用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

原文章由 vonvon 於 08-5-26 14:01 發表
你唔係話6月14咩, 佢唔係寄信通知你?

唔係寄黎嫁,係註冊果時派的備忘已經有寫。

醒目開學勳章

咁你地幾時交埋學費尾數呀!!

原文章由 jk923 於 08-5-26 15:02 發表

唔係寄黎嫁,係註冊果時派的備忘已經有寫。

原文章由 Oscar媽 於 08-5-29 12:45 發表
咁你地幾時交埋學費尾數呀!!

就係14/6果日交。

醒目開學勳章

6月14日可以同遙遙去soka,希望佢快d鍾意啦,因為佢而家都話唔要轉學校,不過而家n班,我係媽咪屋企附近返,正式k1唔想讀哩度~

醒目開學勳章

希望各位小朋友係創價開開心心的幼稚園生活..

有咩可以問我..

原文章由 jk923 於 08-5-29 20:21 發表

就係14/6果日交。

我囡囡都係呀!!! 成日都話唔轉校, 要讀返而家果間, 一講俾佢聽大過女轉, 佢就唔鐘意。面試果時, 佢都話好鐘意創價ka! 唉....希望囡囡14/6果日再去創價, 佢重新再次鐘意返間學校la!

原文章由 natalielin 於 08-5-30 01:13 發表
6月14日可以同遙遙去soka,希望佢快d鍾意啦,因為佢而家都話唔要轉學校,不過而家n班,我係媽咪屋企附近返,正式k1唔想讀哩度~

我個仔都係,一同佢講長大咗就要番第二間幼稚園,同埋好多同學仔都會番第間幼稚園,佢就會發''話:'唔係呀!唔係呀!番XX幼稚園(而家讀緊嗰間)呀!'我担心佢開學有排適應,因為N1佢都要成個半月先適應到!

醒目開學勳章

原來大家都係同個b講大過要轉校,我都係同你地一樣,亞囡都係同一反應,
但佢有時都唔想返n班間學校,可以因為老師會鬧人,佢驚左,其實我諗囡囡唔鍾意返學,可能同佢而家n班間學校有關,今日聽返另一媽咪講,老師會大聲鬧小朋友,又會叫小朋友咩書包,跟住推佢出課室,叫佢走,又會嚇小朋友話佢唔乖就打比你媽咪,我聽左就好唔開心好心痛,原來亞b平時過d咁既生活, 有d後悔揀哩間學校比佢,
雖然亞b就冇同我講老師咁對過佢,表面對佢好好(實際唔知喇),不過佢會見人地咁,都會影響到佢既情緒架嘛,可能咁就令佢好怕返要自己上堂既course,而家3歲半,有好多course都要自己上,但佢就勁喊,希望返左創價後,會令佢知道,自己返學唔使驚,老師好好人,好鍚小朋友,咁佢會有改變啦~

你地唔使擔心,開學前有幾天上學適應期,小朋友在那幾天返適應班會很開心呀! 好快就會習慣的。

原文章由 natalielin 於 08-5-31 00:42 發表
原來大家都係同個b講大過要轉校,我都係同你地一樣,亞囡都係同一反應,
但佢有時都唔想返n班間學校,可以因為老師會鬧人,佢驚左,其實我諗囡囡唔鍾意返學,可能同佢而家n班間學校有關,今日聽返另一媽咪講,老師會大聲鬧小 ...
囡囡媽

我囡囡有陣時都話唔返學, 但佢都係鐘意返學居多, 好多時, 佢都會講返學校既情況俾我聽, 而且我亦都知道老師都好鍚佢。但唔知點解, 我囡囡都同你B一樣, 要自己返既COURSE, 佢都唔鐘意, 好似上次我就幫佢報左芭蕾舞班, 已經有個熟朋友仔一齊同佢上, 佢一見到我離開, 佢就已經喊哂口, 到最後, 我就要陪佢入去上堂, 仲要係每次上堂都係, 為免影響其他同學仔, 我最後都放棄。而家每次同佢報d興趣, 佢第一時間就問, 我會唔會陪佢上, 一話自己上就話唔鐘意, 真係俾佢激c! 我真係唔明, 都已經返緊學ka la! 但都係咁樣。而家教緊囡囡既老師都同我講, 囡囡係比較慢熱, 要較長既時間先適應到, 所以起初返學都係唔出聲, 靜靜係度坐, 但當囡囡熟識左人同地方後, 而家都不知幾咁投入, 主動, 仲成日舉手答問題tim! 所以老師都remind我, 如果囡囡轉左新學校後, 要同新老師講, 我囡囡係需要較長既時間適應。不過, 我相信創價既老師係好專業, 同埋有愛心, 囡囡都應該會好快就投入到新既學校生活, 同埋我希望囡囡建立到自信。

原文章由 natalielin 於 08-5-31 00:42 發表
但佢有時都唔想返n班間學校,可以因為老師會鬧人,佢驚左,其實我諗囡囡唔鍾意返學,可能同佢而家n班間學校有關,今日聽返另一媽咪講,老師會大聲鬧小 ...

