用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Hi nanabi , kidslover ,

謝謝你們的提議

Hi kidslover,

請問租一架單車要多少錢?
kidslover 寫道:
如果是市區以內,可以考慮西九龍海濱走廊。雖然地方不大,但有晒小食亭、廁所、租單車檔等。最緊要係個無敵維港海景,睇晒尖沙咀西至中環國金等。內有一個表位停車場,假日都泊唔滿。或選擇由九龍機鐵站搭的士去,應該唔會跳表。

[quote]
HY412 寫道:
請問各位家長, 有哪個地方適合一家人去踏單車的好地方 ?
[/quote]

Hi kelkelma,

去年暑假在大嶼山銀礦灣酒店旁 $5時租, $20/全日 ( 舊車 ).
在沙田大圍 $40/全日 ( D 車都幾新 ).

簽名被屏蔽

昨天去過,$20 至 $30 一小時,全都是新車。只是活動的地方太小 :cry:

kelkelma 寫道:
Hi kidslover,

請問租一架單車要多少錢?[quote]
kidslover 寫道:
如果是市區以內,可以考慮西九龍海濱走廊。雖然地方不大,但有晒小食亭、廁所、租單車檔等。最緊要係個無敵維港海景,睇晒尖沙咀西至中環國金等。內有一個表位停車場,假日都泊唔滿。或選擇由九龍機鐵站搭的士去,應該唔會跳表。

[quote]
HY412 寫道:
請問各位家長, 有哪個地方適合一家人去踏單車的好地方 ?
[/quote][/quote]

Hi Kidslover,

咁貴!除了踏單車外,重有冇好推介?
----------------------------------------------------
由 kidslover 於 2007-04-03 00:49:43

昨天去過,$20 至 $30 一小時,全都是新車。只是活動的地方太小  

Hi HY412,

請問"沙田大圍" 正確租車位置在哪兒?

HY412 寫道:

去年暑假在大嶼山銀礦灣酒店旁 $5時租, $20/全日 ( 舊車 ).
在沙田大圍 $40/全日 ( D 車都幾新 ).

大圍新強記(火車站對面)隔離租, 如果踩去大埔, 留意入隧道個條暗斜, 會有好多意外發生, 囡囡去年便曾經在此段斜路失控衝前數十尺後撞牆倒下, 我以為佢昏迷, 幸好最後只是頭頂起了高樓, 膝蓋瘀晒 + 撞崩隻恒齒門牙(滿口鮮血), ...... 真的要小心點  :

當日擔心佢撞親個腦和骨折, 即時在途中截了的士飛去太子法國醫院睇急証, 照完 x 光好彩無事, 不過已花了約 $2000 元   , 真的好貴呀 .......  

Hi HY412,

多謝提醒。不過我們不會踩這麼遠的路程,因小兒子體力不夠好!

想問一下各家長對初弦面試及樂器意見:

1) 是否要有二級以上才有機會入到?因宣小導師都有提過。
2) 小一只是學了半年大提琴,是否沒有機會入樂團呢?
3) 自己覺得他應該沒有機會,是否都帶小朋友去試一吓?
4) 小二樂器班仍然跟小組授課或是改跟宣小導師個別
     教授好,是否個別教授進度會快些?
5) 要同一時間學大提琴及鋼琴是否太辛苦,若發覺小朋友
     的能力真是不能兼顧到,是否放棄鋼琴而可以專注一種
     是由學校選的樂器比較好一些?因小朋友兩種都喜歡,
     但又沒有太多時間練習兩種樂器,在認音方面又差,
     特別是鋼琴。

mabelma

Hi mabelma,

1/ 我覺得如果多人爭, 當然有二級以上的機會率會大 D ( 舊團員每年都要重新面試).

2/ 正式加入樂團是 2007 年 9 月後  (二年級), 6-8 月為新團員試用實習期, 現時樂團有二年級生的.

3/ 難得小朋友有心去面試, 為何不試? 經驗係累積, 今年唔得便下年再來過, 同去參加校際音樂節道理一樣.

4/ 去年六月份收到學校通告 "有關樂器興趣班留位事宜", 其中注意事項第二點是 : 學習二年以上, 而有興趣安排私人課者, 家長可聯絡導師, 費用及時間請與導師商議. ( 懇請切勿在安排小組後轉私人課,以免影響編班及行政工作).
當然跟宣小導師個別教授會好過小組, 亦會學得快 D, 因為大家程度接近, 但價格亦會提升, 可考慮自組 2-3 人組, 今年囡囡自組 2 人組-私人教授, 三年級便會轉個別授課. ** 可與導師商量.

5. 如果小朋友有興趣便不會覺得辛苦, 囡囡唱長笛比彈琴興趣大 D, 所以一早同鋼琴老師講左, 她沒有太多時間練琴, 不用因為囡囡進度慢而覺得不好意思 ( 因老師擔心我們覺得她 "DUM"波鐘), 如果小朋友不是太不討厭彈琴, 我覺得 KEEP 住彈琴都係好, 因為可以同時學習樂理, 加上考試或比賽都要找伴奏, 不用再找伴奏老師同佢夾, 都幾好.

