用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

Welcome MicMom,
Is your child a boy or girl?? Is he/she studying within TKO or outside TKO area? Which part of TKO do u live & what is your preference of primary school?? In general, most of the school are not bad. It only depends on what criterial leads you to make what kind of choice. There is also private schools available in TKO & Clearwater Bay area. Are those your choices?

Kiukiubb,
Dont think too much la! Let's count down how many days u can move back to your own flat ah ~ Cheers!!!!  :loveliness:   

原文章由 MicMom 於 07-8-3 15:26 發表

Hi everyone,

Just want to say hello.  Nice to see this thread, we also live in net 95 and I am currently in the process of choosing a Primary School for my daughter.

Welcome any suggest ...

原文章由 alkyng 於 07-8-1 23:18 發表
hayamama:

應該要買保溫個種會好d, 因為交左個飯盒返學校, 都唔係第一時間就開餐, 由屋企煮好到個飯盒交到小朋友手上, 會有一段時間, 所以夏天用保溫一來唔怕凍左二來唔怕變壞, 至於冬天更加要用保溫啦, 所以 ...

HI ALKYNG

我今晚才往千色店但不知買那個好 有些看又好像不太好
有些又好像很大   真是心大心細, 如T字頭的就此300幾好又貴了少少, 取慘就是我仔仔下午都吃兩大碗飯(是大人份量但人就不肥)...如買細些又怕他不夠 故我想問下妳選了那個, 嘻嘻
其實我只買了書包其他都未買, 近日看了妳們說及我現比較有空間便開始看
MIHO

MIHO,
我昨天去了千色店一轉,終於買了個'Zxx....ji'(是不是日本的象印牌?)飯壺,折咗都要$238,但觀乎所有的牌子及size,這個款已算價錢合理;附送一個保溫袋及筷子,而且有三层的,開關很容易,不須很用力。可以帯齊飯,菜及湯,如果唔帯湯可以裝多碗飯,也許都適合你的勁食仔仔喎?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-8-3 23:42 發表

HI ALKYNG

我今晚才往千色店但不知買那個好 有些看又好像不太好
有些又好像很大   真是心大心細, 如T字頭的就此300幾好又貴了少少, 取慘就是我仔仔下午都吃兩大碗飯(是大人份量但人就不肥)...如 ...

呀,我漏咗話你知,我在千色店買飯壺時,有個四眼長頭髮,大概三四十歲穿製服的sales很有耐性地講解那些飯壺的特性及保養給我知,最衰我無記下她叫咩名啦... 她己是第二次協助我選擇家品,雖然她只是普通的sales,但我覺得她很專業,真的會了解他們貨品的特性然後'於適當的時候'給客人提供意見,真係好過好多後生的妹妹仔sales好多呀!! :D

原文章由 hayamama 於 07-8-6 14:03 發表
MIHO,
我昨天去了千色店一轉,終於買了個'Zxx....ji'(是不是日本的象印牌?)飯壺,折咗都要$238,但觀乎所有的牌子及size,這個款已算價錢合理;附送一個保溫袋及筷子,而且有三层的,開關很容易,不須很用 ...

原文章由 hayamama 於 07-8-3 21:40 發表
Welcome MicMom,
Is your child a boy or girl?? Is he/she studying within TKO or outside TKO area? Which part of TKO do u live & what is your preference of primary school?? In general, most of th ...

My daughter will be starting K3 this Friday at Greenville (Metro City).  We have applied to a few DDS & Private schools so far and are waiting the results of the interview.

I believe the mamas on this thread have kids already in Primary school.  How did you all decide on which school to choose?

MIHOLO:

唔好意思, 自從大女放暑期後變得好忙, 所以少左上bk, 上個星期五仲突然急性腸胃炎:cry:, 四個鐘已經痾左成十次, 最後攪到要call白車入將軍澳醫院 , 依兩日個肚仲係會抽住痛但就無痾, 唉....

飯壺我係響百佳買的, 而我就買左Bupxxlo三格的, 因為兩個女由細到大都係用開呢個牌子放粥仔的, 而且保溫效果都好好, 不過我係幾個月前見佢地做特價時買定的, 所以已經忘記幾多錢了, 如無記錯是不過$180.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 hayamama 於 07-8-6 14:03 發表
MIHO,
我昨天去了千色店一轉,終於買了個'Zxx....ji'(是不是日本的象印牌?)飯壺,折咗都要$238,但觀乎所有的牌子及size,這個款已算價錢合理;附送一個保溫袋及筷子,而且有三层的,開關很容易,不須很用 ...

DEAR HAYAMAMA

YES! 就是我看其中一個都不錯 但妳覺得大嗎? 不原有保溫袋的我以為只有筷子送, 其實價錢都人合理.
唔 我會多看多再往看看.

謝謝妳
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-8-6 21:53 發表
MIHOLO:

唔好意思, 自從大女放暑期後變得好忙, 所以少左上bk, 上個星期五仲突然急性腸胃炎:cry:, 四個鐘已經痾左成十次, 最後攪到要call白車入將軍澳醫院 , 依兩日個肚仲係會抽住痛但就無痾, 唉....

飯 ...

