用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-8-20 20:47
話說有個小二學生,識哂所有內臟既英文:識讀,識串,識作句。有一日,佢身體入面好似比火燒咁樣,佢阿媽就 ...

讀培僑就唔會出現呢啲問題啦~~~

不過,可能用學校教嘅作咗篇文出嚟~~~

ar_mak 發表於 21-8-20 20:58
我自從小二第一次接觸三角形,一路去到中學,都不停為左佢奮鬥!過左大半世人,諗諗下,除左平時著開果條三 ...

咁你放工會唔會準時走先,有嘅都已經唔係差,合晒格了~~~

hkpapa852 發表於 21-8-20 18:26
大台醫生劇,急救手術開腦
咁做啲學生應該自制紙版公仔放喺電腦前面

ar_mak 發表於 21-8-20 20:40
人體果方面,為左提升學生既學習興趣,除左咸片,我真係諗唔到還有什麼其他教材,可以直接,有效,令學生自 ...
吓,咸片呢兩個字過時啦,又打晒格仔,點學到野架

ar_mak 發表於 21-8-20 20:58
我自從小二第一次接觸三角形,一路去到中學,都不停為左佢奮鬥!過左大半世人,諗諗下,除左平時著開果條三 ...
識得遲到,所以你咪數學攞到100分囉,遲到早退計到盡,唔係一般死背公式既人懂得去計架

WKF 2021 畢業生去向
https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2021

本地大學offer共99個, 3大offer有48 (應係58), 非UGC offer: OUHK + SSSDP (11+6) 共 17個

按 WKF 官網自己講:

In JUPAS main round offer, 65% of our DSE graduates received offers, among which 70% were from UGC-funded universities, while the offers from HKU, CUHK and HKUST accounted for two fifths.

JUPAS offer 中, 有大約7成係UGC, 既係大約3成係OUHK+SSSDP, 咁整體JUPAS offer 應該係:

17/30%=~57個

按數字去計, UGC offer 共 40 個。扣除其它5大既offer (24個), 3大offer得番16個

反方向驗証: 57 (JUPAS offer 總數) x 70% (UGC offer 比例) x 40% (3大offer比例) = ~16

數字同 WKF 自己官方描述一致

即係WKF既 JUPAS 3大offer, 應只有16個, 其餘32個 (應係42) 呢, 全部來自個班 GCE-IAL考生

有65%學生取得JUPAS offer, 全級DSE考生即係有 57 / 65% = ~88人

所以DSE較考生取得3大offer真正佔比: 16/88 = 18.18%

用唔同手法去描述入U率, 效果係咪好唔同呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得上文hkpapa的解讀存在概念混淆的問題:1.爲什麽非UGC的offer只算OUHK+SSSDP呢?也可能有同學用DSE的成績申請國外學校;2.按照推論,爲什麽扣除其它5大的offer(24個)?這個5大的offer並不是一個實數(即不是實際學生選擇就讀的offer數目,而是學生申請後獲得的offer數目,學生可能同時申請幾個學校,最後只是選擇其中一間就讀),從而計算出來三大的offer數目,如是這樣,爲什麽不直接算三大的offer?3. 其反向驗證不值得參考,因爲1+2+3=6,所以自然就是6-3-2=1,基于錯誤的前提,其推論和所謂的反向驗證自然也是錯誤的。

我的理解是官網講的是“在JUPAS主輪offer中,65%的DSE畢業生獲得了offer,其中70%來自教資會資助的大學,而來自香港大學、中大和科大的offer則占了五分之二。”即是3322率至少65%,三大率:65%*2/5=26%,跟去年水平差不多。

列表中提到收到的offer數目,只是學生申請後獲得的offer數目,而不是實際學生選擇就讀的offer數目,因爲總數99+93+24=216,而王錦輝畢業生一年的數目大約120人左右。

加上GCEAL考生的成績,全體畢業生三大或接近三大水平(國外學校)的比率是遠超26%的。

https://www.hkbuas.edu.hk/sites/ ... _Newsletter_1_2.pdf這個出版物的第10頁有2019年確切就讀學校的數據,三大(48人)/全部畢業生(海外和香港共113人)=42.4%,可供參考和佐證。

醒目開學勳章 王國長老

梔子 發表於 21-8-31 20:44
我覺得上文hkpapa的解讀存在概念混淆的問題:1.爲什麽非UGC的offer只算OUHK+SSSDP呢?也可能有同學用DSE的 ...

