用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2)
樓主: mabel_leung
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2)

我媽都話見過d姐姐咁著.

meowross 寫道:
我都有諗過咁同個囡著 但今早又唔覺得特別凍, 無理個囡

[quote]
pangpuiyee 寫道:
我yesterday在學校見倒一位女同學穿一件白色長袖衫係裡面, 再穿校服裙(夏季), "突"出兩隻袖
[/quote]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2)

Venuscheng 寫道:
birdbird,
我都打算可能星期六去買冬季校服 (只係恤衫, 因為其餘有人比左我), 唔知到時會唔會見到你呢?

妳去邊間呀?  我lum住星期六同charlotte上完ballet去大溢買背心.

pangpuiyee,

我最近都周不時睇到st.cat的女仔係咁著,其實返到學校著番外套都唔覺啦!
我今日都俾冬季冷衫個仔著返校.

我yesterday在學校見倒一位女同學穿一件白色長袖衫係裡面, 再穿校服裙(夏季), "突"出兩隻袖

yes, birdbird, u are right! 讀得好好的就無謂轉! 小朋友要重新適應一間新學校唔係易事吖!學我之前既post話齋, 間間都差唔多, 各有所長嘛! 最緊要搵適合自己小朋友的!

birdbird 寫道:
Brica,
你小朋友現在 keenmind讀 pre-nursery, 而且已reserve o左個位比你小朋友, 我覺得你揀其他學校交留位費, 可以睇下間學校比起 KM 有冇優勢, 如果唔係特別好過km的話, 就唔需要 hold 果間學校的學位,浪費6佰幾蚊.

穎晴媽咪, HaangChai and reb619:

From Gigi's information : she said that 'Sam may' was absent for a long time because of illness.  I wonder if she is talking about the name of 芷晴.

啊! 我以為你意思係暗示有d野學校唔好, 但家長唔知.
淨係2歲同3歲都好大分別啦! 幼稚園同bb班老師係處理上又有分..........又新環境, 無論大人細路都要時間去適應的   relax d !

[quote]
meowross,
你話"k1同n1真係會好唔同, 邊間都係.......", 請問係咩呀?
我好想知, 可否告訴我
[/quote]

我覺得果位女同學諗倒e個方法都幾有創意. 我女唔鍾意條冬季灰裙, 可能都要效法佢的著法.

小熊媽咪 寫道:
[quote]
birdbird,
我都打算可能星期六去買冬季校服 (只係恤衫, 因為其餘有人比左我), 唔知到時會唔會見到你呢?

妳去邊間呀?  我lum住星期六同charlotte上完ballet去大溢買背心.[/quote]
我諗住去大溢買呀! 上午我會先去懲教署賣物會先

lodee,
請問你囝囝平時係咪著件白色有小小粉藍色的冷衫?

但我覺得件女仔校褸超靚,好鍾意!
可惜我個係仔....

我覺得果位女同學諗倒e個方法都幾有創意. 我女唔鍾意條冬季灰裙, 可能都要效法佢的著法.

下午妳諗住幾點呀?  

meowross,

Just a friendly reminder to call them before you go as there my not be plenty of sizes especially 世光.
[quote]
嘩, 咁多人換左冬季校服 我買都未買, 要10號先得閒同佢買喎!

ok啦, 都唔算凍, 係大風

panguiyee, 慘, 我編passage令到人有誤會添

all, relax d, 都話間間都係好學校, 選學校既野, 最緊要睇下適唔適合!

我仲記得上年呢個時候, 有人話, 讀sc d小朋友discipline會差d, 但我個囡讀咁耐, 都ok! 任何comments, 都係睇大家點去睇.........

咩我有話人地d唔好, 我地好晒咩 無呀 我成日都話, 我個班主任無晒影架啦 學校又多人呢

Thanks bbwarmm!

[quote]
BBWarmm 寫道:
meowross,
Just a friendly reminder to call them before you go as there my not be plenty of sizes especially 世光.
[quote]
嘩, 咁多人換左冬季校服 我買都未買, 要10號先得閒同佢買喎!
ok啦, 都唔算凍, 係大風

pangpuiyee ,

唔係呀!ryan通常都係著學校外套,除非佢之前一日整污糟o左,乾唔徹就著另一件純白外套...

lodee,
請問你囝囝平時係咪著件白色有小小粉藍色的冷衫?

meowross ,

never mind, it's not a big deal.....其實好多時人o係接收訊息時,多多少少都會附加o左一D個人意願/主觀情緒,人之常情,唔駛太介懷.....

(我上星期先領教完我hubby,事源係佢走入西餅shop買cake,我只不過突然醒起屋企仲有一個fruit tart,所以就自然自語話"ah....仲有fruit tart o係雪"貴""跟住佢立即黑面走出cake shop, 我問佢仲乜唔買,佢竟然答話我叫唔好買.....吹漲)

大家都知道你都係善意分享o者.......

panguiyee, 慘, 我編passage令到人有誤會添

all, relax d, 都話間間都係好學校, 選學校既野, 最緊要睇下適唔適合!

我仲記得上年呢個時候, 有人話, 讀sc d小朋友discipline會差d, 但我個囡讀咁耐, 都ok! 任何comments, 都係睇大家點去睇.........

咩我有話人地d唔好, 我地好晒咩 無呀 我成日都話, 我個班主任無晒影架啦 學校又多人呢

lodee,
hehe 認錯人. 有時我送個女返學, 會在課室四圍望下邊個係你囝囝.

前日買左一隻烏龜比個女, 屋企個工人叫佢幫隻龜改個名, 佢竟然話(用普通話講)黃老師!
最好改左叫"細佬"

聽聞sc k3會突然好深, 是真的嗎?

小熊媽咪 寫道:
[quote]

下午妳諗住幾點呀?   [/quote]我未決定呀! 你呢?

佢坐strawberry table,背住黑板個位.....仲有一入課室通常會喊兩聲....好易認...你或者問o下sugar邊個係成日喊o既ryan,佢都可能會知    

lodee,
hehe 認錯人. 有時我送個女返學, 會在課室四圍望下邊個係你囝囝.

我未決定呀! 你呢?

charlotte 4:15先上完ballet, 甘去得大溢都5點lu.  

meowross,
sorry, sorry, sorry.

其實我都好怕講錯野, 自己d中英文水皮. 總之大家都係善意的, 如有誤會請講出來商量, 千祈唔好有心病.
‹ 上一主題|下一主題