用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意 ...
樓主: 24孝阿媽
go

老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見....... [複製鏈接]

王國長老

Re: 老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見.......

TWMa,

唔好咁講喇!
我心情仲好好,老公今日接我放工喎!
上網啫,睇得好開既。

TWMa 寫道:
Judy:
你又再次 "文字失效" 啦

Re: 老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見.......

呢個係當時人之前給我的回覆:
[quote]
24孝阿媽 寫道:
RE:  cameo,  多謝你很長篇的回應.  

我只想大家可分開來看這件事,  一. 為何女兒犯錯, 怎樣
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

你又再次 "文字失效" 啦

今次真係唔怪得我,啦,我己經用好婉約嘅語氣,講些講咗等於無講的東西,都搞成咁。

别說"罰",有時讚吓呢個無讚那個,都會引起風波。

所以,發言之前,最重要不是理据是否充分,語氣是否婉約,而是要看清楚你和誰說話。

Hi,  您們好!  

自我開了這個topic以來,   十分多謝曾經回應過的網友 ,讓我吸收了您們寶貴的意見,  乘著上星期六是家長日, 向班主任了解囡囡被罰問題 :

開始時, 她說我囡囡很乖, 所以我乘機帶出話題, 說她最近才罰過wor !集名是怎樣的 ? 班主任說班長存有一個全班學号紀綠簿, ( 沒分類列出犯何錯處,) 四個班長認為犯規就自己加 記号在紀綠簿上,  午膳時作總結,  5個記号或以上就要罰.  我向班主任說學生都不知所犯何事,何以改正及警惕自己不去再犯呢?  她說多數學生都說不知所犯何事,  甚至賴在班長身上,  其實是因為轉堂時嘈.  傾計多.現會要求犯規者說出自己所犯何事便可, 不用罰站吃飯.

對於我一提到罰站吃飯,  立即有對應說會改變受罰方法,  我想可能已有家長比我更早提出,  這點也可令我放心, 起碼 初步了解班主任應是一位從善如流的好老師.....

多天來,  我有感回應的網友都是很有論點, 很有獨到的教子女心得,  想必是受過高深教育的父母,  令我這個受中等教育的母親獲益良多,  如有興趣繼續討論教育子女心得,  將必是令我或大家可共同分享, 得益更多,  但請 堅持以

""  對事不對人,  真理越辯越明  ""     的態度   

再一次多謝各位曾經回應的家長網友 !!!

係ge...係ge....知錯能改....

如果全民公投.....老師咁罰法實惹起公憤.....畢竟贊成的人都好少數..而且也不敢出聲贊成...

我諗佢自己本身都知道咁樣做唔係咁妥當....

好好....知錯能改......小孩子有救有救...

elsa2005 寫道:
[quote]
24孝阿媽 寫道:
Hi,  您們好!  

自我開了這個topic以來,   十分多謝曾經回應過的網友 ,讓我吸收了您們寶貴的意見,  乘著上星期六是家長日, 向班主任了解囡囡被罰問題 :

開始時, 她說我囡囡很乖, 所以我乘機帶出話題, 說她最近才罰過wor !集名是怎樣的 ? 班主任說班長存有一個全班學号紀綠簿, ( 沒分類列出犯何錯處,) 四個班長認為犯規就自己加 記号在紀綠簿上,  午膳時作總結,  5個記号或以上就要罰.  我向班主任說學生都不知所犯何事,何以改正及警惕自己不去再犯呢?  她說多數學生都說不知所犯何事,  甚至賴在班長身上,  其實是因為轉堂時嘈.  傾計多.現會要求犯規者說出自己所犯何事便可, 不用罰站吃飯.

對於我一提到罰站吃飯,  立即有對應說會改變受罰方法,  我想可能已有家長比我更早提出,  這點也可令我放心, 起碼 初步了解班主任應是一位從善如流的好老師.....

