用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

原來係咁,我個仔都放咗入locker喎,等我叫佢攞番出嚟先.

原帖由 jk923 於 08-9-10 11:23 發表

因為詩歌集集會時用,咁如果擺locker佢地早會就用唔到,因為有早會上課前係唔準入課室的。

問完囝囝, 都係明d唔明d, 最後中文ws上, 貼左一張幼稚園相, 英文個張無帶, 因為我話未有學生相, 佢話就不用帶!?  

囝囝話昨天lunch時派apple, 唔知一星期有幾多日有水果? 幾好照顧.

囝囝經過一星期honey moon, 開始覺累, 今朝唔肯起床, 差d遲到.  有d擔心!

星期六家長會唔知係一齊見老師, 定係分開個別見?

我係小二家長,舊年家長會是先在禮堂舉行(校長及科主任講話), 之後各班家長到各班班房, 由負責各科的老師分別向家長介紹各科的上課及學習情況及注意事項等, 家長可提問, 完了家長可單獨與不同老師面談....我舊年覺得這個家長會很充實, 很有用。
最難得係, 上課只有兩三個星期, 但老師對每個學生的情況都似乎好清楚(全班有34人o番)。

原帖由 Gabrielma 於 08-9-10 13:26 發表
問完囝囝, 都係明d唔明d, 最後中文ws上, 貼左一張幼稚園相, 英文個張無帶, 因為我話未有學生相, 佢話就不用帶!?  

囝囝話昨天lunch時派apple, 唔知一星期有幾多日有水果? 幾好照顧.

囝囝經過一星期honey ...

Thank You.   好期待星期六家長會, 可以了解多d囝囝的學校生活.
原帖由 sofiema 於 08-9-10 14:48 發表
我係小二家長,舊年家長會是先在禮堂舉行(校長及科主任講話), 之後各班家長到各班班房, 由負責各科的老師分別向家長介紹各科的上課及學習情況及注意事項等, 家長可提問, 完了家長可單獨與不同老師面談....我舊年覺得這 ...

今日收到冬季校服通告
有好多問題???

取校服日期另行通知
係平日小朋友取 / 星期六家長去架?
如果要家長去, 咁我自己去店買啦

校褸需唔需要買?
我見話14度下可外加, 之前幼稚園試過冇點著好浪費
運動衣&褲買1套/2套 好?
女仔既灰色長襪金錀好唔好著?
Kelly's mama(Emily)

1E班都係10 Oct英默

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-10 09:04 發表
未有咁快,1 D 班 10 Oct 默,我見囡囡係默書內容,有日期位置上寫咗,唔知你小朋友同唔同?

我個仔係1A班,佢本默書內容簿上的日期是空的,
不過應該大家都是10月10號默o架o勒.

前幾日先擔心,估不到今天就...
我個仔昨晚發燒101度,不過今朝已經退了燒,
為了安全起見都睇了醫生,醫生話佢喉嚨發炎,
所以今日請了假,我唸要到星期五才可回校上課了.
多得Christy妹妹提醒,我今天已經從校車姨姨處交和取功課了.
不過兩天的功課可不少啊!至怕佢學少咗咁多野點算.

原帖由 kellychu84 於 08-9-10 21:15 發表

1E班都係10 Oct英默

nokpa,

剛開學進度應該唔駛擔心
Hope he recover soon!

原帖由 nokpa 於 08-9-10 22:04 發表

所以今日請了 ...

原帖由 kellychu84 於 08-9-10 21:09 發表
今日收到冬季校服通告
有好多問題???

取校服日期另行通知
係平日小朋友取 / 星期六家長去架?
如果要家長去, 咁我自己去店買啦

校褸需唔需要買?
我見話14度下可外加, 之前幼稚園試過冇點著好浪費
運動衣&褲買1套/2套 好?
女仔既灰色長襪金錀好唔好著?

