用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

今日俾阿仔嚇親, 接佢放學一行出離就喊,
我仲以為佢俾老師罰tim ,原來有個同學仔擦完黑板之後
用d粉揩落佢塊面到,佢又排緊隊唔敢放低個書包攞tissue,
搞到佢要用件衫抺,咁佢就喊啦
鬼咩,阿仔喊住話"人地件衫新加馬"

Hi Simon ,

我個女叫Summer, 我問過佢識唔識你個女, 佢話唔識, 我個女比較唔係太主動. 只識坐她旁邊果個小朋友.  :(

希望佢可以同你個女成為好朋友.  

原文章由 SimonLeung 於 07-8-15 23:06 發表

My daughter is also in class 1D.  She's called Vanessa.
What's your kid's name ?

簽名被屏蔽

o華!咁細個就識得將自己d野收收埋埋,
佢第時一定瞞住老婆收埋好多私己。
原文章由 ianhelen 於 07-8-17 22:36 發表
shiro!,

我終於響阿仔背囊個暗格入面搵番晒D WORKSHEET...原來佢自己收埋晒...

簽名被屏蔽

你哋就好啦,我個囡啲w/sheet大部份係佢自己對,有啲minor mistakes例如大小楷,標點符號等佢一定唔知。呢啲minor mistakes全部係將來assessments嘅扣分大忌:-| 。

Shiro!

唔係「馬」,你個仔咁高大都比同學「蝦」!阿囡咁細粒,希望佢唔會同呢啲同學同班,阿哥保護唔到佢,因為p1同學小息要留在禮堂,而其他級同學又唔入得去,除咗prefect。

yiwai,

你似乎幫個囡改錯名,佢叫summer應該熱情啲,佢好似叫autumn適合啲,autumn比較cool

愛肥

愛肥,
呢d就叫人不可以貌相,阿仔雖然大隻,但係佢好善良架

原文章由 愛肥 於 07-8-18 07:17 發表
你哋就好啦,我個囡啲w/sheet大部份係佢自己對,有啲minor mistakes例如大小楷,標點符號等佢一定唔知。呢啲minor mistakes全部係將來assessments嘅扣分大忌:-| 。

Shiro!

...

早晨呀

我晏左少少, 午安lu
原文章由 sally1 於 07-8-20 09:29 發表
早晨呀

唔晏架啦, 佢地通常晚上先留言架
係我早咋:tongue:

我想問下, SFA P1有無SWIM既課外活動?
佢地好似係JOIN泳天, P1有無得JOIN?
我游過個到9月頭完啦, 都唔知點好宜加

原文章由 shiro! 於 07-8-20 15:14 發表
我晏左少少, 午安lu

你地就好啦, 可以晏晝上來談下. 我就要回家才可以上網. 我公司
block 晒D CHAT 網頁.  

我個女都係自己CHECK MISTAKE,有好有唔好, 佢可以知自己邊道做錯, 自己更正, 唔會老師派回, 放係一邊.  不過, 答對了也沒有sticker....

星期六, 我們決定在那裡見面呀?  好心急呀。。。。

原文章由 愛肥 於 07-8-18 07:17 發表

Shiro!

...

簽名被屏蔽

SFA female toilet

Both my daughter and my maid said that the female toilet in SFA was dirty and has ants.

Is it true ?

She's got allergic skin since attending English course.

hihi各位,
老闆  左,我又

Hi,

各位早晨!我喺公司都係上唔到嚟,放工後屋企嗰兩個老闆好多時都唔放過我,我剩係晨咁早等嗰兩個老闆未起床先上得嚟,我個working hours好長

sally1

P1都可以參加泳班,不過好似喺九龍灣嗰邊上堂,去唔知有冇車送去,走就一定冇。

愛肥

原文章由 愛肥 於 07-8-21 06:46 發表
Hi,

各位早晨!我喺公司都係上唔到嚟,放工後屋企嗰兩個老闆好多時都唔放過我,我剩係晨咁早等嗰兩個老闆未起床先上得嚟,我個working hours好長

sally1

...

你既工作時間真係長, 得早上先可上來一陣
我都覺我好似打緊2份工咁:

咁泳班係幾時開始join, 我好唔好stop左宜加游緊個到呢

原文章由 SimonLeung 於 07-8-20 23:27 發表
Both my daughter and my maid said that the female toilet in SFA was dirty and has ants.

Is it true ?

She's got allergic skin since attending English course.

我仔都有反來講過
好wet好dirty
無紙巾比佢清潔

原文章由 sally1 於 07-8-21 13:16 發表

我仔都有反來講過
好wet好dirty
無紙巾比佢清潔

Thanks!

Simon,

我個女沒有投訴過, 我問佢, 佢話個TOILET  OK啦, 有TISSUE 啊

Sally , 愛肥, 

我一直同人話, 我有兩份工, 早上個份係副業, 晚上個份先至係正職.  

各位,

學校附近 好似有一間快餐店. 不過, 我怕星期六那天會有好多人。

[ 本文章最後由 yiwai 於 07-8-21 20:01 編輯 ]

想自組的士返學�放學(TSING YI- SFA)
if you interested, please call p. m.

THANK YOU
‹ 上一主題|下一主題