用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣幼兒園邊間好?
樓主: hch
go

銅鑼灣幼兒園邊間好? [複製鏈接]

Re: 銅鑼灣幼兒園邊間好?

Hi rrma,

我尋日reply左時代, 我阿仔暫時唔考慮去讀lu, 已經放棄左個interview機會喇.

因為我阿仔宜家係銅鑼灣保良局幼兒園暨幼稚園讀N1, 又係full day, 仲要係我公司隔離, 之前有乜事老師俾個電話我, 我就可以唔駛5分鐘就落到去睇佢, 真係好方便囉.  而且, 我見個個老師都好有愛心, 唔知係咪因為我阿仔都幾得意呢 (嘻! 賣花讚花香添), 所以幾乎10個有8個老師都攬住我個仔黎錫, 真係"啵"一聲咁錫落去架喎.  我阿仔又好有歸屬感, 日日一起身就話要揹書包返學. (連星期日瞓矇咗都話要返學).  所以我唔打算轉校囉.

雖然保良局幼兒園並唔係乜野名校, 但係方便我之餘, 阿仔又鍾意.  我估個小朋友鍾意間學校, 自然比較容易接受老師教佢既野.  而我既理念係, 與其係名校考第尾, 不如係間普普通通既學校考第一, at least個小朋友會開心先.  

點解現在沒有用?

唔得嘅話!pn嗰年等保良局囉!然後,明年再報名k1。

princemami,

嘩!好正呀!公司咁近。但是點解你會報 銅鑼灣保良局幼兒園暨幼稚園?

屋企人比較喜歡明慧國際~所以第一選擇係玫瑰崗~第二係明慧國際~第三係時代幼兒園~

加上明慧已經收左囝囝~所以玫瑰崗唔收的話~多數都揀番明慧國際~再等下年考番玫瑰崗k1~

如果玫瑰崗收就唔駛煩lu~

一來location啦, 二來另一間保良局幼稚園唔係full day lor, 三來我發現左一個唔駛著校服返學既好處, 就係唔駛買定多幾套做spare囉.   

最初, 我都有懷疑過呢間學校會唔會唔好.  但so far, 阿仔返學兩個月以來, 老師都教得佢幾好, 例如返學初期老師都好體諒小朋友唔適應返學, 成日都拖住佢地, 又攬下佢地, 所以見好多小朋友個零禮拜就完全唔再喊, 開開心心上學去.  另外, 亦可能樓底高, 空氣流通得好, 所以都唔係好多小朋友集體放病假喎.  仲有呀, 由九月前係屋企食殘廢餐, 到宜家只係11月, 佢已經學識自己食飯, 99話餵佢都reject, 同埋自己已經識自己去廁所著褲除褲, etc. 我不知幾開心.  突然覺得個仔大個左好多呀.  但其實佢兩歲半都未夠.  

That's why 原本我apply左時代, 打算明年同佢轉校, 到頭來都打消左呢個念頭囉.   

lamchung610

完全同意你的情況。

自己就真想儲多少少錢,所以阿仔都要返全日。明慧重收唔收生呀嗱?

咁好呀!我都有報這間,但要等有位才收,唔知有沒有插班。
以環境來說(與時代比較),我鍾意這間多些。咁有沒有擔心派位問題呢?

我今年5月報呢間時, 佢話有位先會通知我, 例如有小朋友升學 or 退學, 咁先會收我阿仔.  不過到8月佢已經打俾我話有位, 問我想8月開學定9月開學.  如果你個小朋友想出年9月入學, 我估你係佢1.5 yr old時入定form, 就一定無問題囉.

至於派位問題, actually我都無乜問過, 因為一來我都唔係住銅鑼灣區, 二來我又唔係要個仔入名校, 如果佢讀得叻, 我相信咩學校都會收佢.  三來, 我有少少懷疑自己個仔係資優, 因為連有個資優仔仔既同事都係咁講, 同埋佢學野真係好快, 宜家兩歲4個月咋, 已經識得drill我問題.  正如我之前講, 我寧願個仔係間普通學校考第一, 好過係名校考第尾, 因為我唔想佢有一個唔開心既童年.  你知宜家d細路, 一個唔該走去跳樓死左去, 到時咪仲慘過入唔到名校.   

應該收~老實講~因為佢係私校~佢都想收多d學生架麻~

不過我in個陣個副校長同我講話如果要07年2月囝囝足兩歲就即刻插班入全日班~就要等4-5個人先有位~但個校長知我情況~知我有特別需要~佢好好人~佢話比我打尖~一有位就比我讀先~係之後想囝囝o係保良局留耐d~始終都多朋友仔d麻~所以同校長講07年9月先入學囉~

不過始終明慧比較貴~學費都$42xx~仲有好多雜費未計~但就6點放學~搭校車番到黎應該6點3到~我收6點~所以又剛剛好~不過禁當然唔及時代係我屋企對面禁近好啦~不過就真係有分別囉~我都唔係話要比個囝讀d咩名校架~不過負擔到~又有得選擇既~唔通唔揀間好d既咩~係咪先?

:

我報了11月25日早上去interview, 我覺得環境不錯...
hch 寫道:
lamchung610

咁即係沒有報聖雅各福群會?
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

我打過電話去問話小朋友要夠歲半先可以去interview呀!
hch 寫道:
princemami,

嘩!好正呀!公司咁近。但是點解你會報 銅鑼灣保良局幼兒園暨幼稚園?

歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

應該係夠歲半先可以交form, 佢張form 夠歲半anytime過去填就得, 又唔駛俾留位費.  同埋又唔駛interview, once有位就通知你.  佢既收生辦法, 純粹係計你入form時間排既先後次序.  

你係11月25日去in聖雅各?

我剛剛收到信係07年1月13日去in~唔知到時仲記唔記得lu~哈哈~

其實保良局都幾好既~不過實在太遠~離我屋企既路程~搭車又唔係行路又唔係~依家日日接囝囝番學都好辛苦~所以有得轉就想快d脫離個到~不過又見亞囝依家識得禁多朋友~所以先比佢讀到9月~唔插班住乍!

:

fallenstar023,

係呀!一定要歲半才交form,如果你想參觀學校老師通常叫星期六去會好d,因為少成半學生返學,方便好多。

lamchung610,

未去過明慧,但是時代又真係細咗d,不過睇"時代"的bk媽媽講小朋友返得開心,玩得開心。

米顧慮咁多啦!你想阿仔早d或遲d轉校,都係睇你咋!

其實見完玫瑰崗就大致都落實係讀邊間啦~

嘻嘻~就快知道答案lu~

Hi, 我個都係12月23日in聖雅各啊

星期六in 玫瑰崗既朋友加油呀!!!!

係呀!加油!

玫瑰崗好咩   
我晌RHS畢業, 我淨係知道中學成績直線下降   
已經被喻為BAND 3
‹ 上一主題|下一主題