用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2006年9月TSL小一家長請進
樓主: kawaihappy
go

2006年9月TSL小一家長請進 [複製鏈接]

Re: 2006年9月TSL小一家長請進

Kawaihappy,principal,andrew,bau & Fatty:

Sorry呀!呢排好忙,遲咗覆!多謝您哋啲意見同分析!

andrew 寫道:

85% will go to EMI schools, the result is better than Yaumati school, don't forget, the % of band1 students in Yaumati is much higher than TSL.

Congratulation!!!

想深一層,今年學校在舊有的派位制度下,仍有85%入到 EMI Schools,即學生們是大部份於自行收生及叩門階段考入的,由此足見tsl學生的實力及受中學歡迎的程度,那麼我又何需擔心呢?應為學校、學生及家長們的努力         

wataru:

我是tsl的準P1家長,不便在此以家長立場介紹學校(免得被別人說自己讚自己嘛  ),想知多啲可以留意我們的討論內容或參考TSL學校網址:

www.plkctslps.edu.hk

Bluestar,

Are there any request for the background colour?

Bluestar 寫道:
Nearly forgot to remind P1 parents -
Need to take a photo in uniform, passport size.
For use eg in student handbook (TSL calls it assignment book).

YINGMUM00,

Background colour of photo -
Not specified.
I guess the "normal" colours used in photos passport / identification documents, (i.e. pink, light blue, white, off-white) should be OK.

Bluestar,

OIC, Thank you.

我Scan咗啲學校workbook俾囡囡做,希望佢容易啲適應同當預習一下,test同exam會考返textbook程度or深啲呢,可以講吓選購exercise bk的心得嗎?英文版Maths & GS似乎比較少選擇

YINGMUM00,

你好似都幾緊張喎。咁快預習test / exam ?

溫習test/exam,我主要go through 個syllabus 1-2次,ie我讀一次所有課文+作業俾佢聽/看,然後有時間就做幾頁出面買的練習,就去考。中文則最緊要識得寫d字。
(咁當然唔會第一喇。 )

唔知其他家長怎溫習 ?

其實每天教一dd,做dd習作,唔會唔識。
differrence在於小朋友是小心,還是粗心。
好多時錯/扣分在大意。

p1 General Studies = 供字填充,唔使自己串字。
maths 要識得解題。
平日有上網做中英數 (eg每日一篇)有幫助。

Bluestar,

我真係啲緊張型嘅家長,所以攪到我緊個囡唔緊囉
但我都只是想同佢預習小一啫,而不是温定test/exam,問開問埋啦

請問知唔知 1/9是否要穿校服?我睇Campus TV 舊年P.1 orientation,有啲片段只有一兩個學生穿校服,是否4/9才開始穿呢?

4/9 - 8/9無lunch供應,你哋會帶飯定其他食物呢?啲保温飯盒又話只保4-6hrs,唔知啲飯會否唔夠熱,唔好食呢?

醒目開學勳章

YINGMUM00,

我覺得應該要穿校服。1/9 & 9/4- 8/9無lunch供應,我諗我會:

1. 求其帶D面飽就算,反正1:15pm 就放學,之後再出街食lunch.

2. 我會係11:15 左右,係學校附近買飯盒(附近有太興), 跟著倒入保温飯盒, 送飯俾仔仔,咁就唔洗怕唔夠暖。

3. 8/9 之後,我會幫仔仔係學校訂飯。

YINGMUM00 寫道:
請問知唔知 1/9是否要穿校服?我睇Campus TV 舊年P.1 orientation,有啲片段只有一兩個學生穿校服,是否4/9才開始穿呢?

4/9 - 8/9無lunch供應,你哋會帶飯定其他食物呢?啲保温飯盒又話只保4-6hrs,唔知啲飯會否唔夠熱,唔好食呢?

YINGMUMOO
唔緊要,我也很忙,轉眼間已放了一個月假,玩完8月便開始小一,請問各位有否去太古看冰燈,如星期六,日去是否排很久?

Fatty,

4/9-8/9 我會俾囡囡適應下坐校車,自已唔跟出去啦!如果成個星期捱麵包,又好似慘啲!見你話等到11:15買熱辣辣外買倒入保温飯盒,即時感到媽媽是多體貼

醒目開學勳章

我唔係體貼,係因為我懶, 唔想特登再整飯。惟有買現成飯盒,倒入保温飯盒, 等人以為係我整既。  

YINGMUM00 寫道:
Fatty,
見你話等到11:15買熱辣辣外買倒入保温飯盒,即時感到媽媽是多體貼

醒目開學勳章

kawaihappy,

我唔會去睇冰燈,因為我冇興趣同埋唔想排一餐隊。

YINGMUM00,

關於溫習, 因為仔仔間幼稚園係唔會通知幾時有考試,所以呢3年都未試過同仔仔溫習。一般收到學校有關家長日通告, 就表示已經考完試。所以係靠佢平時。

平時,我會另外俾少少練習佢做(半小時內可以完成),多數係做英文同數學 (英文數), 同埋會叫佢自已睇下課外書。

至於英文數學練習,可以去Popular 大眾書店, Page one,都有得買。

kawaihappy,

我係個緊張得嚟又negative thinking嘅媽咪,好彩有您哋幫我平衝吓喳,我啲friend話都唔知我點捱到個囡畢業 :

睇冰燈確是消暑好節目,等我都帶囡囡去先

FATTY
其實我想帶小朋友看,大人未必有興趣,但小朋友會大開眼界,以前在哈爾濱看過,實在好靚,剛剛問過朋友,平日不用排很久,值得去看!

Fatty,

你都得架啦 但的確諗起要5点幾起身煮飯,真係想 。好懷念小賓賓,都係出返去做嘢好啲

醒目開學勳章

kawaihappy,

仔仔對雪糕興趣大D,冰燈真係冇興趣,除非可以一邊食雪糕一邊睇。

YINGMUM00,

原來你係全職媽媽呀!我都係呀,不過係全職返工媽媽!

YINGMUMOO
哪個父母不緊張自己的子女,照顧小朋友是父毋的責任,孩子在愛之中成長絕對幸福,這六年我無悔將所有時間陪伴囡囡,能夠在她的童年留下開心的記億,絕對值得放棄自己的余樂!

FATTY
等我影些相,讓他一邉食一邊看!   

YINGMUM00,

1/9要穿校服.
Campus TV 舊年P.1 orientation,有啲片段只有一兩個學生穿校服, - 因為去年orientation=8月底有2天特登要返去,學排隊,參觀設施等。到9月1日全校返學。
今年9月1日,只有p1和新生要返學。舊生9月4日才開學。

啲保温飯盒又話只保4-6hrs,唔知啲飯會否唔夠熱,唔好食呢?
-冬天都無問題架。你放飯前,先倒熱水入飯壺,==>個膽熱左,再倒走d水放飯菜,就會夠熱。記住唔好帶湯,容易倒瀉麻煩危險。

午飯時段,一邊吃飯,一邊看campus tv的。
‹ 上一主題|下一主題