妳都很忙, 希望她快快好 ,現在天氣真不好實太熱 !
其實我也不太今早爺爺帶仔仔看鐵打:(  我都知仔仔腳是有扁平足
及內曲(已每年看MR.KONG) 但不知原仔仔幾嚴重
在一星期前他已說腳PAIN 問他又不能告知如何PAIN, 但玩時又不PAIN及他說沒事, 我們以為他是運動過度腳PAIN, 點知爺爺星期六帶仔仔學游泳時看到他連腳部彎曲動作做不到才覺嚴重
中醫說仔仔腳有內彎須盡快處理或用木板夾腳SLEEP每晚約一年多比較好 ,故我又開始找人問護足部醫生, 因中醫說做好找一些支架來夾腳 唉! 明天又要去找中醫因他現在發炎......
MIHO

MIHOLO:

我大女都係對腳有好多問題的, 平扁腳, X型腳, 腳跟向內, 不過我就唔係響DR.KONG個到睇, 而係響新都城三期一間賣健康用品0既SHOP入面睇, 來緊八月尾我又要同佢做過一對新鞋墊喇. 不過睇來你個仔好似嚴重D, 你要加緊同佢CHECK清楚.

原文章由 alkyng 於 07-8-6 21:53 發表
MIHOLO:

飯 ...

alkyng
你咁大件事呀, 要call白車,你要小心身體 ,保重呀,我星期日都腸胃炎同皮膚敏感,出到成身"風難",搞到成個"豬頭"咁呀, 可能呢幾日食過海鮮,又去咗幾次生日會,食得太什,睇咗e生食咗藥宜家就無事囉, 可能真係天氣太炎熱,好容易食錯野, .好彩我無比
阿仔食海鮮, 唔係就...............

原文章由 MIHO.WAH 於 07-8-6 23:52 發表

妳都很忙, 希望她快快好 ,現在天氣真不好實太熱 !
其實我也不太今早爺爺帶仔仔看鐵打:(  我都知仔仔腳是有扁平足
及內曲(已每年看MR.KONG) 但不知原仔仔幾嚴重
在一星期前他已說腳PAIN 問他又不能 ...

miho.wah
其實宜家有好多小朋友對腳都有問題,我仔都有扁平足同後足外翻,
今年就好咗好多,我都係去Mr.k到睇,但都有好多同學仔媽咪講
睇MR.K都唔得今年嚴重咗,所以要真正去睇矯形中心先得喎,
我仔仔幼稚園就係宝血醫院矯形中心同佢地睇,
你要唔要個電話,我可以pm比你,但我都無睇過唔知貴唔貴同口啤好唔好,如果你真係揾唔到都可以打去問清楚.

係呀重有,保健鞋只係for 無事既腳架,如果真係有腳部嚴重或中度問題就唔適合架.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-8-7 17:06 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-7-4 00:05 發表
alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔--- ...

ac02--------- 在職媽媽--兩個女女--(坑口信義會小學)

ac02:

已經將你d資料加左響我地topic第一頁上面喇.

原文章由 yeeli 於 07-8-7 17:00 發表

miho.wah
其實宜家有好多小朋友對腳都有問題,我仔都有扁平足同後足外翻,
今年就好咗好多,我都係去Mr.k到睇,但都有好多同學仔媽咪講
我 ...

hi yeeli

我都想要個電話 , 可否pm埋比我呀 , thx !

yeeli:

你可唔可以給我寶血醫院睇腳0既電話呀. thanks

原文章由 alkyng 於 07-8-7 00:15 發表
MIHOLO:

我大女都係對腳有好多問題的, 平扁腳, X型腳, 腳跟向內, 不過我就唔係響DR.KONG個到睇, 而係響新都城三期一間賣健康用品0既SHOP入面睇, 來緊八月尾我又要同佢做過一對新鞋墊喇. 不過睇來你個仔好似嚴 ...

alkyng

間shop近邊呀 , 我女對腳又係有呢d問題 , d鞋墊係咪適用於各類型的鞋架 , 一對幾錢呀 ?

kiukiubb,
我估應該係三期萬寧對面嗰間叫樂X軒的... 因為佢地係專賣啲成人及小孩保健用品的。我返工長時間坐係到,所以都係佢地到買咗個$500多嘅健康椅墊,好貴! 不過用咗就真係坐得舒服好多  

原文章由 kiukiubb 於 07-8-8 12:29 發表

alkyng

間shop近邊呀 , 我女對腳又係有呢d問題 , d鞋墊係咪適用於各類型的鞋架 , 一對幾錢呀 ?

原文章由 yeeli 於 07-8-7 17:00 發表

miho.wah
我 ...

不用說我當然要 ! 請PM給我
我仔仔現要在中醫護腳一星期一, 爺爺說今天如可以會帶
他看西醫可轉介往護膝腳部門.

謝謝妳:loveliness:
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-8-8 13:21 發表
kiukiubb,
我估應該係三期萬寧對面嗰間叫樂X軒的... 因為佢地係專賣啲成人及小孩保健用品的。我返工長時間坐係到,所以都係佢地到買咗個$500多嘅健康椅墊,好貴! 不過用咗就 ...

hayamama

thx a lot ! 今個星期日去see see 先 !

kiukiu miho alkyng

由於宝血矯形係派人到幼稚園幫返僅學既小朋友檢查架,
我就未去睇過所以唔知詳情,可能大家要有點冒險精神.
pm 比你地.
‹ 上一主題|下一主題