用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享&#21 ...
樓主: ew911
go

打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享吓! [複製鏈接]

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

rats:

原來你女女22個月大,咁就問下佢地喇!

「嘉德麗」係「張民表」?不過佢地間分校係沙田架。

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

My daughter is 20 months old, can I join your discussion? Any family from HK Island?

HELLO 我係0512媽咪,想知宣幼好唔好,有無人知?Thank you.

rats :

原來係咁ar!唔該晒AR,不過以特許經營(franchise)模式?就真係唔知,不過約翰幼稚園(紅磡寶其利街)係以特許經營(franchise)模式既咩?

rats:

oic,原來係咁,我明喇,THANK YOU!

rats 寫道:
sleepyBB,

我都係在BK搜尋找幼稚園 & english course information時check "William" or "約翰" D BK moms comment 先知。
我今年8月頭上去問過 D english course (for my elder son) , 不過好似冇mug人報(一班得2-3個), 又話隨時都試得堂…最後我打了退堂鼓。

wasabi-cat 寫道:
HELLO 我係0512媽咪,想知宣幼好唔好,有無人知?Thank you.

我係0501媽咪又係0512媽咪呀,你咁快搵學校資料啦? 我仲心大心細緊呀~   

babyoush 寫道:
我係0501媽咪又係0512媽咪呀,你咁快搵學校資料啦? 我仲心大心細緊呀~   

babyoush, 因為宣幼有n1,而且出年讀n1今年要報,所以咪要早 d 睇下lor,如果唔係 miss 左報名就煩勒﹗

仲有無人可以話我知宣幼n1好唔好?

Hi Rats,

Please tell me more information about  約翰幼稚園(紅磡寶其利街), I wonder why the school fee of JOHN is quite cheap?  Is it a good kindergarten?    
rats 寫道:
sleepyBB,

黃埔嘉德麗校址之前是張民表, 之前有BK Mom 去過新校話:
“…看見張已不復存在,更改為嘉德麗,我還進去同他們校長傾了一陣,校長,老師都還是張民表的, 應該是轉了手了…”
所以知不是用old 張民表 system or 用嘉德麗system ,i.e same as Shatin s’s system?
會 唔會好似約翰幼稚園(紅磡寶其利街)感 以 特許經營(franchise)模式?

青衣/荃灣
1. 學之園..Creative..宏福..康傑 (ew911)
2. 學之園 / 保護兒童會 (柑桔)

荃灣
1. Luk Yeung, Fong Fong or Salvation Army(concon123)
2. 仁濟/綠楊/迦南 (KwanWingMum)

西貢
1. Greenville, Greenfield (bbix)

Ma On Shan
1) Think

Shatin
1) HK Pre-school

土瓜灣
1.YMCA農圃道幼兒學校 (Gloria) - 已報名未知收唔收
2. 救世軍樂民幼兒園 (Datoumimi)

紅磡
1)學之園(rats)pm有位, am waiting list
2) 德寶 (rats) am class 有位, 無開pm class

Shum Tsang
1. (MBMB15)

藍田
1. 救世軍 / 佛教金麗 / 保良局德田(jumbo_mandy)
2. 麗港城迦南 / 滙景啟思 (labelle)

美孚
佳寶/宣美/嘉心 (諾諾)
嘉心 (BeBeCat)

何文田
1. YMCA農圃道幼兒學校/ Victoria (Homantin) / 循道衛理楊震社 / 基督教幼兒中心 / 路德會包美達(Wongkaka)
2. 救世軍卜凱賽琳 (已交表等call interview)

wasabi-cat,

請問你講個間宣幼在那里?九龍塘個間好似無n1。
;-) :cheeze:

Re: 打算2007年入讀Nursey Class

fcatherinehk 寫道:
因為我個女係細女,如果佢响kg時repeat一年都仲未過7歲,所以可以再抽多一次.
呢個係後備決策,萬一派位唔好,又考唔到心儀既直資/私人學校,咁就僧抽多次/考多次私校.
所以有d人地話做其實做細仔/細女都未必係唔好既.

[quote]
blackpigmum 寫道:
Hi, fcatherinehk

我個囡囡都9個月大, 都諗緊明年比佢讀N1, 我都有諗過st. paul. 但我想問點解你會於K3同佢repeat? 有時間大家交流下心得.....

[/quote]

唔好意思! 我囡囡係11月尾出世, 都係細囡, 你話抽多次係咪指小學派位呢???
[img align=left]http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album&mid=181891&folderid=815180[/img]

sleepyBB 寫道:
lmak :

我報左康傑、學之園、德寶....同之前個d。之後冇再報,因為怕太多心大心細,唔收咪等幼兒班先再算。

想問報學校, 駛唔駛交留位費呢?  如交了, 但最後唔讀, 會有退番錢呢????
[img align=left]http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album&mid=181891&folderid=815180[/img]

sleepyBB 寫道:
各位:

學之園d效率好快,我星期三入form,今日已經收到我個女既file no.好快ar!

有無WEBSITE呢?

青衣/荃灣
1. 學之園 (ew911)
2. 學之園 / 保護兒童會 (柑桔)

荃灣
1. Luk Yeung, Fong Fong or Salvation Army(concon123)
2. 仁濟/綠楊/迦南 (KwanWingMum)

西貢
1. Greenville, Greenfield (bbix)

Ma On Shan
1) Think

Shatin
1) HK Pre-school

土瓜灣
1.YMCA農圃道幼兒學校 (Gloria) - 已報名未知收唔收
2. 救世軍樂民幼兒園 (Datoumimi)

紅磡
1)學之園(rats)pm有位, am waiting list
2) 德寶 (rats) am class 有位, 無開pm class

Shum Tsang
1. (MBMB15)

藍田
1. 救世軍 / 佛教金麗 / 保良局德田(jumbo_mandy)
2. 麗港城迦南 / 滙景啟思 (labelle)

美孚
佳寶/宣美/嘉心 (諾諾)
嘉心 (BeBeCat)

何文田
1. YMCA農圃道幼兒學校/ Victoria (Homantin) / 循道衛理楊震社 / 基督教幼兒中心 / 路德會包美達(Wongkaka)
2. 救世軍卜凱賽琳 (已交表等call interview)

好待無入來tim.

原來都好來mami 入來.   

我本打算會比囡囡2007年9月入幼兒園.當我認真找尋時.真係發覺近自己住所就真係唔好多choice.

現在,考慮會下年比囡囡上星期六�日playgroup.3歲才讀K1. 你地又如何?

heiheiw

留位費就唔清楚,不過唔駛交報名費架,仲有今個星期六學之園(hung hom)open day,有時間去下,我諗會對你更加有幫助。

大家好!!我個BB05年9月出世,但我到而家一間都未報過,見到你地個個好有plan,我就開始驚!!因為我第一胎,唔知程序係點!而家唔知點好!

sleepyBB
Nursey係咪一定要讀?其實我而家才報,會否太遲?我見有媽咪話學校會唔收細BB,9月出世會否唔收?你BB有幾大?因我見你報了幾間!我知我囉唆,但我知你有經驗才請教,希望你不會覺我煩!!
‹ 上一主題|下一主題