用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

睇下呢個post個家長呢條問題。

http://www.jzb.com.hk/thread-4341-1-1.html

「現大女讀傳統中學中二,剛做完評估,佢文字和言語理解很弱,但又未算讀寫障礙。dse 中文和通識好難考到3和2,要靠dse入u機會唔高,但佢logical mind 和記憶力很強,所以佢讀數理完全無問題。個教育心理學家建議我地幫她找另一些出路。我初步了解GCSE and GCE應該適合我女多些。 想問下大家知唔知有邊間學校有提供這些課程? 國際學校不考慮,因為好多都要比一大畢錢買school bonds才可入讀。」

如果官津考可開GCE,咁就直接幫到佢個女吧。

真正關心年青人,就唔好用佢既弱項限制佢既發展,比佢地可以利用所長高飛,呢個絕對唔應該只係比得錢既人既專利或特權。

Radiomama 發表於 18-9-6 20:20
討論啫,唔駛郁吓就鬧人。

其實歸根究底,係DSE派5*及5**太少?係大學無公開對DSE和IB/AL的基本換算?定 ...

歸根究底,v君認為只要有一學制不是全港學生可「選讀」便是不公平。問題多到講唔哂,何其不設實際的想法。

「又還是不如建議:低收入家庭優先入大學、綜援家庭有分加、日後考公務員職位同樣處理,咁咪直接幫助低下階層向上流動囉。」

一個不是講實力的社會,一個窮字便可一路「享特權」的社會,是否理想的社會?不過,這是程度問題。社會當然要照顧窮人,但 where do we stop?  使唔使唔使人工高D,進升快D,排居屋快D,死左排山地又快D? Where should be the line on the sand?

Vanadium 發表於 18-9-6 20:41

http://www.jzb.com.hk/thread-4341-1-1.html

明天有學生例子選 Alberta,或AP課程,後天又有高考。哦,有一天日本學制有利某位香港學生,咁點?大後天興華德福,森林教學法咁點?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-9-6 20:32
下....咁簡單都有問題。

剛匯基校長都話黎緊開GCE,就因為GCE AL只須考幾個學生自由選擇既學科,唔使中文 ...

答非所問。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-9-6 20:32
下....咁簡單都有問題。

剛匯基校長都話黎緊開GCE,就因為GCE AL只須考幾個學生自由選擇既學科,唔使中文 ...

Ic, 你的簡單方法,其實是想回到從前的會考和A level啫。

Radiomama 發表於 18-9-6 23:29
Ic, 你的簡單方法,其實是想回到從前的會考和A level啫。

要準確一點,係比得起錢既想回到從前,唔接受DSE,而政府容許佢地咁做,大學又喜歡佢地咁做。

(即使IB都分兩個levels)

咁我地係咪都應該公平啲,容許其他資助學校既學生都可以咁做呢? 如果唔係為拗而拗,答案係非常簡單。

Vanadium 發表於 18-9-7 07:02
要準確一點,係比得起錢既想回到從前,唔接受DSE,而政府容許佢地咁做,大學又喜歡佢地咁做。

(即使IB都 ...

ib分兩個level, 你指HL and SL ? 係呀,仲有core requirements。其實你係想政府改良dse, 直接向政府要求改革

有特殊需要嘅學生,係有特殊安排,個別家長會為自己小朋友提供更好嘅環境,無分貧富,唔代表要利用人地特殊需要去標榜咩貧富論。
現今嘅學校,對有特殊需要嘅學生,對比以前,係有多左支援,但公共教育有固定開支同預算,事情永遠有空間做得更好,家長有能力,多放資源係自己愛錫嘅兒女身上,係常識吧?
我咁睇嘅,就拿剛剛嘅亞運做引子,成績好嘅項目,係經過多年爭取,增加資源,推廣訓練,提高左水平,

大家可以諗諗,去到 奧運,對手係先進國家,明顯係資源上各國就有距離,有啲達唔到參賽水平都無得去比賽,但無人會大做文章去話唔公平。

試問 埋怨,係咪解決到問題,討論都係想審視如何改善,唔係要 渲染貧富階級嘅對立,請提出有效可行嘅合理建議。

Vanadium 發表於 18-9-7 07:02

(即使IB都 ...

想請教下V兄對公共政策有可(何)行政經驗?對公共資源同社會需要,如何去平衡?
公共教育系統自教改開始,是否應分時段去檢討?

