鋼琴呀? 我想買呀,請問yamaha/kawai好呢? 比d意見我吖.

我亞仔有你地仔女咁叻就好囉,佢除左有careless mistake外,仲有以下幾種病:上堂唔留心,唔見埋d文具,同埋善忘症 ...... 激死我

仲有X'MAS數學網上功課都有類似問題: 樹上有10隻小鳥, 獵人開槍打死了一隻, 樹上還有多少隻小鳥?

其中2個選擇答案有: 9 & 0

亞仔走黎問我, 我解釋比佢聽時又就黎夠鐘... 問你死未?

原帖由 Rabbitlolo 於 09-1-5 14:43 發表
Dear all,

問過教過書的姑仔, 她說這些數學iq題其實是依家的TSA試題, 她說其實好多學校都唔想出呢類試題考學生, 但依家的教育制度(佢嘆氣)......通識教育ma
我聽完後, 覺得這一代的學生好可憐囉

...

Dear all,

1. 呀囡 exam 只是一般, 家姐 PTH 仲唔合格 , 點算, 問佢佢話聽唔清楚老師說 mu, 叫仲重複佢話唔得 .

2. 有無人知明課外讀默會默mu 類型的字 ?

3. 今日下學期開始, 大家一起努力, 仲有現在開始無得上綱 check 功課 lor, 希望佢地唔會再寫溜巧課 la.

Rabbitlolo,
個個都話我變態, 迫得個囡太緊, 但係派卷那兩天, 面對她科科的careless mistakes, 真的嬲到我死, 放鬆唔到自己, 太過緊張她的學業了, 這點我真的需要學習及檢討下!!!
今個假期. 她除了做學校的功課及練琴外, 我們都係玩..玩...玩, 考完試至放假真係好.

原帖由 Rabbitlolo 於 09-1-5 14:30 發表
karen,

你囡囡其實好好啦, 有 careless mistakes 都有96分!
我個仔同樣有 careless mistakes, 只有8X分咋!

呢個假期, 我都費事叫佢睇exercise及溫書了, 日日俾佢睇TV, 看卡通片影碟, 玩玩具, 去公園, 彈下琴及看 ...
:-)

BLOG,
喂! 好耐冇見!
唔見文具.....我呀囡都有呢種症狀, 但e生教我要每一樣文具, 就連一支筆, 一舊擦膠都唔放過要貼名, 咁就e好左! 就算失踨, 過兩日都識跑回家呢!
e....阿仔學緊琴啦, 學了幾耐呀!
我一年前買了kawai, 那時係問過老師& bk課外活動區內的媽咪建議而買的, 其實我唔識, 感覺.....yamaha出名d, 但同一個$$$, kawai可買到高grade少少, 最緊係叫老師問下佢幫你取的價, 再大一大佢話我朋友上月買都仲平$4000(視乎琴價, 上網search下個價)

原帖由 BLOG 於 09-1-5 15:32 發表
你有冇買鋼琴呀? 我想買呀,請問yamaha/kawai好呢? 比d意見我吖.

我亞仔有你地仔女咁叻就好囉,佢除左有careless mistake外,仲有以下幾種病:上堂唔留心,唔見埋d文具,同埋善忘症 ...... 激死我:rant ...

你呀仔識得問你咪好啦, 我個囡一睇就毫無疑問地答了9, 錯了, 我覺得係咪應寫明係iq題, 等佢地知道用iq題角度去理解條題目, 而唔係用數學角度去想.

原帖由 BLOG 於 09-1-5 15:52 發表
仲有X'MAS數學網上功課都有類似問題: 樹上有10隻小鳥, 獵人開槍打死了一隻, 樹上還有多少隻小鳥?

其中2個選擇答案有: 9 & 0

亞仔走黎問我, 我解釋比佢聽時又就黎夠鐘... 問你死未?

...

JCHANG,
PTH好似唔計落平均分, 唔緊要下學期再追, 我那時買了I-PEN隻CD, 比佢聽當温習的. 幾好, 因我唔識.
課外讀默, 呀囡話:老師話唔計分, 冇範圍, 唔使温習.

原帖由 JCHANG 於 09-1-5 19:52 發表
Dear all,

1. 呀囡 exam 只是一般, 家姐 PTH 仲唔合格 , 點算, 問佢佢話聽唔清楚老師說 mu, 叫仲重複佢話唔得 .

3. 今日下學期開始, 大家一起努力,  ...

BLOG,

Long time no see la!
我無買琴, 因為屋苑會所有琴室, 所以唔買住!  今次幫唔到你了!

上堂唔留心,唔見埋d文具,同埋善忘症係小朋友的通病, 學期初我都成日俾佢激到cc下, 依家都習慣了

原帖由 BLOG 於 09-1-5 15:32 發表

我亞仔有你地仔女咁叻就好囉,佢除左有careless mistake外,仲有以下幾種病:上堂唔留心,唔見埋d文具,同埋善忘症 ...... 激死我:rant ...

JCHANG,

Long time no see!
PTH唔緊要啦, 依家同佢惡補, 下次應該無問題的!

