用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: silvia_ng
go

0809 K3家長交流站 [複製鏈接]

但點解隔離班有成績表, 仁班就無呢?

係咪上學期 GA?

原帖由 carcar 於 2009/6/3 17:18 發表
但點解隔離班有成績表, 仁班就無呢?

周老師話未做起嘛~~

原帖由 E媽 於 09-6-3 20:14 發表
係咪上學期 GA?

longleg,

已經過咗數去HSBC a/c. pls check~~ THX~~

原帖由 cheukyingma 於 09-6-4 09:25 發表
周老師話未做起嘛~~

咁唔知我地有冇得睇番佢地d 評估papers 架呢?

老師話遲些會派返給小朋友的。

原帖由 MommyCynCyn 於 2009/6/4 11:07 發表

咁唔知我地有冇得睇番佢地d 評估papers 架呢?

原帖由 E媽 於 09-6-4 12:58 發表
老師話遲些會派返給小朋友的。

Copy From Apply Daily 小一僅八成入首三志願2009年06月05日

【本報訊】小一統一派位結果明日(周六)公佈,今年獲派首三志願學童的比率,較去年減少 2.6個百分點,跌至 79.1%,是三年來最低,相信原因是大部份小學將在新學年推行小班教學,導致學額減少,令獲派心儀小學比率下降。
今年將有約 4.2萬名學童在 9月升讀小一,當中半數已於去年 11月透過小一自行派位獲派學位,未有學額學童如想入讀官津小學,則參加小一入學統一派位。教育局昨公佈,今年共有 20,978名學童參加統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共 16,596人,比率不足八成。
在統一派位階段,各小學須撥出一成學額作不受校網限制派位,今年獲派學位的學童當中, 2,415人透過此機制獲派心儀小學。去年參加小一統一派位的學童較今年少約 200人,但獲派首三志願人數卻比今年多 400人,比率達 81.7%,較今年高出 2.6個百分點; 07年獲派首三志願比率更達 82.1%, 06年則為 78.9%。

小班教學令學額下降
家長可於明、後兩天,到所屬校網的統一派位中心領取印有派位結果的「小一註冊證」,教育局提醒家長應攜帶「小一入學申請表」或「選擇學校表格」的家長副本以資證明。另家長又必須於下周二或周三,前往獲派的小學辦理入學註冊手續,否則將當作放棄學位。
9月起全港 65%、約 300所官津小學,小一起將實行小班教學,今年起每班派位人數降至 25人,維持大班的小學,小一起也只派 30人,令整體小一學額較去年減少 6,000個。
資助小學校長會主席張志鴻表示,今年升小一人數較去年減少,本來應有利學童入讀心儀小學,但推行小班教學影響成功率。他估計獲派首志願小學的比例,下跌幅度可能更大。教育局發言人昨稱沒有該項數據。

先註冊再為叩門準備
【本報訊】本港小學 9月新學年開始推行小班教學,小一每班一般取錄 25人,較大班取錄 30人,教育局規定前者最多可收多兩人、後者多收三人,令叩門競爭更為激烈。有校長提醒家長,可預先為子女準備資料,增加成功叩門機會。
資助小學校長會主席、油蔴地天主教小學(海泓道)校長張志鴻指,家長叩門前應做好工夫,包括要預先搜集及了解各校叩門位數目,周六即使獲派學校不理想,也應先註冊,再帶備小一註冊證的影印本及幼稚園成績表等,往心儀學校叩門。
他說,若家長於自行及統一派位均選同一學校,但未獲取錄,再向該校叩門,可獲優先取錄。其學校會面試所有這類有誠意的叩門學生,有位才考慮其他學生;家長可寫信介紹自己,並解釋喜歡該校原因。派位結果仍未公佈,有家長已搶先寄信、電郵及親身找校長見面。至於傳統名校喇沙小學,下周召開校董會後再定叩門數量。

部份接受候補報名的小學學校:馬頭涌官立小學(紅磡灣) 小一模式:小班 報名安排: 6/6開始派表, 11/6截止報名

學校:油蔴地天主教小學 小一模式:大班 報名安排: 6/6上午 9至 11時派表

學校:油蔴地天主教小學(海泓道) 小一模式:大班 報名安排:即日至 13/6接受報名

學校:聖嘉祿學校 小一模式:小班 報名安排:正接受申請

學校:軒尼詩道官立小學(上午) 小一模式:小班 報名安排: 6/6至 12/6接受報名

學校:軒尼詩道官立小學(下午) 小一模式:小班 報名安排:即日至 15/6接受郵寄申請

學校:中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 小一模式:大班 報名安排: 11/6-17/6家長可親身到校報名

學校:聖公會柴灣聖米迦勒小學 小一模式:大班 報名安排: 6/6或 8/6接受報名

真係好緊張&好擔心呀~~

原帖由 cheukyingma 於 09-6-5 14:04 發表
真係好緊張&好擔心呀~~

預祝各位都能派到心水學校喇!!

原帖由 蕉媽 於 3-6-2009 13:58 發表

係新寶城間互動教室呀! 你要唔要資料, 我聽日scan比你睇好無!

佢地間琴行今年比升小一個summer course時間唔係太好, 下晝4:15-5:45, 同埋得個半鐘, 所以我無搵呢間囉 ...

好呀! [email protected]
我昨天去了哥哥間小學要求校長收番珮嘉,
希望得啦

你囡囡唔係入咗播導咩?? 點解要叫哥哥間學校收返佢呀??

原帖由 cheukyingma 於 09-6-6 03:09 發表

嘩...訓唔著呀你? 3點幾都online!

等你一陣既好消息呀!

小女係去年 TTKG 畢業生 .......

祝各位師弟妹們最後都入到心儀小學, 展開快樂的學習生活!!

JEFF派左去一間我無填過的學校..唉....希望你地有好消息啦.

all

我都祝各位師弟妹們最後都入到心儀小學

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

carcar

加油呀
遊戲依家先正式開始
1日未開學
1日都仲有機會大執位
放心啦

原帖由 carcar 於 09-6-6 15:57 發表
JEFF派左去一間我無填過的學校..唉....希望你地有好消息啦.
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 carcar 於 09-6-6 15:57 發表

不要灰心, 學 yy 話齋, 遊戲 才剛開始.
Good luck!

carcar,
加油! 點都有私小back up, 放鬆心情再戰!

原帖由 cheukyingma 於 6-6-2009 03:09 發表

哥哥近期功課指數好飄忽, 我驚明年兼顧吾到兩所學校.
死唔死?
‹ 上一主題|下一主題