用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 特別嘉賓密針站
樓主: Jamesmama
go

特別嘉賓密針站 [複製鏈接]

昨日返去, 佢知自己測驗成績不理想, 寫定悔過書,
仲話會比心機測好數學同常識喎~

原文章由 TwinsMother 於 08-4-1 12:39 發表

有無得選擇架, 自由填答案嗎?

no choice ~ 自由填答案的.

昨天我忘記幫阿仔量體溫.  昨晚我懶醒把手冊放在餐枱諗住提醒自己要量體溫........點知連手冊都漏帶了返學   阿仔返來實比佢吋返我.

[ 本文章最後由 LOOLOO 於 08-4-1 12:42 編輯 ]
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

原文章由 Ansonhei 於 08-4-1 12:39 發表
昨日返去, 佢知自己測驗成績不理想, 寫定悔過書,
仲話會比心機測好數學同常識喎~

寫定悔過書咁醒目, 咁寫左有無比爸爸打呀 ~~

tt, 二年級已經是 "不供詞填充" 架啦~
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

要幾多個post先升級架?
睇下今日可5可以post到去900先 (個人回應)
~努力~加油

原文章由 LOOLOO 於 08-4-1 12:41 發表
昨天我忘記幫阿仔量體溫.  昨晚我懶性把手冊放在餐枱諗住提醒自己要量體溫........點知連手冊都漏帶了返學   阿仔返來實比佢吋返我.

吓...........無帶手冊咁大件事!

我哋有個習慣, 由開學至今, 每朝都會幫佢哋量體溫才返學, 跟手寫手冊.

原文章由 LOOLOO 於 08-4-1 12:43 發表
tt, 二年級已經是 "不供詞填充" 架啦~

係咩 ....... 咁詞語一定要係課文的詞語嗎?

原文章由 Ansonhei 於 08-4-1 12:43 發表
要幾多個post先升級架?
睇下今日可5可以post到去900先 (個人回應)
~努力~加油

好似要過一千, 才可升級呀!

tt, 咁aa 的case咪證明咗----係囉~~!

原文章由 TwinsMother 於 08-4-1 12:41 發表

寫定悔過書咁醒目, 咁寫左有無比爸爸教訓 ~~

爸b無教訓佢....佢錯在筆劃....個"謹"字個土穿了, 好似筆字咁多了, 扣2分....so....佢錯晒呢d....同埋重造句子, 主體擺錯等等,
因為佢5係5識, so 爸b無教訓佢...

原文章由 LOOLOO 於 08-4-1 12:41 發表
昨天我忘記幫阿仔量體溫.  昨晚我懶醒把手冊放在餐枱諗住提醒自己要量體溫........點知連手冊都漏帶了返學   阿仔返來實比佢吋返我.

哈哈~我都試過呢隻~~懶醒

原文章由 Ansonhei 於 08-4-1 12:48 發表

爸b無教訓佢....佢錯在筆劃....個"謹"字個土穿了, 好似筆字咁多了, 扣2分....so....佢錯晒呢d....同埋重造句子, 主體擺錯等等,
因為佢5係5識, so 爸b無教訓佢... ...

我仲諗住爸b, 一定罰添 .

tt,

真醒目 ~ open area ~ 唔好打錯字呀))))

阿囡識寫 "悔過書" 仲點會有火   我個仔就唔同, 鬧佢只會眼淚汪汪望住你, 咩都唔識反應, 仲另我火滾.

原文章由 TwinsMother 於 08-4-1 12:51 發表

我仲諗住爸b, 一定罰添 .

同我反應一樣...比佢激 c 但又嬲佢唔落..

原文章由 LOOLOO 於 08-4-1 12:53 發表
阿囡識寫 "悔過書" 仲點會有火   我個仔就唔同, 鬧佢只會眼淚汪汪望住你, 咩都唔識反應, 仲另我火滾.

爸b見到但無睇 "悔過書", 不過主要因為佢係識既,
只係佢寫得衰, 老師又執得嚴,
希望佢真係知衰, 仲有果2科考番好d啦~:idea:

原文章由 LOOLOO 於 08-4-1 12:53 發表

ee, 佢可能驚呀 ~~ 所以唔識有反應, 我細囡都好似你阿囝咁款, 鬧佢只會眼碌碌望實你.

原文章由 Ansonhei 於 08-4-1 12:56 發表

爸b見到但無睇 "悔過書", 不過主要因為佢係識既,
只係佢寫得衰, 老師又執得嚴,
希望佢真係知衰, 仲有果2科考番好d啦~:idea:

aa, 你話囡囡佢錯晒呢d....同埋重造句子, 主體擺錯等等, 我又覺得係唔識bor~~ .

頭先lunch 同個abc同事去左conference room, 我教佢講廣東話, 佢教我英文同普通話, 計起上來我jetso d
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"
‹ 上一主題|下一主題