用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE馬場直擊(公馬)
樓主: Sing13
go

DSE馬場直擊(公馬)   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 23-8-23 09:12
到你女英文進步到俱備5** 的能力之時,佢就會轉呔,劍指神科鳥!

女升中五暑假考左ielts overall8.5,但佢only英文好罷了。不是神科材料。佢真心鍾意英文, 選 選修科 英國文學係1st priority。 所有人已經同佢講呢科難高分

同埋家長我比較擔心英文老師前景問題

kirstyau 發表於 23-8-23 10:32

佢升中五暑假考左ielts overall8.5,但佢only英文好罷了。 ...

眼見 IELTS 有 8.5 的最終 DSE 英文都有 5** ,可以安心鳥

Soundervolt 發表於 23-8-22 10:43

公開討論大陸正面嘅嘢依家係冇市場,不過身為香港人, ...
Friendly reminder. "不过身为香港人". 应该改为"身为中国人"

Soundervolt 發表於 23-8-21 18:58

閣下唔好淨係戴有色眼鏡去睇國內現時教育情況,只係用 ...

你有你既同事網, 我有我既親友同事網, 你可以繼續相信你所相信的...

有位親友軍工單位, 10幾年都係希望子女來香港唸書... 當年係希望以香港為跳板出國留學, 現在係希望在香港唸完再回內地發展... 佢地有少錢有關係, 但都要子女有一定QUALI 才可以埋位爭!

其實我哪裡批評國內教育情況?

我係講一批不少的, 內地中產家長(可能你講既中產不一樣)為子女鋪排爭取教育資源的走向!

Soundervolt 發表於 23-8-21 19:03

呢啲相係我下屬拍攝俾我,大陸漸漸提升普及教育係事實 ...

其實你POST 呢D 相有什麼意思? 浙江有大把條件很好的學校!

而家係講緊一班內地中產家長, 為爭取教育資源的鋪排, 爭一本, 211 985, 都是他們要面對的事, 子女爭不到又如何更有成效的WAYOUT?

你POST 照片說大陸有些學校條件很好, 有點不著邊際!

Soundervolt 發表於 23-8-21 19:10
喺大陸補習係犯法,你可以話實有私補,如果係咁,打劫捉唔到都係冇事。
...

哪裡說 "喺大陸補習係犯法"? 這個我不確定...

但內地近年是打擊"校外培訓" 行業, 這樣下有需求的家長只有走向私補!

隨便QUOTE 的新聞一單:

https://www.hk01.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E8%A7%80%E5%AF%9F/654933/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%87%8D%E6%8B%B3%E6%95%B4%E6%B2%BB%E6%A0%A1%E5%A4%96%E5%9F%B9%E8%A8%93%E7%9A%84%E5%88%A9%E5%A5%BD%E5%92%8C%E9%9A%B1%E6%86%82

twhkleung 發表於 23-8-22 04:56

其实你唔洗假定这埋的網友唔太熟大陸,睇得出这理好多勁 ...

插句咀...

想知內地情況, 正正唔應該聽 "勁人" 講...

要找些 "跟庶民同在" 的, 曾在內地生活的港人, 才會知道真正內地人的生活...

我有朋友就是你說那類 "勁人", 在上海工作的國際公司的合伙人, 子女在上海的國際學校唸書 (如版友說的 "中產"), 他們的生活圈, 就像台灣人說的"天龍國", 不會理解庶民的煩惱: 辦証件, 跑衙門, 拉關係, 爭學位, 求工作的憂慮...

twhkleung 發表於 23-8-23 10:49
Friendly reminder. "不过身为香港人". 应该改为"身为中国人"

我當然係中國人啦,如果我講香港島區嘅學校,我亦會話自己係九龍人添(emoji)我只係想帶出用我自己處身嘅地方去睇呢個話題,別無甚麽本X、港X立場,唔好咁敏感。

Sing13 發表於 23-8-22 13:15
各有好處吧,香港DSE及內地高考,分數面前人人平等,基層學生通過考試可以改變命運。
美國名牌大學收生睇 ...

