用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

學校收成2百幾人, 而且又有d幼稚園未有結果, 一定有位比你上既.

原文章由 sara11 於 07-12-5 21:52 發表
放心啦!你咁就早就send 信去,一定會優先考慮,而且就算交左留位費之後都仲會有人放棄個位架!不過我朋友教最好就係唔好怕煩久唔久又打電話去問下,等佢覺得你真係有需要!
加油呀!

...

mtr吧. 佢個位有係幾x腳.....

幾算有巴士都行好遠.

原文章由 kcpak 於 07-12-5 14:57 發表

我住樂富,遠又唔遠,,不過都無直接車到學校:cry:

原因寫自己上午要上班, 無人湊b, 夠充足掛.

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-5 20:23 發表
寫信一定要說明原因,是學校要求的,請問各位家長的原因是否充足,能領學校可以轉班呢?

旦仔:
咁你寫左信未呀?

幸運收左我am, 是心儀的, 所以不用寫.

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-6 09:47 發表
旦仔:
咁你寫左信未呀?

hi 潁蕎媽媽,
我朝朝湊哥哥搭校車都見聖母架校車大約八點鐘到我屋企樓下。我呀女既唯一優點係比較容易叫佢起身既,所以先至諗住番遠小小都得!我個大仔同你呀女都係好難叫佢起身!

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-5 23:27 發表
sara 11:
你住在藍田都好遠,你返上午班咪好早起身飲奶,我女而家返n1天馬苑,夜小小瞓第二朝佢喊到暈:cry: ,又話唔返學,又話要瞓覺,我都覺得佢辛苦,而家一定要佢十點半前瞓 ...

sara 11
而家仲有咁聽話的小朋友,真係好,我女瞓又要叫,起又要叫 ,你個仔讀緊邊間幼稚園,幾歲

潁蕎媽媽,
唉呀女爭係得起身一樣聽話!
我個仔讀緊小一,前o個排佢同我剛剛適應新既小學生活,晚晚都好似打杖咁 ,好彩呢排大家都適應左好多!:loveliness:

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-6 23:25 發表
sara 11
而家仲有咁聽話的小朋友,真係好,我女瞓又要叫,起又要叫 ,你個仔讀緊邊間幼稚園,幾歲

sara 11
早晨,你個仔小一啦,我而家先懷第二個,小一望好遠 我又八卦啦,請問你個仔讀那間小學,?

其實時間真係會過得好快,你都會唔覺唔覺又等到呀女上小一架!我有時(唔勞氣時 )都好唔捨得佢地大得咁快架!
我個仔讀油塘基法小學,小一既課程暫時都幾淺,而且進度比較慢,所以佢都適應得幾好!你預產期幾時呀?我自已覺得陀第二胎時因為要照顧哥哥,所以辛苦過第一胎,你有無同感呢?

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-7 12:10 發表
sara 11
早晨,你個仔小一啦,我而家先懷第二個,小一望好遠 我又八卦啦,請問你個仔讀那間小學,?

原文章由 sara11 於 07-12-7 10:17 發表
潁蕎媽媽,
唉呀女爭係得起身一樣聽話!
我個仔讀緊小一,前o個排佢同我剛剛適應新既小學生活,晚晚都好似打杖咁 ,好彩呢排大家都適應左好多!:loveliness:

...

我都開始留意小學了,,好擔心囝囝,因為佢慣左夜訓
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

我巳經煩緊小學了, 但比人話我緊張大師, 原本你仲誇張過我
原文章由 kcpak 於 07-12-7 16:44 發表

我都開始留意小學了,,好擔心囝囝,因為佢慣左夜訓

sara 11
係呀,第二個好辛苦,因為潁蕎好貼我,成日媽媽...媽媽...媽媽....媽到暈,有工人又唔要,自己陀第二個身體又唔係好好,成日都暈,佢又媽到暈,醫生又話暈係正常 都幾慘,好彩老公好幫手

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-8 10:13 發表
sara 11
係呀,第二個好辛苦,因為潁蕎好貼我,成日媽媽...媽媽...媽媽....媽到暈,有工人又唔要,自己陀第二個身體又唔係好好,成日都暈,佢又媽到暈,醫生又話暈係正常 都幾慘,好彩老公好幫手 ...

爭取多d時間休息, 陀得好, 生出黎都易take care d 架, 慢慢就慣架啦, 我日日比3個百厭星折磨, 磨磨下都慢哂lu

hi jlam:
多謝鼓勵!你已是三位小朋友媽媽,很勵害,我想你是全職媽媽了,太辛苦,不過將來佢地係你的回報,比心機

hi
其實小學我都仲未諗,不過點解有十二年免費教育唔用呢,都有很多不用交學費的好學校,我未必考慮聖母,瑪利諾/女拔/等,.......當然要好彩入到啦!不過聖母如果決定唔讀而電腦派左位好似冇得返轉頭報返聖母,都唔諗咁多,仲有二年時間諗,而家上/下午都煩死..........

原文章由 worry 於 07-12-8 09:20 發表
我巳經煩緊小學了, 但比人話我緊張大師, 原本你仲誇張過我

我囝囝k2了,現在留意唔算緊張
我有朋友bb剛出世已經留意幼稚園,報左幼稚園
就開始留意小學,我覺得佢仲誇:
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原文章由 sara11 於 07-12-7 14:09 發表
其實時間真係會過得好快,你都會唔覺唔覺又等到呀女上小一架!我有時(唔勞氣時 )都好唔捨得佢地大得咁快架!
我個仔讀油塘基法小學,小一既課程暫時都幾淺,而且進度比較慢,所以佢都適應得幾好!你預產期幾時呀?我自 ...

我陀大囝個陣,成日去玩,唱k,游水,bbq
都唔知幾輕鬆,,到陀囡囡個陣就慘囉~
又要湊仔又作小產....又食唔落野.....

原文章由 jlam 於 07-12-8 20:15 發表

爭取多d時間休息, 陀得好, 生出黎都易take care d 架, 慢慢就慣架啦, 我日日比3個百厭星折磨, 磨磨下都慢哂lu

好羨慕你有3個寶貝,我真係好想生多個
但係各方面都話我知唔可以,依家囝囝成日問我
肚入面係咪有細佬,細佬幾時出世.....佢話妹妹唔
可以同佢入男廁喎

潁蕎媽媽,
我陀呀仔時都成日暈,人地話陀仔會暈喎! 不過你老公咁幫手辛苦D都唔緊要啦!加油!

jlam,
好羨慕你呀,我都好想有三個小朋友,不過好似kcpak 一樣各方面因素唔容許再生!  你而家湊三個一定郩辛苦,不過將來你D小朋友長大左一定會好多謝你而家既付出,令佢地有個咁熱鬧既屋企!

原文章由 潁蕎媽媽 於 07-12-8 10:13 發表
sara 11
係呀,第二個好辛苦,因為潁蕎好貼我,成日媽媽...媽媽...媽媽....媽到暈,有工人又唔要,自己陀第二個身體又唔係好好,成日都暈,佢又媽到暈,醫生又話暈係正常 都幾慘,好彩老公好幫手 ...
‹ 上一主題|下一主題