用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾(續集六) ...
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾(續集六) [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾(續集六)

病人報告 K E C -

1)大家mami日日都係等緊派卷囉 (係mami 等緊,唔係D小寶呀)
2)美菜子問大家去唔去到"踏單車"
3)  由於下星期開始無得網上對查手冊,大家正擔心跟唔到有無抄漏.
.       並正進行 互相 安撫/安排/商量 工作
4)  遺失"失雲"一隻!!!!!!! 已發廣播及"尋雲"啓示.

簡報完畢!

返嚟就好喇~~~~
Cassey 寫道:
各位靚媽咪,

午安! 各位好嗎? 一返嚟要追成3x 頁, 頂唔順! 請問成個禮拜, 有乜綴要或者精粹?

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾(續集六)

小挑

好多謝你。佢的確係"不是對學習缺乏興趣,而是討厭抄寫或多書寫的功課"

不過;

化整為零~
例如中文寫字有很多行,不要堅持一氣呵成。寫完一行,去做別的事,如電腦每日一篇、練15分鐘琴,甚或數學著重思考少抄寫的功課。然後再寫一行,再練15分鐘琴......>>>>練15分鐘琴,佢會用12分鐘開琴,攞書set椅等,跟住15分鐘內可以只寫3個字

點心獎勵法~
放一盤他喜歡的水果在旁,如提子、藍莓或切成細細件嘅其它水果,請他每寫五個字,便自己吃一塊獎勵自己。>>>>>呢個辦法都幾好,但我一吾睇佢,佢係食晒都吾會寫到5個字

千萬不要一邊做、一邊批評字的美醜。待全部完成後,才問他有沒有那個字不漂亮,若他說沒有便算。不要強行擦掉或要他重做,否則會增強他對功課的抗拒及厭惡。。>>>>呢樣我實吾會,因為我但求佢做晒就柯呢吉蒂

另外,他有否在校做功課?同學們一起做會更有推動力去做
希望對你幫助>>>最初佢有,後來佢發現原來功課堂吾一定做功課,唉!就衰咗

但佢最近做咗班長,我而家成日同佢講班長做嘢要快手,佢好似好d

親愛的,

睇怕你唔會忘記"極有需要"ge我

親愛的,
已發,請查收! :idea:
Huisys 寫道:
親愛的,

睇怕你唔會忘記"極有需要"ge我躀???

hhkk,

a copy for me please.

[quote]
heiheikeikei 寫道:
Dear all beauty mami,
我下"X" 左今期 X週刊

hhkk,
very precise and concise.   

[quote]
病人報告 K E C -

1)大家mami日日都係等緊派卷囉 (係mami 等緊,唔係D小寶呀)
2)美菜子問大家去唔去到"踏單車"
3)  由於下星期開始無得網上對查手冊,大家正擔心跟唔到有無抄漏.
.       並正進行 互相 安撫/安排/相量 工作
4)  遺失"失雲"一隻!!!!!!! 已發廣播及"尋雲"

ttmm,
check mail pls.
tungtung-mama 寫道:
hhkk,
a copy for me please.

親愛的,

你知道嗎??你是最好的(請以周x馳-少林足球普通話讀法讀出):idea:

[quote]
親愛的,
已發,請查收! :idea: [quote]
Huisys 寫道:
親愛的,

睇怕你唔會忘記"極有需要"ge我

親愛的, 9s, mp & ttmm,

唔好意思....好似上個禮拜咁講....我呀仔3號應該去唔到李同學個生日會喇......佢果日應該有份去表演彈琴...............希望各位玩得開心d~~~~~        

親愛的....
真係好喇........咁要叫A仔落力D喇 ^_^
Huisys 寫道:

唔好意思....好似上個禮拜咁講....我呀仔3號應該去唔到李同學個生日會喇......佢果日應該有份去表演彈琴...............希望各位玩得開心d~~~~~        

親愛的,

我睇完遍報導..............我覺得我地唔係唔愛細路果隻..........相反...可能係太愛佢地....太緊佢地.........所以不期然有時可能對佢地要求高左.....................其實....我估大人同細路都有d壓力..............但...呢個世界又真係需要有多少壓力當做推動力先能夠令大家進步架喎~~~

唉.........不過有時d壓力過多....就好容易令自己失控.................好!!!!等我都努力去搵d可以令自己減壓的方法先......希望下學期果轉測驗同考試-----唔駛哎到聲都拆埋就好囉~~~

多謝~~~

目前逼要ge問題---就係改善佢對"龍爪手"---老師話彈得好k形唔靚喎~~~~

親愛的....
真係好喇........咁要叫A仔落力D喇 ^_^ [quote]
Huisys 寫道:

[/quote]

親愛的...
>改善佢對"龍爪手"
**你個名堂.....好"貼"呀, 我一聽/睇就明妳講乜
好彩考晒試 ....比D心機練喇^_^

最後兩科都出埋成績喇~~~

祝各位mami 開心收卷~
Huisys 寫道:
多謝~~~

目前逼要ge問題---就係改善佢對"龍爪手"---老師話彈得好k形唔靚喎~~~~

親愛的...
我尋晚睇完時我個反應係去hhkk間房錫左佢地一啖
摸摸頭仔......令自己個心實在d........ :cry:

我都覺得我有時對hhkk會失控, 連我家老爺都話我哋係咪燥左D.....
Huisys 寫道:
親愛的,

我睇完遍報導..............我覺得我地唔係唔愛細路果隻..........相反...可能係太愛佢地....太緊佢地.........所以不期然有時可能對佢地要求高左.....................其實....我估大人同細路都有d壓力..............但...呢個世界又真係需要有多少壓力當做推動力先能夠令大家進步架喎~~~

唉.........不過有時d壓力過多....就好容易令自己失控.................好!!!!等我都努力去搵d可以令自己減壓的方法先......希望下學期果轉測驗同考試-----唔駛哎到聲都拆埋就好囉~~~

親愛的...

好彩考晒試 ....比D心機練喇>>>>但呢家野真係短期內唔係咁易改到..........我都唔知佢係唔明

親愛的...,
我ok 左喇
最後兩科比預計好!

final 係數學失手,而電腦係佢真係唔識.

:idea: A仔得嘅....唔好太擔心!
Huisys 寫道:
親愛的...

最後兩科都出埋成績喇~~~>>>我正想講.....我有d緊張呀!!!   

唉...........下個禮拜開始冇網上功課check喇....好似有d失落感添..................因為平日我一返屋企就有幅"胸有成竹"樣----你唔好以為我唔知你要做d咩同唔好拋我呀!!!!

下個禮拜冇左呢個樣添----佢講咩都要信住先啦...冇得同佢執漏---好彩呀鄧老師都會同佢地check

親愛的...,

恭喜  

hh咁早返到屋企喇??我呀仔應該四點半到會打比我!!!

[quote]
親愛的...,
我ok 左喇
最後兩科比預計好!

final 係數學失手,而電腦係佢真係唔識.

:idea: A仔得

親愛的...,
係呀......佢放學即刻call我
見來電顯視就知佢滿意自己個成績
佢派數學.....call 都無個比我(真係有晒心理准備囉.....)
Huisys 寫道:
親愛的...,
恭喜  
hh咁早返到屋企喇??我呀仔應該四點半到會打比我!!!

hi hi 各位媽咪,
阿仔嘅成績果然係.....全線下降 :cry:  
不過合格就算啦     
仲要唔記得帶數"補"返屋企做, 真係第一日用新手冊就開齋     
‹ 上一主題|下一主題