用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

我都打算比佢跟泳會但想佢先跟教練好左先因為以跟過海x,火都
o來 , 哂我$$$
我同亞仔講要學啲比較特別的樂器, 我同佢講sax 好好聽, 跟住佢話好有型就係咁lo, 估5到佢由有天份wor

醒目開學勳章

又係海天呀?? 都聽過佢地麻麻地.  私人幾多錢一個鐘呀?? 我原本都想個女跟金江, 但衰在佢番全日, d時間去唔到.  

哈哈, 吹sax真係好有型架, 同埋佢好blue. 你咁好彩咁都俾你撞中佢有天份既樂器.  佢每天要練幾耐呀? 佢又學sax又學單頩管夠時間練嗎? 學校又有課外活動, 放學又要搭車回家, 都好晏了.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 17:08 發表
我都打算比佢跟泳會但想佢先跟教練好左先因為以跟過海x,火都
o來 , 哂我$$$
我同亞仔講要學啲比較特別的樂器, 我同佢講sax 好好聽, 跟住佢話好有型就係咁lo, 估5到佢由有天份wor

[quote]原文章由 AndyRain 於 07-8-9 17:13 發表
又係海天呀?? 都聽過佢地麻麻地.  私人幾多錢一個鐘呀?? >>>呢到5方便講下之話你知, 我暫時安排左星期六游,遲啲會係星期五放左學過去鯉景灣游一來方便二來5洗哂時間
哈哈, 吹sax真係好有型架, 同埋佢好blue. 你咁好彩咁都俾你撞中佢有天份既樂器.  佢每天要練>>>>一至個半鐘左右啦, 又係勞氣, 兩樣一齊lum 係 咁lum啦到時再算
點解你老公5比你細女用舊書,個仔又得

係wor,  你個仔坐校車定自己搭巴士ga, 佢參加學校咩課外活動呀, 亞仔話想參加藍球wor

醒目開學勳章

ffhhmama and Andyrain,

嘜淨得你地2個呀!

這個幾日冇嘜上bk因為冇拿拿發高燒跟住又肚瀉又vomit....

喂回收舊書好提議但學校實際就可能比較難進行,不過我地可以係這班媽咪自己做回收! 其他媽咪如何?舊校服都得,等我唔駛淨係比一位家長!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-8-9 23:02 編輯 ]

醒目開學勳章

repeated ........

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-8-9 23:04 編輯 ]

醒目開學勳章

xanthe

你老人家安好嗎? 快d好番啦, 你屋企個兩件等你照顧架. 千祈唔好傳俾佢地呀.  我諗你係感冒多啦.  

呢幾日好彩有ffhhmama陪我咋. 早排我日日都望呢個topic, 但係都唔見有人.  諗住你地放暑假去晒玩, 我就好傷心咁係office番工!!

舊書呢個project真係可以諗諗的, 我諗學校真係唔方便搞的, 唔係佢地會無晒d 出版社sponsor d 教具.  至於校服方面....我就真係唔多2手了, 因為我個仔d衫褲只會短唔會窄的(咁耐都只有一件pe衫係窄), d 小一既校褲反而鬆左tim, 死唔死.  我只有一套運動衫可以ling出黎咋.  不過都要睇下人地mind唔mind, 始終衫係貼身既野, 坦白說, 我就mind了. (或者係我個仔一件衫一著起碼幾年啩, 小四都重可以著)

原文章由 Xanthe 於 07-8-9 22:58 發表
ffhhmama and Andyrain,

嘜淨得你地2個呀!

這個幾日冇嘜上bk因為冇拿拿發高燒跟住又肚瀉又vomit....

喂回收舊 ...

醒目開學勳章

好, 你記住見到我時話我知呀, 同埋學了話我知好唔好.  因為都想俾亞女學, 但係剛過了暑假, 所以又要等到出年5, 6月先俾佢學了.  我絕對接受唔到自己d仔女唔識游水的, 因為唔識游水就mug都玩唔到.

嘩........練一樣都要1個至個半鐘, 佢邊度夠時間練兩樣呀??? 我成日都想每日有48小時就好了, 但番工時間一定要不變喎.  我個仔搭van 仔番學的, 通常係學校門口落車, 同校車無mug分別.

點解亞女唔可以用舊書的原因我已pm了給你.  我個仔參加了田徑班, 藍球班及游水. 所以佢d時間都好緊張. 星期二, 三都要放5點, 星期一又要早番, 所以搭校車都係side錢, 因為星期一朝早, 星期三, 五放學都搭唔到校車的.

我好期待我個仔可以學sax呀???!!!! 真係會好型仔的呀!!! 你睇得得地吹sax個樣, 當堂掂左好多啦!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-9 17:23 發表
[quote]原文章由 AndyRain 於 07-8-9 17:13 發表
又係海天呀?? 都聽過佢地麻麻地.  私人幾多錢一個鐘呀?? >>>呢到5方便講下之話你知, 我暫時安排左星期 ...