HI HY412,

很多謝你詳細回給。
但在學鋼琴方面我始終有個疑間,為何喜歡又學得不好,他們兩姊弟出世只差一分鐘,家姐和弟弟在五歲開始學琴,上個月七歲,剛好學了兩年,家姐現在學緊二級,九月或可試考二級皇家試,但弟弟連一級都有困難,經常認不到音,今堂教完可能下堂又唔識。我又唔識教琴,不似中英數可以幫到他。我又問過他們不如唔學鋼琴改去再學溜冰,他們異口同声話好;因為溜冰己經學識(學了大約十五堂,每堂半個鐘)但沒有學花式,早幾日帶他們在又一城溜冰玩足兩個鐘都話唔夠。又遇到個同學仔並讚他們很叻,令到同學仔都叫媽咪要學溜冰。
我亦都看過〝年青音樂家系列〞的特輯訪問,一些弦樂愛好者大都是在小時侯被父母安排專學一種樂器,雖然我不是想他們成為音樂家,但我想有一種樂器是他們的專長,可以終身受用。最好是一生一體藝。若學得太多會吾會張張刀無一把利呢?
我有個同事的兒子學鋼琴學到三級便放棄,因為他覺得兒子沒有興趣及學得很慢。後來我同事問他兒子是否不喜歡,他兒子說如果不學怕媽媽不喜歡,所以一直學下去,兒子又很難開口。我同事是看到他兒子的興趣不是在鋼琴而是在圍棋,所以就停了鋼琴。
我很怕他們是討好我才學,好似有些問題,你認為對嗎?

mabelma

my girl is now studying K2.

just curious, are most of you, as parents, Christians?

Hi mabelma,

~ 他們不是同卵雙胞胎, 是屬於獨立個體, 所以性格肯定不會一樣, 妳又考我

~ 我覺得鍾意音樂會包括很多樂器, 他們本身亦好有天份, 不用死記的, 學多種樂器都不會出現困難, 如果只係討好妳而學, 當然有問題喇, 就算只係為左學校的政策而勉強學樂器都係有問題, 你認為對嗎?正所謂, 勉強沒有幸福.

~ 很少人能夠文武雙全(十項全能), 要按照他們的喜好及天份而栽培, 我會將我的見解和分析給囡囡知道, 最後選擇權由她決定, 不過要承擔及負責自己的決定.

~ 如果本身已學緊多種課外活動, 真的很難樣樣會學得好, 我覺得喜歡不等同會學得好, 只是他們不討厭而已, 囡囡都好喜歡返學和 7 項課外活動, 但不見得她讀書成績標青及有任何專長  , 叫佢 CUT 咁 D, 唔使每月開支咁重, 佢話唔可以 CUT  

HI HY412,

其實我都知要從多方面耐心發挖他們的興趣,
但最終都是他們開心。
希望問題是來自我,不是他們啦!   

mabelma

Prettywife,

我不是基督徒。我估基督徒家長應不會佔大多數。

chichipapa,

thank you!
ChiChiPaPa 寫道:
Prettywife,

我不是基督徒。我估基督徒家長應不會佔大多數。

Hi Mabelma,

I am the mum that you met at 又一城 last Wed, nice to meet you here!

KiuKiu-Mama
mabelma 寫道:

因為溜冰己經學識(學了大約十五堂,每堂半個鐘)但沒有學花式,早幾日帶他們在又一城溜冰玩足兩個鐘都話唔夠。又遇到個同學仔並讚他們很叻,令到同學仔都叫媽咪要學溜冰。

mabelma
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

Hi KiuKiu-MaMa,

你好!

開始第一堂未呀。希望你和囡囡都玩得開心。

其實女仔學溜冰比男仔優勝,因為有些花式女仔做會優美過男仔。我boss的仔女由四五歲己開始學,現在讀初中都仍然很喜歡,小學時經常出東南亞及美國比賽,又次次都得獎。睇他們的viedo時都覺得女仔動作會優美些。不過都要付出很大代價,每星期五六日都去練習5至8個鐘。好彩他們都是讀頂級的國際學校,工課又少。

其實溜冰都算是種冷門運動!

mabelma

Hi mabelma,

我都贊成 HY412 所講, 你一於比小朋友試下考今年的初弦, 得唔得都好, 咪當一次經驗, 其實小女都考左兩次至係舊年考入, 今年同成班同學仔一齊夾歌玩得好開心, 所以佢今次會試下考高弦同交響樂團, 呢個假期都有叫佢練下琴, 小提琴老師仲緊張過我, 早一個月同佢揀好面試歌, 希望佢 OK 啦...

當然我都希望你兩位小朋友可以一 TAKE OK...其實, 大提琴無小提琴咁大競爭嫁....

晞晴媽咪  
‹ 上一主題|下一主題