聽過昇學分享...

考美國大學的確較難...

要睇對ECA 的commitment, 對社區的回饋, 那是要數年的鋪排累積... 有些大學還要顯示 "企業家精神"

要鋪排這些, 真係要有心有力, 有時間, 有金錢, 還可能要有背景...

聽聞以前係整個社會老師勾結補習社,講某程度跟唔上,然後介紹去某補習社,一個人頭費收取介紹費幾多$,另外可能老師同補習社合作合辨的,家長聽到跟唔上進度死人冧樓傾家蕩產都去補,收費又天價,進入死循環式,後來整治。

ANChan59 發表於 23-8-22 21:56
個link 入面有講,如果在英語系國家讀高中可以 exempted IELTS.

考IELTS 有可能用鎗手。
而家考IELTS 要印手指模... 咁都可以代人上槍?

retriever 發表於 23-8-23 11:57
而家考IELTS 要印手指模... 咁都可以代人上槍?

是不是最近的措施?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kirstyau 發表於 23-8-23 10:32

女升中五暑假考左ielts overall8.5,但佢only英文好罷了。 ...
最緊要適合自己.
無話英文科前景會差.

我樓上有位女同學(大囝同學), 英文(語文科)成績特別好. 都係5**.
讀HKU. 英國文學和教育.

首先可以做老師.

甚至, 我囝中學校長, 都係HKU英文系出身.

進入教育系統, 有一定升職機會.

twhkleung 發表於 23-8-23 10:49

輕鬆d,唔使下下要中國人三個字、黑眼睛黃皮膚走到邊這是無法改變的事情,仲有本護照都無法改寫前面的文字。尤其有國外生活過的網友好清楚,同人解釋係香港人,佢會問係Chinese ? 會更尷尬。

ANChan59 發表於 23-8-23 12:11
是不是最近的措施?

不知道是否"最近"...

去年底, 在香港某CENTER... 入場考試要出示護照, 即場拍照(証書用), 按手指模!

鄰近地區是否這樣就不知道...

Soundervolt 發表於 23-8-23 11:18
我當然係中國人啦,如果我講香港島區嘅學校,我亦會話自己係九龍人添(emoji)我只係想帶出用我自己處身嘅地 ...

唔紧要, 我多口讲句而已. 因为比如北京上海或成都, 渠地系唔会常常把我地上海人(或我地成都/北京人)乜乜乜挂在觜边, 更不会话我自己身处浦东, 就话我地浦东人乜乜乜, 理d都只会香港人先会咁讲, 可能系口头禅, 是时后要改了, 不景最终都会系讲普通话(我上海d friends, 佢d囝囡好多都唔识讲上海话的), 写简个体字, 用人民币,

Rpp 發表於 23-8-23 12:17
輕鬆d,唔使下下要中國人三個字、黑眼睛黃皮膚走到邊這是無法改變的事情,仲有本護照都無法改寫前面的文字 ...
唔明你意思, 你是只在外话"香港人"会更尴尬, 还是话系"中国人"会更尴尬? 应该叫乜会好d?

retriever 發表於 23-8-23 11:16
插句咀...

想知內地情況, 正正唔應該聽 "勁人" 講...
經驗之談

twhkleung 發表於 23-8-23 13:21
唔明你意思, 你是只在外话"香港人"会更尴尬, 还是话系"中国人"会更尴尬? 应该叫乜会好d? ...

我意思係習慣稱香港人便香港人,唔使強調要稱中國人。黃皮膚黑眼睛是中國人無法改變的。

retriever 發表於 23-8-23 13:16
不知道是否"最近"...

去年底, 在香港某CENTER... 入場考試要出示護照, 即場拍照, 按手指模!

女2022 9月頭考, 經英國文化協會報 IELTS,灣仔考,要影相加手指模
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