用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

laqueen,

歡迎你, 書單的費用大概八百多元, 我唔係好記得了, 你交留位費後會有齊資料給你的了。7月5日係家長日。

iwff

原文章由 laqueen 於 08-7-1 23:45 發表
我兒子係候補入到港小,請問書簿費多少? 因為我咪收到書單,明天先交留位費。

原文章由 iwff 於 08-7-2 09:02 發表
laqueen,

歡迎你, 書單的費用大概八百多元, 我唔係好記得了, 你交留位費後會有齊資料給你的了。7月5日係家長日。

iwff

iwff, 我見其他學校d書簿費都要過千, 我地就咁睇書單就$868.60, 係咪仲未計簿費呢?

hi laqueen, 7月5日見

Kookoo,

係呀, 未計簿費的, 夾埋都會過千的了 , 間間學校都差不多的。好在港同的單元活動都不用比錢, 學生可以學到不同的單元活動, 就算要錢的活動好似都好平的。

學校最好是不要硬性規定學樂器, 我仔仔現在學鋼琴, 對他來說已足夠了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-7-2 09:48 發表

iwff, 我見其他學校d書簿費都要過千, 我地就咁睇書單就$868.60, 係咪仲未計簿費呢?

hi laqueen, 7月5日見

原文章由 iwff 於 08-7-2 10:04 發表
Kookoo,

係呀, 未計簿費的, 夾埋都會過千的了 , 間間學校都差不多的。好在港同的單元活動都不用比錢, 學生可以學到不同的單元活動, 就算要錢的活動好似都好平的。

學校最好是不要硬性規定學樂器, 我仔仔 ...

iwff, 單元活動唔使畀錢 , 又唔會硬性要學樂器 , 咦....咁簿費唔通到開左學先再交 , 我仔都曾經學過鋼琴, 但學學下佢都係冇興趣, 仲喊住話唔要學 , 所以最後放棄左

醒目開學勳章 王國長老

無架, 我地無咩硬性規定一體一藝果d架, 我有朋友個女就硬性規定, 又要規定每年要睇d公開表演, 又要花錢, 自己又唔係真係咁鐘意, 聽佢講過有次趕測驗, 買左飛都唔得閒睇, 去門口拎左場刊就走lu
(哎, 何必呢!)
初時我都有擔心課外活動, 唔join會唔會學校唔鐘意, 有高年班同我講, 唔駛唸咁多架, 全部自由, 鐘意join就join, 唔想既一項都唔join亦一樣得, 不過成績表會寫低參加左d咩
學校好鼓勵學生主動的, 有午間音樂會, 想表演既填張form就可以, 小朋友想同校長食飯, 去約就可以, 想代表學校出外比賽例如校際等等, 任何學生都可以, 唔駛選拔的! 唔想join任何野一樣亦可以, 無壓力的
原文章由 iwff 於 08-7-2 10:04 AM 發表
Kookoo,

學校最好是不要硬性規定學樂器, 我仔仔 ...

真係好了, 好自由, 可以讓家長自由選擇, 發揮小朋友所長。

我阿哥個仔讀九龍塘宣道小一的, 鋼琴講明唔計, 姪仔被安排去學一個樂器叫中音號(我之前都未聽過), 因為學校要組成音樂團, 家長無得選擇, 個樂器又大又重(成10,000元自費買), 仲要課餘比錢係學校學, 見到個姪仔又要應付默書測驗, 又要學樂器真辛苦, 我阿哥都話辛苦。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-2 11:35 發表
無架, 我地無咩硬性規定一體一藝果d架, 我有朋友個女就硬性規定, 又要規定每年要睇d公開表演, 又要花錢, 自己又唔係真係咁鐘意, 聽佢講過有次趕測驗, 買左飛都唔得閒睇, 去門口拎左場刊就走lu
(哎, 何必呢!)
初時我 ...

醒目開學勳章 王國長老

係啦, 有d小朋友真係對音樂無興趣架嘛, 被迫學都幾慘........
原文章由 iwff 於 08-7-2 11:58 AM 發表
真係好了, 好自由, 可以讓家長自由選擇, 發揮小朋友所長。

我阿哥個仔讀九龍塘宣道小一的, 鋼琴講明唔計, 姪仔被安排去學一個樂器叫中音號(我之前都未聽過), 因為學校要組成音樂團, 家長無得選擇, 個樂器又大又重( ...

醒目開學勳章 王國長老

剛剛女女打黎, 又係一年一度english fiesta既日子, 好多野玩的, 其中小朋友最期待係故事演講比賽, 小朋友可以扮演心愛既故事人物, 上台用英文講故事
你知啦, 呢間學校d學生, 上台講野簡直係家常便飯, 最緊要有得玩, 十個女仔九個都想扮公主, 我女都唔例外, 我整古佢, 話要佢扮mr happy, 跟住又話不如frog & toad, 攪到佢鬼叫咁聲

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-2 12:40 PM 發表
係啦, 有d小朋友真係對音樂無興趣架嘛, 被迫學都幾慘........

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-2 17:15 發表
剛剛女女打黎, 又係一年一度english fiesta既日子, 好多野玩的, 其中小朋友最期待係故事演講比賽, 小朋友可以扮演心愛既故事人物, 上台用英文講故事
你知啦, 呢間學校d學生, 上台講野簡直係家常便飯, 最緊要有得玩,  ...

咦....幾好玩喎, 咁家長有冇得去睇架?