多天來,  我有感回應的網友都是很有論點, 很有獨到的教子女心得,  想必是受過高深教育的父母,  令我這個受中等教育的母親獲益良多,  如有興趣繼續討論教育子女心得,  將必是令我或大家可共同分享, 得益更多,  但請 堅持以

""  對事不對人,  真理越辯越明  ""     的態度   

再一次多謝各位曾經回應的家長網友 !!!

[size=medium]事件中的老師「知錯能改,善莫大焉?」

[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

24孝媽媽
恭喜你能夠解決問題~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

24孝阿媽:
做得好, 很開心見你的心結終於解開了.

Tks ,   Cameo  &  ikiiki  !

我讚成,亦唔會唔敢讚成,各師各法!

始終成唔成材都係自己仔女,第日係龍係鳳亦係自己受晒 !

選唔選擇做皇帝仔皇帝女 都係個人選責 ! 不須認同!

麟媽媽你講的說話都有見地的 !

Msma

24孝阿媽終於搞定呢件事, 安樂哂.
網上發言真係好容易 "文字失效", 大家睇同一段文字, 理解可以完全相反, 但有時都可以係 "不打不相識" o既
如果純粹以24孝阿媽之前的描述, 我都唔認同老師的罰則同方式. 我都會罰孩子, 但罰前我希望孩子明白點解要受罰, 所以我甚至容許抗辨, 抗辨無效就要甘心接受處罰. 4歲以後可以講理, 已甚少祭出藤條, 多數係面壁思過 (試過出咆哮信, 發覺唔好, 搞到自己似癲婆之餘, 又驚孩子有樣學様). 至於罰企住吃飯, 我諗自己冇可能採用--- 唔知想點! 如果係吃飯無規矩, 最多埋罰落飯檯, 冇得再吃囉.
孩子係學校受罰, 如果覺唔合理, 我諗我會搵老師了解事件先, 唔會動輒投訴. 雖然自己唔係權威主義者, 但都不至於凡事同孩子出頭. 依家唔好話處罰, 眼見好多父母, 學校即使用獎勵的方式 (做到學校提出的要求--- 好基本要做既野, 就有貼紙獎勵), 咁都會俾家長投訴啊!
網上交流下意見咪好囉, 意見梗有唔同架.

咪係lor.  我都唔覺得"贊成的人都好少數..而且也不敢出聲贊成..."...
就睇呢個topics, 我覺得都係50/50 o者...
我自己都係讚成架.

Msma 寫道:

yeah! totally agree!!

yeah!! totally agreed!!!

Msma 寫道:

100% agreed.

TWMa 寫道:
24孝阿媽終於搞定呢件事, 安樂哂.
網上發言真係好容易 "文字失效", 大家睇同一段文字, 理解可以完全相反, 但有時都可以係 "不打不相識" o既
如果純粹以24孝阿媽之前的描述, 我都唔認同老師的罰則同方式. 我都會罰孩子, 但罰前我希望孩子明白點解要受罰, 所以我甚至容許抗辨, 抗辨無效就要甘心接受處罰. 4歲以後可以講理, 已甚少祭出藤條, 多數係面壁思過 (試過出咆哮信, 發覺唔好, 搞到自己似癲婆之餘, 又驚孩子有樣學様). 至於罰企住吃飯, 我諗自己冇可能採用--- 唔知想點! 如果係吃飯無規矩, 最多埋罰落飯檯, 冇得再吃囉.
孩子係學校受罰, 如果覺唔合理, 我諗我會搵老師了解事件先, 唔會動輒投訴. 雖然自己唔係權威主義者, 但都不至於凡事同孩子出頭. 依家唔好話處罰, 眼見好多父母, 學校即使用獎勵的方式 (做到學校提出的要求--- 好基本要做既野, 就有貼紙獎勵), 咁都會俾家長投訴啊!
網上交流下意見咪好囉, 意見梗有唔同架.
‹ 上一主題|下一主題