唔好意思呀!想請問大家:14/6 返學校要訂校服&校車之外,仲有咩費要交呢? 需要帶幾現金定支票薄架?有無人可以幫到我呢? thank!

1,購買校服、書包
2,繳付書簿費及9月份學費
3,辦理自動轉賬
4,與褓姆車接洽
5,交回學卷證明書
另外我問過學校,下星期起會收到細節通知書,到時就會清楚D
但我諗帶定支票簿好D
原文章由 kwanchiu 於 08-5-31 22:48 發表
唔好意思呀!想請問大家:14/6 返學校要訂校服&校車之外,仲有咩費要交呢? 需要帶幾現金定支票薄架?有無人可以幫到我呢? thank!

Hello Chloe ma,
我今日剛收到信,帶cash for訂校服,帶2張cheque for 學費及書薄費.
我唸你今日都會收到信

原文章由 kwanchiu 於 31 5 2008 22:48 發表

我都收到學校通告了! 但關於校服上有D問題想問, 係咪夏天不論男女都係著T-SHIRT, 短褲ka? 係咪日日都會著ka? 因為以我記憶, 冬季係有分男, 女校服。咁工作袍係咪亦都日日要著ka? 咁工作袍駛唔駛買多一套呢? 另外, 想問鞋係咪只係需要著白波鞋就可以la? 唔駛買黑鞋呢?

唔好意思, 太多問題了! thx!

原文章由 nganga 於 08-6-2 18:54 發表
我都收到學校通告了! 但關於校服上有D問題想問, 係咪夏天不論男女都係著T-SHIRT, 短褲ka? 係咪日日都會著ka? 因為以我記憶, 冬季係有分男, 女校服。咁工作袍係咪亦都日日要著ka? 咁工作袍駛唔駛買多一套呢? 另外, 想 ...

我都收到信啦!佢地夏天淨係著運動服,所以我諗住連工作服都買2套,污糟都有得替換。夏天著波鞋,我問過冬天著黑鞋。

醒目開學勳章

夏天小王子 & 小公主都係著運動服白波鞋返學,
只於工作袍日日返學都需要著架!!

這是我的個人意見,
因為運動服同工作袍日日都要著可以買 3 套替換,
大家要預小朋友大汗 & 落雨天洗唔切...

原文章由 nganga 於 08-6-2 18:54 發表
我都收到學校通告了! 但關於校服上有D問題想問, 係咪夏天不論男女都係著T-SHIRT, 短褲ka? 係咪日日都會著ka? 因為以我記憶, 冬季係有分男, 女校服。咁工作袍係咪亦都日日要著ka? 咁工作袍駛唔駛買多一套呢? 另外, 想 ...

oscar媽:
有野想請教你,我收到書單,想問裹面phonicsVCD-ROM,Reading ProgrammeVCD如何使用,是配合書本用,有無遊戲/溫習功能?你有無買?有用嗎?

醒目開學勳章

原文章由 nganga 於 08-5-31 17:46 發表
我囡囡有陣時都話唔返學, 但佢都係鐘意返學居多, 好多時, 佢都會講返學校既情況俾我聽, 而且我亦都知道老師都好鍚佢。但唔知點解, 我囡囡都同你B一樣, 要自己返既COURSE, 佢都唔鐘意, 好似上次我就幫佢報左芭蕾舞班, ...

咁樣真係好頭痛,唔知幾時先可以好d,我而家比佢返話劇,24堂親子之後,就要佢自己上,希望佢會習慣啦,ballet之前去過王仁曼試堂,不過冇入到去,佢唔肯自己入,冇計~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-2 20:47 發表
夏天小王子 & 小公主都係著運動服白波鞋返學,
只於工作袍日日返學都需要著架!!

這是我的個人意見,
因為運動服同工作袍日日都要著可以買 3 套替換,
大家要預小朋友大汗 & 落雨天洗唔切...

...

我都會買3套,因為怕唔干
遙遙n班我都係買3套~

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-2 22:08 發表
oscar媽:
有野想請教你,我收到書單,想問裹面phonicsVCD-ROM,Reading ProgrammeVCD如何使用,是配合書本用,有無遊戲/溫習功能?你有無買?有用嗎?

我未收到信呀,有埋書單tim架~
‹ 上一主題|下一主題