用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校秘笈及填表方程式?
樓主: 櫺囹桼
go

升中選校秘笈及填表方程式? [複製鏈接]

Re: 升中選校秘笈及填表方程式?

錫仔媽咪 寫道:
我們齊齊在此大聲多謝007, 好嗎?

[quote]
patchan3 寫道:
007,

我昨天已交回表格,個人都輕鬆晒,首先要多謝這數月
來支持及鼓勵,令到我可順利過渡,我見你因為要解答
我地d問題,晚上11後仍在線上,在此充心感激。   

[/quote]

Thanks 007
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

櫺囹桼 :
[size=large]100,000 個Thank You!!!!
係咪一擊即中都唔到我地話事Lu....
但你嘅分析、中肯嘅意見就幫助到我地一臂之力!!!
總之,好多謝你嘅仗義幫忙!!!!     
:-) :-

007,你好!有事請教:

今年7月派位嘅同學,banding 分配方面,
應有一半因素係基於上年畢業同學,
係中學嘅分班試表現。

其實小學係依家呢個 moment,係知唔知
自己個 banding 分佈變成點架?(教育署話佢聽?)
定係小學都等緊放榜,先知自己好咗定差咗?

Marco-ma 寫道:
007,你好!有事請教:

今年7月派位嘅同學,banding 分配方面,
應有一半因素係基於上年畢業同學,
係中學嘅分班試表現。

其實小學係依家呢個 moment,係知唔知
自己個 banding 分佈變成點架?(教育署話佢聽?)
定係小學都等緊放榜,先知自己好咗定差咗?

Marco-ma:
填表前小學已知(由教局通知...當然是一個大約數...但學校有經驗,所以準確性頗高!)...小學亦應該會指導家長如何填表!(如果唔知banding點填?)
當然會有些老師會用band1尾band2頭字眼安慰部份家長...但個人覺得還是如實報較好!
Banding已經不會再變的~不用擔心!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

十分 十分 多謝你-  007!!!!!!
        :  :

櫺囹桼 寫道:
[Marco-ma:
填表前小學已知(由教局通知...當然是一個大約數...但學校有經驗,所以準確性頗高!)...小學亦應該會指導家長如何填表!(如果唔知banding點填?)
當然會有些老師會用band1尾band2頭字眼安慰部份家長...但個人覺得還是如實報較好!
Banding已經不會再變的~不用擔心!

唔該哂 !!  

007:

what's your comment on the following schools, eg, culture, teachers, students, etc..etc....

(1) 中華基督教會基智中學 --- 官塘
(2) 聖公會基孝中學 -- 藍田
(3) 五邑工商總會五邑司徒浩中學 -- 藍田
(4) 北角蘇淅公學 -- 北角

thanks so much

007:

what's your comment on the following schools, eg, culture, teachers, students, etc..etc....

any other school that a band 3 student (he behaves quite well) could try?

thanks for your help

twg 寫道:
007:

any other school that a band 3 student (he behaves quite well) could try?

twg:
以上中學不太熟悉...不過揀band2尾band 3中學,最好睇其校風...特別是考試期間(因放得特別早)...好多學生放學唔會即刻返屋企而係四處遊蕩(鄰近商場為浦點)...好容易知道佢地緊唔緊張考試同埋打機、煲煙、粗口、溝仔/女...等行為!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007:
thanks for your reply

what could we do now? could you suggest some idea? we just want him to enter good culture band 2/3 school

聽朋友話北角蘇浙校風麻麻

櫺囹桼 寫道:
[quote]
twg 寫道:
007:

twg:
以上中學不太熟悉...不過揀band2尾band 3中學,最好睇其校風...特別是考試期間(因放得特別早)...好多學生放學唔會即刻返屋企而係四處遊蕩(鄰近商場為浦點)...好容易知道佢地緊唔緊張考試同埋打機、煲煙、粗口、溝仔/女...等行為!
[/quote]
『人皆養子望聰明,我被聰明誤一生;唯願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。』--北宋.蘇東坡《洗兒詩》

twg 寫道:
007:
thanks for your reply

what could we do now? could you suggest some idea? we just want him to enter good culture band 2/3 school

twg:
band3生可以選擇嘅不多,現在可以做嘅也不多...唯有希望可以派到一間心儀中學!
另外你可向其他家長打聽你所列/其他同級中學之校風、自己再實地細心觀察,萬一派唔到心儀中學,也可以借助叩門改變派位結果!(今年中學生人數較少,band2尾band3頭中學學位應該較寬鬆,再叩之以誠,或者可以打動校長之心!)

你好.知唔知觀塘幾間英中邊間有得叩月門

thanks 007 & cherrymummu

ada1994116 寫道:

你好.知唔知觀塘幾間英中邊間有得叩月門

ada1994116:

今年唔準加凳仔,英中一定比去年更吃香~如果屬於級內頭20名,可以上官塘區各英中網頁或直接打電話查詢;如果成績未能達標...就唔好再諗!

多謝解答.我又學佐野了.     

醒目開學勳章

Very useful

中學概覽2007/2008

請問在概覽內看到向本區提供的學位嗎?
我找不到, 請問在哪裡?

原文章由 BonJonJohn5 於 07-12-15 15:38 發表
請問在概覽內看到向本區提供的學位嗎?
我找不到, 請問在哪裡?

中學概覽係畀你對區內(及可提供小量學位之他區)之中學...有初步認識,等到明年差不多需要填表前就會派一本白皮書(中學一覽表),有齊是年可提供之學位數量(包括他區)。

以下為去年之中學一覽表(資料連年變更,只宜作參考!)

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

007,

Thank you. 看了幾個月才看完你幾十頁的資料. 但只看了2.3個topics. 你可否給我其他topics的links. 我唔想遺漏了重要資料.

還有請給意見: 九龍城band2男仔.這樣選校如何?

甲:陳瑞祺喇沙,丘佐榮

乙部次序:
陳瑞祺喇沙
沙田崇真
何文田官立
鄧鏡波學校
胡兆熾
五旬節
聖若瑟(坪石)
聖文德
賽馬會官立
余振強
禮賢會彭學高

次序對嗎?沙崇是否應tick走?
‹ 上一主題|下一主題