校服會派比同學拎返屋企,試過唔岩好似1星期內拎返學校(有張紙比你寫明要換大/小)換過後再派返。
校褸我有買,都有著過,但舊年特別凍,所以著自己褸多。同埋學校唔會太執著一定係14度以下,唔大過份就得。
運動衫我買左1套,因為間住校服著,冬天唔會太大汗,我多數掛起吹下。
我個係,所以唔知d長襪好唔好。

jk923,

唔該晒你,
趕得切明天交回條啦!

原帖由 jk923 於 08-9-10 23:39 發表

校服會派比同學拎返屋企,試過唔岩好似1星期內拎返學校(有張紙比你寫明要換大/小)換過後再派返。
校褸我有買,都有著過,但舊年特別凍,所以著自己褸多。同埋學校唔會太執著一定係14度以下,唔大過份就得。
運動衫我買左1套,因 ...

Thanks!

我老婆話校服會自己買 ,費事阿仔拿住咁多校服走來走去,
若Size唔啱要換就更麻煩,不如到舖頭試到啱先買,
仲可以自己帶回家.

校服方面我都有好多問題, 我唔o向學校買啦, 佢地咁細個, 怕佢論盡, 而且冇d料摸下, 都唔知邊間好! 金綸話佢d背心裙係夾棉, 維多利冇講, 咁係唔係金綸暖d呢? 金綸話係日本料, 維多利話係台灣料, 咁日本料係咪又多d呢? 買衫呢家野, 唔親手摸過唔放心, 唔知當日家長可唔可以去呢?

nokpa,

唔駛客氣,咁啱親身經歷,所以同大家分享吓,你囝囝退咗燒就放心好多,會好快康復!

校服我會自己買,我怕校服公司同佢度得太 fit, 到維多利買放便我多d, 請問大家知唔知 d 料好唔好呢?

另我覺得囡囡書包仍然好重,英文書 Listening & Grammar,其實係唔係要日日帶住?

原帖由 nokpa 於 08-9-10 22:04 發表

所以今日請了 ...

校服公司度身唔會太fit, 通常都係大小小(白恤衫要摺衫袖先得),不過方便的話自已去買都好, 因為要小朋友拎d校服番屋企都幾重、幾辛苦。

另外,如果係女仔, 灰色羊毛短襪買2對就夠, 因為大多數時間我會另買灰色羊毛襪褲比阿囡著, 因為馬基真係幾凍架。

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-11 09:40 發表
nokpa,

唔駛客氣,咁啱親身經歷,所以同大家分享吓,你囝囝退咗燒就放心好多,會好快康復!

校服我會自己買,我怕校服公司同佢度得太 fit, 到維多利買放便我多d, 請問大家知唔知 d 料好唔好呢?

另我覺得囡囡書包仍然好重,英文 ...

囝囝昨天lunch唔舒服落左醫療室休息, 書記及老師都有打電話話我知, 李老師仲提我今天要帶切粒水果/月餅(介紹中秋節及分享中秋食品), 但囝囝今早仍有肚痛, 所以都要請假休息, 我都係請校車姨姨交功課及取功課.

nokpa, 我覺得身體健康比功課重要, 而且學校好照顧學生, 如果有疑問可以問番班主任.

聽講金鑰校服好似好d (夏季校服), 價格也較高, 可能要訂一套先, 唔夠才去維多利亞補 (近d).

囝囝書包都好重, 但係 listening, exercises 都交左比老師, 要做功課先帶返屋企, 我未見過囝囝帶listening??   

我們這班新手家長真係有好多問題, 好彩有好多家長互相分享, 多謝大家!

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-11 09:40 發表
nokpa,

另我覺得囡囡書包仍然好重,英文 ...

星期六家長會, 如果家長自己在葵芳入, 請注意shuttle bus stop 因修路, 暫時改左位, 係在新都會廣場"零食勿語"對出.

我都係聽以往d家長話金綸好d,所以我揀金綸

八卦吓, 到底p1普通話是否每周一節?

我都係訂金錀,因比較過夏天校服金錀D料真是好D.
‹ 上一主題|下一主題