用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Hi 各位P.1家長 :

囡囡放學o番o黎話老師改了Quiz 在 6/6(Wed),可能老師都驚佢地溫唔切所以要同中文造句分開兩日考!但係就同數測撞所以各位都係要加油啦!  

KiuKiu-Mama
KiuKiu-Mama 寫道:
各位P.1家長 :

下星期連續幾日都考要試,星期二還要考兩科添,真係驚溫唔切! E個weekend都唔洗去玩,不過唔知我有冇攪錯d日子呢?如果係我攪錯就好啦!

4/6 : GW
5/6 : Quiz, 中文造句
6/6 : 數學測驗
7/6 : Oral

如有錯漏請更正!

KiuKiu-Mama
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

今日各樂團面試成績公佈, 小女入左中弦和交響樂團....但兩個團都同樣在星期六早上練習, 咁呀女就要成個朝早留在學校....而家諗緊返唔返中弦...

ChiChiPaPa, 我地兩個小朋友又有機會一齊在樂團練習啦...

晞晴媽咪  

晞晴媽咪,

唔好意思。囡囡係留班,正確D講,應該係降級。佢會跟Ms.Pang,所以兩位小朋友唔會有機會一齊練習。睇落囡囡收的風,有關人地那些就準,關於自己的,就唔多準。

很高興囡囡入到初弦,同樣都很高興囝囝入唔到,因為在面試時囝囝拉大提琴只拉了半首歌就被鄭 sir 叮了出來,而囡囡拉小提琴就可以拉完全首(同一樣是4行譜同一首歌),並且要拉多一首未看過的曲譜。我都心裏有數。
現在又要重新安排星期六上午的活勳。囡囡被安排在星期六上午9:00 至 11:00上初弦,唔知有沒有其他一年級BK同學一齊呢!

Hi mabelma,

恭喜   恭喜 囡囡好叻 繼續努力

YY媽咪

ChiChiPaPa,

真係好可惜我地兩個小朋友下年唔可以同一個樂團, 但我見通知書話六月十六日就開始要返中弦同交響樂團練習, 咁係唔係代表今年樂團訓練已完, 而所有小朋友在大考完畢後就開始返新團練習 ??    

Mabelma,

我都要恭喜你囡囡可以一 take OK ... 希望佢可以好好 enjoy 樂團練習....    

晞晴媽咪

Hi mabelma,

我囡囡都入到初弦,同你囡囡同一時間,佢星期六上午11:15要去九龍城上畫班,好在都趕得切! BTW,以後我地可以多d機會見面同傾計!

KiuKiu-Mama
mabelma 寫道:
很高興囡囡入到初弦,同樣都很高興囝囝入唔到,因為在面試時囝囝拉大提琴只拉了半首歌就被鄭 sir 叮了出來,而囡囡拉小提琴就可以拉完全首(同一樣是4行譜同一首歌),並且要拉多一首未看過的曲譜。我都心裏有數。
現在又要重新安排星期六上午的活勳。囡囡被安排在星期六上午9:00 至 11:00上初弦,唔知有沒有其他一年級BK同學一齊呢!
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

簽名被屏蔽

KiuKiu-Mama, mabelma, Amandakok,

重有我呀!囡囡降級,依然係初弦,即係返9:00-11:00am。

囡囡昨日問我點解唔做樂團義工家長。我果份工星期六有機會要返工,冇辦法啦。不過,我通常都會帶囡囡返樂團。到時,就有機會見面。

Hi,

真係好呀!有咁多"自己人"一齊返樂團!

Hi ChiChiPaPa,

雖然你囡囡升唔到級,但係都算係大師姐以後要多多指教我地d小朋友呢!

KiuKiu-Mama

ChiChiPaPa 寫道:
KiuKiu-Mama, mabelma, Amandakok,

重有我呀!囡囡降級,依然係初弦,即係返9:00-11:00am。

囡囡昨日問我點解唔做樂團義工家長。我果份工星期六有機會要返工,冇辦法啦。不過,我通常都會帶囡囡返樂團。到時,就有機會見面。

恭喜哂各位   囡囡就"肥佬"左, 佢只有小小唔開心, 唯有下次努力過  

囡囡由年假後都好心散, 成績一向都唔多好, 近來更一落千丈, 替她有點擔心. 希望她能順利捱過此關.

大家齊齊努力 , 加油, 全力以赴.

多謝各位!

囡囡只是有小小運氣,面試前幾個星期每晚都和他們組織迷你弦樂團,大小提琴合奏,而我就做咗觀眾及評判,還買咗課本的CD每晚吃飯時聽。囝囝就比較心散,可能晚晚都被我叮得多,最後都難逃殘酷一叮。

HI CHICHIPAPA,

我都想知做義工家長是否要申請,可否隔一星期做,因Long week 要番工,short week 就可以睇吓樂團訓練喺點樣。

mabelma 寫道:
HI CHICHIPAPA,

我都想知做義工家長是否要申請,可否隔一星期做,因Long week 要番工,short week 就可以睇吓樂團訓練喺點樣。

除非冇家長願意做,否則學校一定唔會選隔個星期的家長義工。

簽名被屏蔽

Hi 各位 :

請問樂團義工家長要做D 0麥0架? 是否要全程留喺度? 謝謝!

KiuKiu-Mama

Amandakok 寫道:

應該幾多家長想做,我囡囡的同學仔媽咪,上年都有申請,但都冇得做。

簽名被屏蔽

Hi, 宣道小學mama!

May I know the application date for P1 (2008/2009)?  Is it necessary to submit the profile with application?  What is the format of interview?  Please share.  Thanks!

Hi Amandakok,

oic! 謝謝你!

KiuKiu-Mama

Amandakok 寫道:
是全程留在課室內,幫下手點名同幫D小朋友。
有時就打電話俾家長做聯絡

Dear Parents of APS,

My girl is on the waiting list and grateful if you would advise when we will be notified of the result.  Will some students be notified in Sept?

If my girl is really admitted, will there any pre-school orientation programme in August?  If so, roughly on which dates (say, 2nd last week or others)?

Many thanks!

God is love

Dear all,

今天亞仔證實出水痘,真係唔知好彩定唔好彩,應該在學校被傳染,想通知校務處,但已過辦公時間,唯有明天再通知。幸好亞仔幾年前已打預防針,所以發病都冇咁辛苦,只是經常說『好痕,好痕』。

考試快到,希望大家提高警覺,千萬唔好像我,亞仔發病第二天才帶佢睇醫生。

fiona916
‹ 上一主題|下一主題