用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子駁咀應如何應對?
樓主: mypineapple
go

孩子駁咀應如何應對?   [複製鏈接]

yovin 發表於 17-12-11 08:22

you are right.
thx for the added color :)

MrBeast 發表於 17-12-11 08:14
really? 我以為係certain % 留比黑人tim.
anyway, 從不同渠道(not verified) 聽到現時hk入U率都是女優勝
...

I think except blacks and Latinos, white people’s chance of getting into universities is not nearly as high as Asians.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 08:30
回覆 MrBeast 的帖子

我記得英國之前都係咁,一個白人同一個印度人有同樣成績,佢地會優先取錄個白人。

其視每個地方都有,雙非也可以話被香港人其視。香港以前重男輕女,不過e加身邊的朋友我唔覺這情況太嚴重,至少男女都有書讀,女仔又成熟快d,自然有優勢u

回覆 retriever 的帖子

瑣碎小事如快d食飯、食物有無益、着多件衫、早d訓,為呢d不斷嘈佢,佢會覺得好煩,而唔會感受到呢d係關心。如果亞媽仲強權到夾硬塞件衫入袋,又或者加碼至日哦夜哦,會覺得討厭的。
除了事情的性質,亦有關心的方法。用佢覺得溫暖的方法去關心佢,唔係用亞媽講得適合果套哦鬧打。

Jane1983 發表於 17-12-11 08:48

瑣碎小事如快d食飯、食物有無益、着多件衫、早d訓,為呢d不斷嘈佢,佢會覺得好煩, ...

你講既係 DONTS,有無DOS

有無例子,關心仔關心既咩野,又比較好既關心方法?

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 08:30

我記得英國之前都係咁,一個白人同一個印度人有同樣成績,佢地會優先取錄個白人。

我睇嗰遍報導→個案係個美藉華人比白人和黑人更高分而不被取錄。

女仔天生胼胝體(幫助專注、視線)、海馬(記憶)、同前額葉皮層都畀男仔更早發展同同埋活躍,而女仔血清素比男仔多,血清素可以幫助控制衝動,而女仔顳葉中嘅神經連接同催產素比男仔強好多,呢個係可以幫助小朋友完成寫作功課。只要一日讀書,都會有大量寫作功課測驗,所以女仔成績好係因為天生有優勢。上堂如果用得多詞彙的話,男仔會進入 Rest State,完全隔絕接收,女仔唔會,如果果一堂係多有圖畫、符號、表格的話,男仔接收得會好好多。但係奈何香港中小學,好多學科都係文字為主,導致男仔要用多一倍嘅努力去做到同女仔一樣。
如果我揀學生的話,女仔會比男仔容易教,就算唔多聽書都會做到成績出黎。不過唯一麻煩就係女仔好快知道對方底線同揣摩想法,呃唔到佢地,同埋做野好容易分心想傾計,見到我做咩都問一餐。男仔雖然要付出多一倍精力去教,但係好多都比較「單純」,唔多估到我下一步會做咩,同埋如果要佢地做一樣野(唔太長篇的話),佢地冇咁容易分心搞其他野,見到我寫野/搵野都唔會過問。
所以世事冇公平過,天生已經決定男女各有強弱,唯有繼續做好自己。

回覆 yovin 的帖子

美國有流傳 Asian quota,限制美籍華人入學人數。

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 09:16

女仔天生胼胝體(幫助專注、視線)、海馬(記憶)、同前額葉皮層都畀男仔更早發展同 ...
所以, 我成日都話, 點解咁唔公平!阿妺明明係女仔, 但點解無你所講既所有優點? 但有男仔既所有缺點。更正!佢係有晒你講既男仔同女仔既缺點。

王家爸爸    發表於 17-12-11 12:56

Jane1983 發表於 17-12-11 08:48

瑣碎小事如快d食飯、食物有無益、着多件衫、早d訓,為呢d不斷嘈佢,佢會覺得好煩, ...
我會話冷病冇得去玩就唔底,帶左可以唔著,但有備無患,室內外有溫差⋯唔帶就由佢。我本身都是熱底,周時同我阿媽講見到我著3你先驚,有時都要比d空間和信任事主

尊重和空間係緊要,用自己果套强權式的關愛逼人接受,易有反效果。小學都算,中學更難。
想起一件中學同學的舊事,佢一向自己熨校服裙。一日佢媽主動話幫佢熨,佢有疑心但趕住去自修室,咁由得佢。回到家,發現佢媽私自放咗佢條裙的裙脚,變長咗但兩截色好核突。同學話見到佢媽個樣自鳴得意,好克人憎。同學係幾乖的女仔,成績唔錯,無拍拖無去夜街,果日聽到佢咬牙切齒咁鬧佢亞媽賤人。一件小事咁多年都記得...

