用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ ...
樓主: kiss'bb
go

有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ [複製鏈接]

LIKLIK,
我個仔4歲半, 剛開始學琴, 第2堂已經教佢8個音的位置, 我是一同上堂的, 上完堂第二天我再同佢溫, 佢已經忘記得一乾二淨...
其實第2堂已經教哂8個音的位置, 是否太急進呢?
我只想他輕鬆學習, 不想太急呀!

我見你話學7堂認到5個音, 是一堂教一個音嗎?

原文章由 LikLik 於 08-4-18 13:19 發表
其實我都係初哥, 阿仔只係學咗7堂。 佢係屋企附近的琴行學, 係d 街坊媽咪介紹。  阿仔so far都ok, 唔會太抗拒, 但亦唔會主動練琴。 佢宜家認到5個音(a,b,c,d,e), 一星期練4-5次琴, 每次只肯練5-10mins。

其實我都 ...

Peggy_Chan,

第2堂就教晒8個音的位置,小朋友當然會好快忘記!  我小朋友用alfred的琴書,先學middle C,再學A & B,然後D & E,跟住歌仔慢慢練及入腦,您的老師可能先讓小朋友有個大概的觀念,之後再慢慢加深記憶。

原文章由 Peggy_Chan 於 08-4-19 12:01 發表
LIKLIK,
我個仔4歲半, 剛開始學琴, 第2堂已經教佢8個音的位置, 我是一同上堂的, 上完堂第二天我再同佢溫, 佢已經忘記得一乾二淨...
其實第2堂已經教哂8個音的位置, 是否太急進呢?
我只想他輕鬆學習, 不想太急呀!

我 ...
‹ 上一主題|下一主題