多謝iwff and kookoo回答! 今天付了留位費和取了書單, 7 月 5日 見!!
我兒子就學緊Tom Lee 音樂班,十月先完。
兒子幼兒園水平低,好擔心他追唔上!!
星呀、星呀、星星呀

醒目開學勳章 王國長老

嘻, 無呀, 上網睇相簿lor
原文章由 KooKoo 於 08-7-2 05:30 PM 發表
咦....幾好玩喎, 咁家長有冇得去睇架?

醒目開學勳章 王國長老

KooKoo
嘻, 無呀, 上網睇相簿lor

laqueen
學校都明白小朋友黎自唔同background, 小一會就住既, 放心
我女讀間幼稚園, 英文好屎架, 又無phonics, 佢reading skills比同年齡低, 好在夠膽講, 讀完小一之後, phonics好左好多, reading skills都進步晒!
中文就深d, 都要求小朋友睇幾多字, 慢慢學啦, 俾d時間佢, 港同揀學生都唔係一味揀深既幼稚園學生, 大家都知, 梗有人中文好d, 有人英文好d, 老師明架, 加上多數學生都唔怕羞, 學校亦主張叫學生唔怕錯, 俾學生好多機會去試, 學起黎事半功倍, 放鬆啦!!
原文章由 laqueen 於 08-7-2 09:10 PM 發表
多謝iwff and kookoo回答! 今天付了留位費和取了書單, 7 月 5日 見!!
兒子幼兒園水平低,好擔心他追唔上!! ...

原文章由 laqueen 於 08-7-2 21:10 發表

哈哈...laqueen, 唔好咁擔心啦, 我仔間幼兒園嘅水平都係畀外人話和覺得低, 我就唔擔心佢追唔上, 只擔心佢唔識睇題目(原來呢項先係弱點), 好彩今年幼兒園遲d會同佢地做小一模擬, 會教埋呢樣, 同埋Charlotte_mom都講解左畀我地知, 小一老師會點教剛升上小一嘅小朋友

另我畀左我個mobile你, 你check pm呀, 家長會個日你有興趣join我地, 就call我啦

[ 本文章最後由 KooKoo 於 08-7-3 14:21 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

校巴時間有了, 早2日"預告"一下
將軍澳/藍田線
(地點)-(上車時間)-(雙程)-(單程)
1.新都城一期carpark-0650-1400-940
2.海悅豪園文曲里-0700-1400-940
3.東港城的士站-0702-1400-940
4.清水灣半島閘口-0705-1400-940
5.將軍澳廣場入口-0710-1400-940
6.維景灣畔七座-0715-1500-1000
7.康雅苑入口迴旋處-0720-1300-870
(今年周圍都加價了, 我條線加左10%, 比起市面上算少了, 我見bk有人話加30%!!)

醒目開學勳章 王國長老

將軍澳/藍田線
4.清水灣半島閘口-0705-1400-940
5.將軍澳廣場入口-0710-1400-940
6.維景灣畔七座-0715-1500-1000
7.康雅苑入口迴旋處-0720-1300-870
(今年周圍都加價了, 我條線加左10%, 比起市面上算少了, 我見bk有人話加30%!!)
原文章由 iwff 於 08-7-2 09:02 AM 發表
laqueen,

iwff

laqueen,

我個仔都係將軍澳普通幼稚園讀, 佢認中文字及數學比較好, 但英文書就好少睇了, 好在有菲傭佢夠擔講英文(但grammer就會錯了)。我們的小朋友一起慢慢適應啦, 小一小朋友轉變會好快的。

Charlotte_mom,

多謝你的校車資料呀, 現在普遍校車費都貴了, 路線同舊年一樣, 我多數都係送仔仔返學, 可以7:00才出門, 但校車要6:50上車, 我們又要行去新都城, 即係6:35-40分出門, 太早了。

不過單程就要比$940了。

iwff

原文章由 laqueen 於 08-7-2 21:10 發表

醒目開學勳章 王國長老

無法啦, 做頭站要遊車河係慘d
講都唔信, 最早上車竟然係壽臣山(即近ocean park), 6:35上車! 我寧願自己送喇........
原文章由 iwff 於 08-7-3 11:25 AM 發表
laqueen,

我個仔都係將軍澳普通幼稚園讀, 佢認中文字及數學比較好, 但英文書就好少睇了, 好在有菲傭佢夠擔講英文(但grammer就會錯了)。我們的小朋友一起慢慢適應啦, 小一小朋友轉變會好快的。

Charlotte_mom,

多 ...

係呀, 港同d學生真係遍佈全港九, 好在tko有校車。我識有個朋友個姪仔今年讀港同小一, 住紅磡, 因為冇校巴, 要每朝一早坐車去北角趕坐校車, 真辛苦。好在半年後已搬了去藍田住好好多了。

我送仔仔返學, 順便可以八掛下學校的事務及認識下其他的家長。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-3 11:44 發表
無法啦, 做頭站要遊車河係慘d
講都唔信, 最早上車竟然係壽臣山(即近ocean park), 6:35上車! 我寧願自己送喇........

[ 本文章最後由 iwff 於 08-7-3 11:56 編輯 ]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-3 11:09 發表
將軍澳/藍田線
4.清水灣半島閘口-0705-1400-940 ...

Charlotte_mom, 可唔可以畀埋 "北角-城市-和富" 個條線我呀?

醒目開學勳章 王國長老

可以丫, 黎~~
維多利中心3座/街市對面-0730-490-330
電器道美心快餐-0731-490-330
城市花園酒店對面-0734-490-330
和富中心車場口-0735-490-330
原文章由 KooKoo 於 08-7-3 12:11 PM 發表

Charlotte_mom, 可唔可以畀埋 "北角-城市-和富" 個條線我呀?
‹ 上一主題|下一主題