默書方面, 唔洗擔心! 阿仔話老師叫佢哋溫番<詞庫>的字,咁大部份應該係佢地學過的字, 所以我叫仔仔自己睇!  
不過佢溫左一陣, 自己靜雞雞走去睇故事書, 仲以為我唔知  

原帖由 JCHANG 於 09-1-5 19:52 發表
Dear all,

3. 今日下學期開始, 大家一起努力,  ...

karen,

我無講呀
不過我都明白你的心情架, 如果唔係因 d careless mistakes, 就可以 : bingo 100分 或 9x分了,又真係好  
不過當我一諗起火完會有皺紋時, 就......都係平常心算了, 放自己一馬

原帖由 karen_karen 於 09-1-6 07:49 發表
Rabbitlolo,
個個都話我變態, 迫得個囡太緊, 但係派卷那兩天, 面對她科科的careless mistakes, 真的嬲到我死, 放鬆唔到自己, 太過緊張她的學業了, 這點我真的需要學習及檢討下!!!
今個假期. 她除了做學校的功課及練 ...

karen,

寫明就"扇"唔到班大帝啦

原帖由 karen_karen 於 09-1-6 08:21 發表
你呀仔識得問你咪好啦, 我個囡一睇就毫無疑問地答了9, 錯了, 我覺得係咪應寫明係iq題, 等佢地知道用iq題角度去理解條題目, 而唔係用數學角度去想.

壓力

各位媽咪, 放鬆啲啦, 橡根拉得太緊遲早"斷"

china

我地都知, so 整個 holiday 都玩, 完全無溫過習, 好 free
(before 有想過溫習及做 extra exercise, 但太辛苦啦, 都是算啦, 今個假期全休息.)

原帖由 china 於 09-1-6 17:48 發表
各位媽咪, 放鬆啲啦, 橡根拉得太緊遲早"斷"

karen_karen , Rabbitlolo

同你地一樣自己唔係好識, 我都有用隻 VCD 同佢溫, , 溫的時間家姐仲長過呀妹....

如我無記錯家長日講過, 主科 (中,英, math ) 一科唔合格 或 副科兩科唔合格 就要留班, 我先緊張....

Thanks

原帖由 karen_karen 於 09-1-6 08:28 發表
JCHANG,
PTH好似唔計落平均分, 唔緊要下學期再追, 我那時買了I-PEN隻CD, 比佢聽當温習的. 幾好, 因我唔識.
課外讀默, 呀囡話:老師話唔計分, 冇範圍, 唔使温習.

...

KAREN, RABBITLOLO,

亞仔學左半年左右, 佢姨姨比左個電子琴佢練住先,但D手指力度真係差好遠, 所以諗住買個琴比佢. 去到TOM LEE & 柏斯, 我對眼淨係掛住望價錢牌咋 ..... !  
啱啱幫亞仔將所有文具貼晒名喇,希望呢招對付到亞仔啦.  而家個個都忙溫習同埋課外活動, 亞仔同學d家長都冇個識, 想交流下都唔得 , 睇下你地幾時得閒, 出黎Tea下吖.

原帖由 karen_karen 於 09-1-6 08:15 發表
BLOG,
喂! 好耐冇見!
唔見文具.....我呀囡都有呢種症狀, 但e生教我要每一樣文具, 就連一支筆, 一舊擦膠都唔放過要貼名, 咁就e好左! 就算失踨, 過兩日都識跑回家呢!
e....阿仔學緊琴啦, 學了幾耐呀!
我一年前買了kaw ...

Rabbitlolo,

咁....我要告學校, "扇"親我個囡 , 要佢地賠償阿囡的湯藥費+我的心靈創傷, 就6年唔使交學費啦!

原帖由 Rabbitlolo 於 09-1-6 12:02 發表
karen,

寫明就"扇"唔到班大帝啦

JCHANG,
要留班呢樣就唔係好清楚(我get到的意思係如中文, 若兩個小part, 如:作文&listening唔合格,就算total合格都要留班), 唔好咁擔心, 見家長時問清楚老師呀! 另外, 我因自己係PTH白痴, 所以有俾呀囡係出面學, 都有幫助!

原帖由 JCHANG 於 09-1-6 20:21 發表
karen_karen , Rabbitlolo

同你地一樣自己唔係好識, 我都有用隻 VCD 同佢溫, , 溫的時間家姐仲長過呀妹....

如我無記錯家長日講過, 主科 (中,英, math ) 一科唔合格 或 副科兩科唔合格 就要留班, 我先 ...

BLOG,
初時我都係練電子琴, 但每星期都去琴行練1-2次, 但都係供部好過, 鋼琴與電子琴差好遠!
若未肯定你仔仔喜不喜歡學, 可買平D/租琴.
我記得你仔仔想學長笛, 現在有冇學呀?
係呀, 宜家少了生日會, 少了好多相聚的時間, 一齊約埋TEA都好喎!

原帖由 BLOG 於 09-1-6 22:09 發表
KAREN, RABBITLOLO,

亞仔學左半年左右, 佢姨姨比左個電子琴佢練住先,但D手指力度真係差好遠, 所以諗住買個琴比佢. 去到TOM LEE & 柏斯, 我對眼淨係掛住望價錢牌咋 ..... !  
啱啱幫亞仔將所有文具貼晒名喇, ...

Karen,

我同亞仔講好, 等佢學左1-2年鋼琴就可以學長笛, 因為有個朋友係長笛教師, 佢話咁會好d.  
聽你咁講, 都係供部新算, 唔覺唔覺嘛. 亞仔都鍾意既, 但當佢彈到記得個琴譜時, 就唔會再彈果首, 要彈新歌, 我就黎比佢激死.

係啦, 搵日tea, 約埋rabbitlolo, jason媽佢地先.

原帖由 karen_karen 於 09-1-7 16:44 發表
BLOG,
初時我都係練電子琴, 但每星期都去琴行練1-2次, 但都係供部好過, 鋼琴與電子琴差好遠!
若未肯定你仔仔喜不喜歡學, 可買平D/租琴.
我記得你仔仔想學長笛, 現在有冇學呀?
係呀, 宜家少了生日會, 少了好多相聚的 ...
‹ 上一主題|下一主題