MrBeast 發表於 17-12-11 13:02
我會話冷病冇得去玩就唔底,帶左可以唔著,但有備無患,室內外有溫差⋯唔帶就由佢。我本身都是熱底,周時同 ...

穿衣等等好小事,或者只提一次,不聽由得佢。無事即孩子啱,冷親下次自己會醒目。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-11 00:38

You are just repeating your messed up examples.

唔好意思,可能我對你在其他<帖子>的留言錯誤地對號入座。

我尊重和同意你有自由對任何人<behaviour and views that you didn't respect>

因為此帖主題為<駁咀>我覺得在此回覆比較 恰當。亦自覺有責任,向此帖所各樓主交代。

本人曾就此帖內容,向<平等機會委員會>並把帖子前文後理(不是一句說話)作出諮詢。<平機會>今日來電答覆: <家長之間對話內容構成不到歧視條例框架!>我一字一句小心地抄下。
當然我認為任何情况下告不入,不一定代表绝對正確。而 性別歧視 也涉及複雜的條文,如需進一步了解,可致電< 平等機會委員會>21062106.
PS 即使此帖作對外公開,也告不入。

yovin 發表於 17-12-13 16:41

唔好意思,可能我對你在其他的留言錯誤地對號入座。

攪到咁認真?!

要唔要律師電話?

retriever 發表於 17-12-13 17:49
攪到咁認真?!

要唔要律師電話?

唔係,我覺得如果我錯,我會公開道歉。
(绝對講我自己)

口同鼻 (嗌)無意思。
自己係女性,俾人話我 歧視女性,我又唔覺得,咁可能自己真係違返條例而不自知呢,求真咪當學習囉。

我個人又係認真D嘅……挨,改緊家啦。

Jane1983 發表於 17-12-11 13:20

尊重和空間係緊要,用自己果套强權式的關愛逼人接受,易有反效果。小學都算,中學更 ...
點解唔老老實實同個女講裙太短唔合規格, 應該放長D。不過咁鬧阿媽小心雷公。

回覆 little_yolky 的帖子

條裙根本就係正常長度,合規格,係佢亞媽覺得短。
有乜嘢應該開心見誠講,兩母女唔應該玩陰招。事實上佢媽咁做,除咗破壞大家感情外,并無實際好處。個同學係辛苦洗密d,少咗件替换,佢無再着過果條裙。

yovin 發表於 17-12-13 18:01
唔係,我覺得如果我錯,我會公開道歉。
(绝對講我自己)

先不討論你是否錯誤對号。

認真係好事,但要有足夠分析事件,合理判斷,不然只是盲認真,失笑於人而已。

平機會只會處理有機會觸犯性別歧視條例的個案。倒如,因為性别而有實際影響平等機會的事,政策,公司規距,等等,才初步受理。

EK家長就算講出有歧視性言論,沒有影響其他人因性別而得到的平等待遇,怎和平機會拉上關係?

「女人不用那麼叻!」是歧視性言論,沒有影響其他人的平等機會。不受理。但假如「女人不用那麼叻!」是某人的人生信念,又假如某人是某校校長,灌設人生信念,訂下「精英班不收女生」的規矩,並且執行,則好可能已犯法。

沒有犯例,便你一言我一語,便無意思?

非也。歧視性言論在公開論壇講,别人也可以道德批判。例如,健康青年,在地鐵和老人大肚婆爭位,沒有犯例,但别人道德審判,也好正常。

咁 Shadeslayer 又在討論中帶出平機會?因為我借用平機會的平等機會概念,思考「女人不用那麼叻!」是否歧視性。女人不用那麼叻,如果人人灌澈這概念,為女人設上一個 ceiling,不用那麼叻,令女人上流機會受限制,所以是歧視性言論。

yamin    發表於 17-12-15 10:47

IloveJJ 發表於 17-12-13 20:28
傻啦!唔駛咁諗,唔駛因為咁而唔開心,我哋一般人都知道說話有好多含意,唔會就咁攞片字隻言去批判一個人 ...

無唔開心啦!以平常心,本着學習的精神上EK取經,見識見識。
今次學到野呀→Modern Educayshun!
又見識到野呀→ 斷章取義無限放大的無奈。
打幾隻字有咁多得着,賺到笑啦。多謝你關心我呀!
祝福你仔仔升上理想嘅中學!大家加油。
‹ 上一主題|下一主題