現有嘅公共教育係一個系統,巿民有平等權利去接受,再加入兩三種課程,可能要用引入學券概念,每個學生都享受相同資助,其餘用者自付,咁係咪更加有利基層外上爬?

平衡嘅法則,我覺得就唔係用口去鼓吹其他人干預,自己根本唔使沾手,又唔考慮後果,改制可以一揮而就咩?咁又要十幾年動蕩?

大學收生大學自決,我諗係教育工作者嘅共同理念,議員有職權去監察,炒作議題去引起大眾關注係明白嘅,但要有理有節,單邊去砌政府,去砌高等教育,引至部分學生家長出現羊群效應,會唔會好心做壞事呢。

ABC-DAD 發表於 18-9-7 11:05
想請教下V兄對公共政策有可行政經驗?對公共資源同社會需要,如何去平衡?
公共教育系統自教改開始,是否應 ...
我倒不認為這是什麼炒作, 閣下是為那個PARTY 護航?
中產? IB? 高教界? 我認為你是在停止我看別人論點的機會, 為何終日給人家戴帽子?

你針對人多於針對事.

離開幾個月, 這裡依然不變.

恕我多言了吧.
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

//大學「神科」愛招收IB考生,其實可跟名校轉直資風潮一併看。香港華仁書院上月申請轉直資失敗,引起討論。名校轉直資,令不少出身寒微的苦讀生知難而退。他們吸納回來的經濟條件較佳的學生,除了可報考DSE,還可花更高價錢修讀IB課程,銜接海外大學又得,繞過聯招(JUPAS)直升本地「神科」亦得。

如果愈來愈多中學開IB課程,又愈來愈多大學科目向IB生招手,一條中產學子的「入U」之路便儼然成形。以前本地生要繞過傳統公開試,多數只能入讀天價國際學校;如今的直資學校IB課程,無疑為中產家庭開闢一條新路。「入U」途徑更多元,但也要花更多港元,「窮二代」向上流的機會則有可能被攤薄,並繼續受制於一套連高官子女也拒絕參與的遊戲。//

大學「神科」愛招收IB考生.....

如果愈來愈多中學開IB課程,又愈來愈多大學科目向IB生招手......
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

Vanadium 發表於 18-9-6 20:41

滙基都可以辦-AL ,係用non Jupas去升大學咁就唔係貧富嘅問題啦,係津校校長權力範圍可以解決,不過咁樣,係咪反映non Jupas同Jupas 嘅比例問題,係一個人為偽命題呢?
跟本嘅問題焦點係在官津校長如何調配資源。
相信大學亦樂意協調,中間嘅行政能力,要時間去考究

....

.......

20120808 發表於 18-9-7 14:47
我倒不認為這是什麼炒作, 閣下是為那個PARTY 護航?
中產? IB? 高教界? 我認為你是在停止我看別人論點的機 ...

你諗多左啫,討論區,各輸(抒)已見。明擺你屈人[停止你看別人論點]毫無理據。

希望喇沙,皇仁,庇理羅士,聖瑪利等一齊開AL,睇下教局會唔會出來阻止。

面對幾種課程嘅取捨,有經驗嘅家長自然明白嗰中難處,唔係話錢同無錢咁膚淺嘅道理。
未經歴過為子女前途做決定嘅話,不易明白,有得揀,不過無得返轉頭嘅噃?入場券?
諗清楚當中含意先,成年人自有自己一套。

ABC-DAD 發表於 18-9-7 15:25
滙基都可以辦-AL ,係用non Jupas去升大學咁就唔係貧富嘅問題啦,係津校校長權力範圍可以解決,不過咁樣, ...
滙基唔係直資中學咩?

將討論make it simple吧,你講好多"感性"內容,係應該關上門,父母同仔女講、老師同學生講,但討論時事,如城市論壇,就係以事論事。

akys 發表於 18-9-7 17:22
希望喇沙,皇仁,庇理羅士,聖瑪利等一齊開AL,睇下教局會唔會出來阻止。 ...
資助中學比你開咩?

其實呢到唔少人以為津校無資源開IB同GCE,GCE唔在講,根本唔使資源,即使IB,政府若批準,你講果批官津校根本大把舊生backup,水源充足,相信話開就開。
‹ 上一主題|下一主題