Xanthe,
保重呀!好番又有時間嘅話上來bk啦

ALL, 係度我再呼籲大家如果有舊書未掉嘅, 睇吓有無家長咁用啦

AndyRain,
你話得得哋好有型呀佢都"彭"得幾似, 其中有一集佢女朋友吹sax 掉轉個吹咀尼吹又"彭"吹到入哂神, 我同個他笑到架架聲

醒目開學勳章

拿拿拿, 真係應該多D學野.  你唔講我地一D都唔知道原來............佢倒轉左個咀黎吹.  但個SAX真係幫左得得地好多架, 佢唔吹SAX時, 真係成個低B仔咁. 一吹SAX時就好型仔啦.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-10 10:04 發表
AndyRain,
你話得得哋好有型呀佢都"彭"得幾似, 其中有一集佢女朋友吹sax 掉轉個吹咀尼吹又"彭"吹到入哂神, 我同個他笑到架架聲

你聽我講啦如果學就學sax先啦, 到時再幫你問亞sir 有無時間跟佢學啦

醒目開學勳章

你隻魔鬼呀!! 我夠想佢學啦, 幣在佢d綱琴都仲係只得3級呢, 又懶.  我怕再開多一飯俾佢, 到時兩樣攬住一齊死咋.  佢而家既成績都入唔到精英班, 想佢多番d時間係讀書到先呀. 入到精英班派到band one既機會大好多嘛.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-10 10:37 發表
你聽我講啦如果學就學sax先啦, 到時再幫你問亞sir 有無時間跟佢學啦

原文章由 AndyRain 於 07-8-10 10:42 發表
你隻魔鬼呀!! 我夠想佢學啦, 幣在佢d綱琴都仲係只得3級呢, 又懶.  我怕再開多一飯俾佢, 到時兩樣攬住一齊死咋.  佢而家既成績都入唔到精英班, 想佢多番d時間係讀書到先呀. 入到精英班派到band one既機會大好多嘛 ...

睇左個"中學學位分配完"個post, 就算亞仔入左精靈班我都係好擔心, 由其係interview 個陣要用英文及普通話考Oral就

醒目開學勳章

你入到, 起碼都叫做有粒定心丸先呀.  起碼都有機會派到呀!!! 用英文同普通話考oral呀?? mug我地d仔讀緊國際學校mei?? 學校一個星期先得一兩堂普通話, 學到d mei呀?? 即係...........你d 家長俾錢去搵人教佢啦!!!! 什麼世界? 什麼的教育制度? 係唔駛學費, 但係資源就極有限攞.  反而一d直資, 私校人地就會用普通話教中文, 多聽, 多講先會識架!!!!!!!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-10 10:51 發表

睇左個"中學學位分配完"個post, 就算亞仔入左精靈班我都係好擔心, 由其係interview 個陣要用英文及普通話考Oral就

原文章由 AndyRain 於 07-8-10 11:06 發表
你入到, 起碼都叫做有粒定心丸先呀.  起碼都有機會派到呀!!! 用英文同普通話考oral呀?? mug我地d仔讀緊國際學校mei?? 學校一個星期先得一兩堂普通話, 學到d mei呀?? 即係...........你d 家長俾錢去搵人教佢啦!! ...

同意呀, 所以我之前末話如果學校改用普通話教中文就好啦, 依家不知幾多學校係咁.
舊件我姨生仔考一間Band 2 學校,都要用艾文同普通話, 又要講故仔, 又啲又話要考作文..... 唉 真係好擔心

醒目開學勳章

吓.......唔好嚇我啦.  band 2都要咁呀??? 我個仔實全軍xx啦....... 我想佢入到band one學校最主要係無咁多壞人咋.  近朱者赤嘛, 怕佢學壞左就一世了.

你咁講, 我更加唔可以開sax俾佢啦.

原文章由 ffhhmama 於 07-8-10 11:16 發表

同意呀, 所以我之前末話如果學校改用普通話教中文就好啦, 依家不知幾多學校係咁.
舊件我姨生仔考一間Band 2 學校,都要用艾文同普通話, 又要講故仔, 又啲又話要考作文..... 唉 真係好擔心

雖然係咁, 又比佢入左wor (佢唔係好叻ga)

醒目開學勳章

係啫, 驚風散都要食番幾盒打底啦!!!!  唉..........香港既教育制度真係玩死d家長.  明明學校無教的, 又走去考d學生.  課外活動呢犯既要求仲越黎越高tim, 而家d細路真係好慘架, 文又要得, 武又要得. 仲要越多越好tim!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-8-10 11:50 發表
雖然係咁, 又比佢入左wor (佢唔係好叻ga)

學你話劑. 雖然九年免費教育我哋額外比佢ga都唔少, 好似樣樣都唔夠最好係琴棋書畫樣樣掂但又無津貼, 我哋做米為左佢哋捱囉, 真係做人都唔知為mug.
‹ 上一主題|下一主題