路過
原文:In JUPAS main round offer, 65% of our DSE graduates received offers, among which 70% were from UGC-funded universities, while the offers from HKU, CUHK and HKUST accounted for two fifths.

首先,講明係dse生,即撇除非dse生
然後,dse生中65%人有jupas offer,即35%人無jupas offer
既然講緊jupas offer,左計右計,點計都係計jupas數字,關海外大學咩事

你講得對的是,有jupas offer的學生,的確可以申請海外大學。所以一個dse生係可以有一個Jupas offer+n個海外offers,所以就算list出嚟有牛津有syd u有哈佛有港大,其實有機會根本係同一個人

順帶一提,原文70% were from UGC-funded universities呢句亦可圈可點。當一間學校有35%dse生無jupas offer,我相信佢唔係神校,咁無可能100% Jupas offer都是degree offer吧!請看圖理解,Jupas offer from UGC-funded universities,唔一定等於degree program,所以你推算嘅3322率亦唔正確

多謝版主指正我對3322率的推算。
我想強調hkpapa的推算是唔正確的,我的理解是DSE考生中三大率是26%。
對王錦輝,只強調其DSE成績去評價其升學率是十分偏頗的,我加上GCEAL的成績,整理評價其三大率,是一個更值得參考的指標。

我上呢個論壇也很多年了,大多數時候都只是睇文,從hkpapa的貼文也獲益良多,但我覺得hkpapa對王錦輝頗有偏見,以至於不少人云亦云、唔深究、被動輸入信息的家長也對王錦輝產生偏見。基於事實的批評,可以接受,但是歪曲的偏見實在是對人的誤導。

醒目開學勳章 王國長老

梔子 發表於 21-8-31 22:24
我想強調hkpapa的推算是唔正確的,我的理解是DSE考生中三大率是26%。
對王 ...

公道講句,係計唔到
因為學校個公佈,一大堆文字講dse生(經jupas),然後下面個表係number of offers received in HK,點知幾多Jupas幾多non Jupas啫!
你問我65% of our DSE graduates received offers, among which 70% were from UGC-funded universities, while the offers from HKU, CUHK and HKUST accounted for two fifths,一句,2/5係指65%中的70%的2/5,定65%中的2/5,我真係r頭
我只能話,肯定知道嘅係35% dse生無任何Jupas offer囉 (拿,我又好公道講句,今年係比較特別嘅一年,人少,而且考生而家醒咗,識玩,我知有人咁做我亦有教人咁做,就係當3322斷腳,先用non Jupas 方法例如eapp 去secure個sub degree,然後jupas 唔揀sub degree盡地一搏,話唔埋clearing有驚喜,有大學肯破例收,所以不妨睇定d,等多一星期clearing round都收人都決定最後數字)

Charlotte_mom 發表於 21-8-31 22:39
公道講句,係計唔到
因為學校個公佈,一大堆文字講dse生(經jupas),然後下面個表係number of offers rece ...
JUPAS clearing round結果係8月30公佈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

對王 ...

其實不論點計,也只是猜测,各種猜测也需加入自己的assumptions, 結果當然不一定一樣,既然學校想考下大家logical thinking, 咁想玩咪一齊各自用自己的assumptions 去猜下羅,冇話邊果arm多d。
想知真相,為有学校肯公开!

對王 ...

首先你要認真瞭解下香港學制,咩係JUPAS,咩係UGC學位
JUPAS派位包括8大既UGC學位,再加非UGC既學位(只有OUHK和SSSDP既非UGC學位可經JUPAS申請)

所以計JUPAS 既UGC 學位數,基本上用 OUHK 同 SSSDP 既數字同佔比,就可估計到JUPAS 既 UGC 學位總數。

所以用17個非UGC學位做基數去年推算番UGC學位數目係好正常,亦諗唔到有幾重大既誤差。

主要誤差有以下兩個可能:

(1) 有冇人會報堆OUHK sub-degree而 WKF 又計埋落去呢?
呢點只有學校只知,有但機會高唔高呢?

(2) 仲有一個誤差係可能有人用GCE-IAL去較考3大以外既UGC 學位,咁JUPAS中3大比例應該就高番D,但係咪真係有讀GCE-IAL既學生會咁做呢?
‹ 上一主題|下一主題